We maken gebruik van cookies.  
background-image

Lipnomeer

Bekijk al onze vakantiehuizen bij het Lipnomeer

Strandje aan het Lipnomeer in Tsjechie  Vakantiehuis Lipnomeer Bohemia Travel   Lipnomeer met heerlijke strandjes , mooie vakantiehuizen

Vakantie vieren aan het Lipnomeer
 

Het Lipnomeer is het grootste stuwmeer in Tsjechië, heeft een lengte van ruim 40 km en is op sommige plaatsen 16 km breed. Het is gelegen in het zuiden van het land vlak bij de Oostenrijkse grens.
Het Lipnomeer ligt in de streek de Šumava, ook wel het Boheems Woud genoemd. De streek is zowel voor de zomer- als voor de wintersportvakantie een populaire bestemming.

Het Boheems Woud is een enorm ruig gebied, bergachtig met oerbossen en prachtige kastelen.
Het heeft een landklimaat dus de zomers zijn zacht, met veel kans op mooi weer.

Het Lipnomeer ligt in een toeristische omgeving en is een waar paradijs voor de watersportliefhebbers. Het is hier heerlijk zwemmen, surfen, zeilen, varen en vissen. Echter mag u niet met een mototboot het meer op.
Rond het meer zijn vele gemarkeerde routes om te fietsen. Ook vindt hier u op diverse plaatse zandstrandjes en grasweides om te zonnen.
Kijk hier maar eens voor een uitgebried overzicht van de strandjes rondom het Lipnomeer.

De omgeving is fantastisch: heuvels, bergen en uitgestrekte bossen waar u schitterende wandelingen kunt maken in een ongerepte natuur. Langs het meer liggen de vakantieplaatsjes Horní Plana, Frymburk, Lipno nad Vltavou, Přední Výtoň en Nová Pec.
Er zijn leuke winkeltjes, restaurantjes, cafés en koffietentjes genoeg.
 

Kanoën bij het Lipnomeer  Kabelbaan Kramolin bij het Lipnomeer in de zomer  heerlijk om te fietsen bij het Lipnomeer in Tsjechie

Actief bezig zijn bij het Lipnomeer


Aan de westkant van het Lipnomeer ligt Lipno nad Vltavou, waar u veel sportieve activiteiten kunt ondernemen.
Zo vindt u hier het Lipno Bike Park; een avontuurlijk downhill mountainbike park met een rustige “Family” route en de meer extreme “Sports” route. De 3000 meter lange routes beginnen op de top van Kramolín. Na het huren van je mountainbike en helm neem je je fiets mee en ga je omhoog in een stoeltjeslift.
 

Ook bij Lipno nad Vltavou vindt u het Boomkroonpad. Een houten pad hoog in de bomen met een werkelijk prachtig uitzicht op de omgeving en het Lipnomeer.
Tip: koop vooraf een kaartje online, het is druk in de zomer!
Bij het pad ligt ook de observatie toren en een rodelbaan.

Met de Lipnocard (u kunt hem op verschillende locaties kopen) ontvangt u aantrekkelijke kortingen op o.a. het boomkroonpad, aquawold Lipno, de bobbaan en diverse restaurants.

Wilt u op een andere manier sportief bezig zijn dan kunt u op verschillende plaatsen kanoën op de rivier de Vltava.  Er zijn tochten van 5 tot 30 kilometer en zelfs meerdaagse tochten. U komt langs de meest prachtige kastelen en stadjes. Laat u vooraf wel goed informeren bij de diverse aanbieders van de kano- en rafttochten. De moeilijkheid is afhankelijk van de waterstand en de stuwen.
Kijk hier voor een kaart en wat extra informatie over het kanoën in Zuid Bohemen.
 

Fietsen langs het Lipnomeer 
 

Er zijn tal van uitgezette fietspaden langs het Lipnomeer en in de directe omgeving. Ook kunt u met een pontje met uw fiets oversteken naar de andere kant van het meer om daar het landschap verder te verkennen.

Er loopt een prachtige route van 21 km. direct langs het meer, voor iedere fietser (vlak gebied) en ook skater zeer geschikt.
Fietsen, kinderfiets, skates, helm en fietskarren kunt u op diverse plaatsen huren.
Sinds een paar jaar ligt er tevens een nieuw verlicht fietspad langs het Lipnomeer. Dit 8,5 km geasfalteerde fietspad ligt tussen Lipno nad Vltavou en Frymburk en is zeer geschikt voor fietsers en in-line skaters.
Vanaf het pad heeft u een prachtig uitzicht op het Lipnomeer en er zijn enkele rustplaatsen aangelegd zodat er regelmatig gelegenheid is om even te pauzeren en te genieten van het fantastische uitzicht.


Door het gunstige klimaat en het schone water is het hooggelegen Lipnomeer (800 meter) één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Tsjechië. 
Mooi uitganspunt ook voor het maken van vele uitstapjes naar mooie historische stadjes.

Zo mag een bezoekje aan Český Krumlov (op de UNESCO werelderfgoedlijst) niet ontbreken. Dit zéér toeristische plaatsje is autovrij en gebouwd rondom een 13e-eeuwse kasteel.
Leuk om vanaf een terrasje de kano’s voorbij te zien varen.

Ook České Budějovice (Budweiser bier), Třeboň, Jindřichův Hradec en Prachatice zijn stuk voor stuk leuke en interessante plaatsjes.

Boomkroonpad bij het Lipnomeer  Bobbaan bij het Lipnomeer   Een heerlijk fietsgebied bij het Lipnomeer

Er is meer te zien bij het Lipnomeer
 

bezoek het sprookjeskasteel Hluboká nad Vltavou
 Klooster in Zlatá Koruna
de bergruïne Vítkův Hrádek, het hoogstgelegen kasteel in Tsjechië met een prachtig uitzicht
►  ritje met de historische stoomtrein -Cerná v Pošumaví - Horní Planá - Nová Pec -  Cerný Kríž - Nové Údolí. De trein rijdt alleen op zaterdag en zondag. Treinkaartjes kunt u bij de conducteur kopen
► de berg Kleť met een mooie uitkijktoren
het Schwarzenberger kanaal, mooie wandeltocht o.a. bij Plešné Jerezo (stuwmeer)
► Holašovice, historisch dorp met pandjes in barokstijl. Sinds 1998 opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO
► Hopsárium Lipno met een klimwand, lange glijbaan, schietkanonnen, ballenfontein
 

Cesky Krumlov, prachtig stadje in Zuid Bohemen Ceske Budejovice, bekend van het Budweis bier Trebon, historisch stadje in Zuid Bohemen

In de winter naar het Lipnomeer
 

Het ijs op het Lipnomeer kan s ‘winters meer dan een meter dik worden. Schaatsers, kiteboarders en langlaufers komen hier dan goed aan hun trekken.

In de wintermaanden kunt u prachtige schaatstochten maken. 

Ten noorden van het Lipnomeer ligt het Skiareal-Lipno (Kramolin). Dit moderne skicentrum is ideaal voor gezinnen en beginners tot licht gevorderden. Hier kunt u nog genieten van alle comfort zonder wachttijden en rijen. De nieuwe stoeltjeslift en de verlengde brede skipistes (tot 60 meter breed) staan garant voor goed en veilig skiplezier. Er is ook een mogelijkheid om ´s avonds te skiën op de verlichte piste.