We maken gebruik van cookies.  
background-image

Kanovaren en raften in Zuid Bohemen

Cesky Krumlov, kanoën  Vyšší Brod, kanoën  Rustige route kanoën in Tsjechie

De rivier de Vltava (Moldau) is de langste rivier in Tsjechië en ontspringt in de heuvels van het Boheems Woud (Šumava) bij Lenora.
Via Nová Pec en het Lipnomeer vervolgt de weg zich naar het prachtige Vyšší Brod en verder naar het noorden van Tsjechië.
Na 430 km voegt de rivier zich bij de Elbe in de buurt van Mělník boven Praag.

In Zuid-Bohemen kunt u op zo’n 75 km. van de rivier heerlijk kanovaren, en dit stukje is daarmee één van de drukste rivieren in Europa.
Dit komt mede door de aanleg van de Lipnodam waardoor een groot gebied bevaarbaar is en de stroming tussen Vyšší Brod  en České Budějovice tussen de 3 en 5 km. per uur is. Hierdoor is een boottochtje voor iedereen, ook de beginner, geschikt.

De gevorderde kanovaarder kan zicht uitleven bij de diverse stuwen en dammen.

De Vltava meandert door het bosrijke gebied, meestal door beuken-, sparren- en dennenbossen. Het bos is een natuurlijke behuizing voor veel dieren, zoals wilde zwijnen, marters, dassen en herten. Met een beetje geluk zie je vanuit uw boot een otter zwemmen. De rivier zit in deze omgeving verder vol met forel, karper, snoek, brasem, baars of snoekbaars. Langs de oever zult u veel mensen met een hengel zien. De oevers van de rivier zijn niet stenig, maar op de meeste plaatse is het niet aan te raden, of zelfs verboden, om uit te stappen.
Langs de routes zijn heerlijke picknickplekken, mooie kastelen en kloosters en uiteraard leuke stadjes waar u wel mag uitstappen.

De meeste routes zijn alleen geschikt na 1 mei, vanwege het smeltwater vanuit de bergen is het niet toegestaan eerder te kanoën of raften. Na 31 oktober stoppen de bedrijven ook doorgaans met het organiseren van de tochten.

Voor al de aanbieders geldt dat vervoer van boten en gasten wordt gezorgd, zodat u kunt genieten van een heerlijke trip op het water.

Houdt u er rekening mee dat u ongeveer 1 uur doet over 4 á 5 km. afstand dus de meeste routes zijn geschikt voor een dagtrip.

Kanoén en raften in Zuid Bohemen
Een aantal voorbeelden van prachtige kanotochten:

1.
7 km route: vanuit Lenora naar  Soumarský most, dwars door het nationaal park.
De route duurt ongeveer 1,5 á 2 uur en onderweg zijn er geen stuwen. Echter niet geschikt voor beginners in het vroege voorjaar; vanwege de smeltende sneeuw is de snelheid dan te hoog.

2.
16,5 km route: vanuit  Soumarský most naar Pěkná
Prachtig stuk rivier zonder stuwen maar dwars door het Nationaal park. Om hier te mogen varen moet u zich registreren bij het Nationaal park Šumava.
Bedenk dat u hier in een werkelijk prachtig stukje ongerepte natuur verblijft! Neemt u genoeg eten en drinken mee voor een picknick onderweg, want alleen op het begin- en eindpunt kunt u wat kopen.
Hier kunt u in alle rust genieten van het mooie landschap.
 

3.
10 km route: vanuit Vyšší Brod naar het kasteel van Rožmberk.
De rivier is hier rustig, maar het is wel het drukste gedeelte van de rivier. De route is echt prachtig. Zowel in droge als in natte periodes kunt u hier goed kanoën.
De route duurt ongeveer 2 uur, en op het laatst heeft u een mooi uitkijkje op het kasteel van Rožmberk.

4.
17 km route: vanuit Nové Spolí-Český Krumlov naar Zlatá Koruna
Deze route duurt ongeveer 5 uur en is een erg populair stukje om te kanoën.
Bij deze kanotocht passeert u het historische plaatsje Český Krumlov (op de Unesco werelderfgoedlijst). Schrik niet van de toeristen vanaf de brug in Český Krumlov die graag uw foto zullen nemen als u de stuw passeert.
Na Český Krumlov volgt een prachtig stuk door de bossen. De rivier meandert hier dwars doorheen met links en rechts rotsenpartijen. U kunt op verschillende plaatsen aanleggen voor een hapje en een drankje. Vervolgens bereikt u de finish in Zlatá Koruna.


5.
20 km route: vanuit Zlatá Koruna naar Boršov
Deze route duurt ongeveer 5-6 uur en leidt u door bossen en weiden. U start in Zlata Koruna (waar ook een mooi klooster is) en vaart langs de ruïnes van het kasteel van Dívčí Kámen. Als u wilt kunt u even uitstappen en hier in 15 minuten naar toe wandelen, echt de moeite waard. Al is het alleen maar voor het uitzicht op de rivier!
 

Bohemia Travel wil met veel plezier deze tochten voor u boeken. Ter plaatse is het echter gemakkelijk zelf te regelen, men spreekt goed Engels.
Ook is het wellicht handig om te kijken welke tocht het beste bij u past.

voor meer informatie en boekingen kunt u onder andere terecht bij:
http://www.malecek.cz/cz/
http://www.ingetour.cz/boat-rental-canoes-rafts/trips-and-tours
http://www.cesta-sports.cz/cz/
http://pujcovna-lodi.potapka.cz/
http://www.rafting-krumlov.cz/
http://www.ckvltava.cz/
 

Hier kunt u kano's en rafts huren, zij helpen u verder op weg. 
Bohemia Travel heeft echter geen invloed op de uitoefening van uw tochten, deze zijn op eigen risico.