We maken gebruik van cookies.  
background-image

Weetjes over Tsjechië

Hier enkele belangrijke weetjes voor uw reis naar Tsjechië:

 

► Om gebruik te kunnen maken van autosnelwegen en autowegen in Tsjechië is een snelwegvignet nodig. Deze kunt u heel gemakkelijk van te voren kopen en betalen. U kunt deze ook laten ingaan op de dag dat u het zelf wenst.
https://edalnice.cz/en/#/validation
 

►  Het is in Tsjechië verplicht om met lichten aan te rijden.


Op snelwegen is de max. snelheid 130 km/u, op andere wegen buiten de bebouwde kom 90 km./uur, en in de bebouwde kom 50 km./uur


Munteenheid de Tsjechische Kroon, koers op dit moment ongeveer  € 1 = 23 Kc. U kunt het beste pinnen (overal mogelijk in Tsjechië). Bij bankautomaten krijgt u de vraag "without conversion" of "with conversion", het best kunt without conversion nemen, dan is de wisselkoers gunstiger. Aan te raden is NIET uit ATM automaten te pinnen, deze hebben een ongunstige koers. Mocht u in een winkel of restaurant pinnen, kies dan altijd de koers in Kronen (mocht het in euro's staan dan op het rode knopje drukken en het verandert in Kronen). 


Reisdocumenten: het is toegestaan om zowel met een geldig paspoort als met een geldige toeristenkaart het land te betreden. Kinderen vanaf 15 jaar hebben een eigen reisdocument nodig.


►  Geen Wifi in het huis? lees hier hoe u toch internet kunt ontvangen

Belangrijke telefoonnumers: Politie 158, Ambulance 155 (gratis), Ambassade 233 015 200, Wegenwacht 261 104 242
 

Openingstijden winkels/supermarkten in Tsjechië:

Vrijwel overal zijn de kleinere winkels op zaterdagmiddag en zondag gesloten.


Kleine winkels
In kleinere steden zijn de meeste winkels vanaf maandag t/m vrijdag van 08.00 of 09.00 tot 18.00 uur open. Zaterdags zijn ze alleen in de ochtenduren open. In de grote steden zijn de openingstijden langer,vaak tot 21.00 uur. Sommige kleine winkels hebben een lunchpauze, meestal tussen 12.00 en 13.00 uur.

Winkelcentra
Winkelcentra en warenhuizen zijn langer open, meestal tot 22.00 uur, ook tijdens de weekends. Een aantal hypermarkten zijn 24 uur per dag open.