We maken gebruik van cookies.  
background-image

Cesky Krumlov

 

Český Krumlov ligt in de streek Zuid-Bohemen, op zo'n 20 km. afstand van het Lipnomeer.
 

 

Het stadje Cesky Krumlov vanaf het water  Český Krumlov , prachtig stadje  Český Krumlov , prachtig stadje  


Dit betoverende stadje (het Venetië van Tsjechië) is één van de mooiste steden van Tsjechië en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar let op, het stadje is zeer toeristisch en met name in de zomermaanden zeer druk bezocht.

Český Krumlov is niet alleen zeer bezienswaardig maar ook zeer sfeervol en levendig. U kunt er lekker rondslenteren en genieten van een hapje en een drankje, het werk van de plaatselijke kunstenaars bewonderen in de vele ateliers of gezellig winkelen. Heeft u zin in een iets sportievere activiteit, maak dan een kanotocht over de rivier de Vltava, zo ziet u Český Krumlov ook eens vanaf het water.
Langs het water liggen tal van leuke terrasjes en restaurants. Maar ook picknicken behoort zeker tot de mogelijkheden.
 

Wat kunt u verwachten van Cesky Krumlov?
 

Český Krumlov ligt in een lus van de rivier de Vltava en hoog boven een wirwar van rode daken verheft zich het kasteel van de familie Rosenberg. Dit kasteel werd gebouwd vanaf begin 13e eeuw en het is omgeven door een droge gracht waar vroeger beren rondscharrelden om ongewenste bezoekers op afstand te houden! In het huidige slotcomplex is veel te bewonderen. Onder andere een barok theater met originele kostuums, een maskerzaal, de berenkuil, een gouden koets, de kasteeltuinen met het lustslot Bellaria (het zomer kasteel) en een uniek ronddraaiend theater. In het kasteel worden rondleidingen gegeven en er is een kasteelmuseum.


Aan de voet van het kasteel ligt de wijk Latrán. Het oude stadscentrum is toegankelijk via een bruggetje over de Vltava, de Lazebnický most. 
Kronkelende straatjes met oude huisjes, kleine ateliers, gezellige winkeltjes en restaurantjes vindt u in dit gedeelte van het stadje.

Rondom het marktplein (Namesti Svornosti) met 16e eeuws raadhuis is van alles te zien! De St. Vituskerk, een gotische kathedraal vanaf waar u een schitterend uitzicht heeft over het stadje.
 

Met de auto NAAR CESKY KRUMLOV?
 

► Het centrum van het stadje Český Krumlov is autovrij, de auto moet u dus op één van de vijf aangewezen parkeerterreinen nabij het centrum zetten.
 Er zijn ook parkeermeters in het stadje, hier kunt u vaak maximaal 90 minuten parkeren.
 Český Krumlov heeft ook een treinstation met directe verbindingen vanaf České Budějovice (ca. 45 minuten).
 Per bus kunt u het ook gemakkelijk  bereiken in ca. 25 minuten vanaf  České Budějovice.
 

Cultuur in Cesky Krumlov


 Het Egon Schiele Art Centrum met een permanente tentoonstelling van de graficus Egon Schiele.
Bent u geïnteresseerd in fotograferen? Breng dan zeker een bezoek aan het Museum fotoatelier Seidel, Seidel was een pionier voor de hedendaagse fotografie. 
 

 Het regionale musum van Český Krumlov. Ook het Poppenmuseum, het Marionetten museum en het museum van Martelwerktuigen liggen in deze wijk.

 Bezoek de grafietmijn, Voordat u aan de tour begint krijgt u een overall, een helm en een mijnlamp. Daarna gaat u 70 meter ondergronds naar de mijn. Als u geïnteresseerd bent in hoe grafiet werd gedolven, wat mijnbouwwerk inhoudt en als u graag een ritje op een mijntrein maakt, heeft u hier een unieke kans.

 In Český Krumlov worden veel festivals en theatervoorstellingen georganiseerd. Het bekendste festival is het Slavnosti petilisté ruže. Dit betekent "de Roos met vijf Bladeren" en deze roos is het symbool van Český Krumlov. In juni, in het weekend dat de klok wordt verzet, verandert Český Krumlov in een middeleeuws spektakel. Leuk voor jong en oud is het riddertoernooi, de middeleeuwse markt, de vele voorstellingen van gekostumeerde dans en theatergroepen en natuurlijk de concerten in de sfeervolle kasteeltuinen.

Kortom, Český Krumlov mag u zeker niet missen tijdens uw vakantie in Tsjechië!
 

Contact: Infocentrum Český Krumlov
Náměstí Svornosti 2
38101 Český Krumlov
 +420 380 704 622
 

Afstand Venlo - Český Krumlov 820 km.

   Cesky Krumlov in de avond Latran   Český Krumlov in een lus van de Vltava   Český Krumlov, Latran

 

BEKIJK NOG MEER UNESCO MONUMENTEN IN TSJECHIË