We maken gebruik van cookies.  
background-image

Ceske Budejovice

Ceske-budejovice-stadsplein-met-arcade  České- Budějovice-bij-nacht  České-Budějovice-heerlijk- om-te-fietsen
 

stad van het Budweiser bier, CESKE BUDEJOVICE


České Budějovice is de grootste stad van Zuid-Bohemen en ligt aan de oevers van de rivier de Vltava en de Malše.
De buitenwijken van de stad zijn niet heel bijzonder, maar het historische centrum van České Budějovice is erg mooi en de moeite waard om te bezoeken.
Midden in het centrum ligt het oude stadsplein Námestí Premysla Otakara II. Dit vierkante plein van 133 bij 133 meter is werkelijk een pareltje en veelvuldig beschreven in de geschiedenis van de stad. Het is het grootste vierkant plein in Tsjechië.

Op het plein staat de barokke Samson fontein en rondom het plein staan prachtige arcade huizen waarvan enkele uit de 13e eeuw dateren.
Aan het plein liggen het prachtige raadhuis en de barokke St. Nikolaaskathedraal. Naast deze kathedraal staat de gotische Zwarte Toren (Černá věž) die u kunt beklimmen. Vanaf deze 72 m. hoge toren heeft u een mooi uitzicht over de stad en bij heldere dagen kunt u zelfs de Oostenrijkse Alpen zien. 

In de gezellige straatjes rondom het plein zijn nog meer bezienswaardigheden die de moeite van een bezoekje waard zijn. Het Dominicanenklooster met daaraan grenzend de Mariakerk. Hiernaast staat het uit 1531 daterende zoutmagazijn, opvallend door de mooie trapgevel. České Budějovice is natuurlijk ook beroemd om haar bierbrouwerij waar het bekende Budweiser bier gebrouwen wordt. De brouwerij kan worden bezocht.  

Ceske-budejovice-budweiser-bier České Budějovice, terrasje České Budějovice, gezellige straatjes  

Liefhebbers van oude motoren of bijzondere exemplaren moeten zeker een bezoekje brengen aan het Jihočeské Motorcyklové Museum, u kunt het  vinden in het voormalig Zouthuis. 
 

Wat is er te doen in de omgeving van Ceske Budejovice?

 

Bezoek vooral Holašovice, Kasteel Hluboka nad Vltavou en Blansky Les!!!!

Op ongeveer vijftien kilometer afstand ligt het dorpje Holašovice, dat geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Het dorpje met slechts 150 inwoners bestaat voornamelijk uit bijzondere huizen met prachtig versierde gevels met krullen en ornamenten.
Her en der staan prachtige oude boerderijen en is er een prachtige vijver als dorpskern.


En u moet ook zeker een bezoek brengen aan het sprookjeskasteel Hluboka. Dit kasteel ligt zo'n 10 km. ten noorden van České Budějovice in het kleine dorpje Hluboká nad Vltavou. 

Ten zuiden van České Budějovice ligt het beschermde natuurgebied Blanský les, een prachtige omgeving om te wandelen en te fietsen. Vanaf het plaatsje Holubov kunt u met de kabelbaan naar de top van de berg Klet' (1084 m). Vanaf hier heeft u een mooi uitzicht over de omgeving.

En als u nog meer van de omgeving wilt zien, ga dan ook eens heerlijk wandelen bij de burchtruïne Dívčí Kámen

 

Holašovice-UNESCO dorpje vlakbij Ceske Budejovice  Kasteel in Hluboka Nad Vltavou  kasteel-Dívčí-Kámen, vlakbij Ceske Budejovice

          
Afstand Venlo - České Budějovice 821 km.