We maken gebruik van cookies.  
background-image

Wandelroutes Boheems Paradijs

Český ráj, ook wel Boheems Paradijs of Tsjechisch Paradijs ligt in het  Noorden van Tsjechië en je kunt hier prachtige wandelingen maken.
Het hele gebied is prachtig, maar zéér mooie wandelingen kunt u maken bij de rotsen van Prachov “Prachovské skály” Sommige van de doorgangen zijn maar 35 cm breed, echt prachtig!
En vergeet vooral niet het schitterende Hruboskalsko (hét wandelgebied bij Hruba Skala).

U vindt in deze streek ook “de GOUDEN wandelroute” die de meest interessante en bijzondere gebieden van het Boheemse Paradijs met elkaar verbindt; Zlatá stezka Českého ráje. 
Let u erop dat u versnaperingen of een picknic meeneemt; er is niet overal de mogelijkheid om een cafeetje of terras te bezoeken. Honden moeten in veel gebieden aan de lijn, en sommige routes vereisen wat klim en klauterwerk…dus goede schoenen!

Ook Geocaching wordt veel gedaan. Als u ergens het woord "Stezka" tegenkomt op de bewegwijzering, kunt u ervan uitgaan dat het een mooi wandelpad is. Skala of Skaly zijn rotsengebieden. 
 

Onze wandeltips in het Boheems paradijs
 

WANDELEN BIJ DE ROTSEN VAN PRACHOV Veel wandelroutes in het Boheems Paradijs Prachovské skaly, wandelroutes nationaal park

PRACHOVSKÉ SKÁLY, WANDELEN BIJ DE ROTSEN VAN PRACHOV
Er zijn vier routes langs de rotsen van Prachov: de groene, de gele, de blauwe en de rode route. De blauwe route is geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

De groene route is de langste route en deze heeft ook de mooiste uitzichtpunten. Er zijn wel wat smalle stukken tussen de rotsen en je moet een aantal steile trappen op en af.

Geen zin in een lange wandeling en veel omhoog en omlaag wandelen? Dan kun je ook de gele route doen. Je ziet één mooi uitzichtpunt over de rotsen en je kunt hier ook de bekende rots zien waar veel op geklommen wordt. Aan het einde moet je wel van één lange trap naar beneden. 
Kijk hier voor meer parkeer- en toegangsinformatie over Prachovské skály ten noordwesten van Jičín.

Hruboskalsko-rotsen-boheems-paradijs-wandelen  Hruboskalsko, wandelen met uitzicht op Hruba Skala  Wandelingen Hruboskalsko

WANDELEN IN HRUBOSKALSKO
Hruboskalsko is één van de bekendste rotsensteden in het Boheems Paradijs en is bekend om de imposante rots pieken van soms wel 55 m . U vindt hier ook de karakteristieke diepe rotskloven.
Het is een bekend wandelgebied, maar minder druk dan in Prachovské skály. Wel is de wandelafstand met diverse trappen en hoogte verschillen groter dan in Prachov. Het ligt tussen Turnov en Hrubá Skála.

In Hruboskalsko zijn 4 verschillende wandelroutes waarbij je op verschillende plekken kunt starten. Alle routes zijn onderdeel van een groter gebied, die je kunt uitbreide, en goed aangeduid met een kleur die je ook op het kaartje ziet staan.
Parkeren is tegen betaling. O.a. bij Forest car park,  Parkoviště of Castle Hiil park in Hrubá Skála. Parking Platny of Lázně Sedmihorky – parkoviště  in Karlovice.

De blauwe route laat je van onderen genieten van de rotsformaties. Je loopt via smalle doorgangen langs de gigantische rotsmuren. Deze route is ook leuk met kleine kinderen.
► De gele route is een route van ongeveer 4 km die je via kronkelende bospaadjes en zo nu en dan een fantastisch uitzicht op de rotsformaties naar Kasteel Valdštejn brengt. Je loopt relatief veel in de bossen en op sommige plekken kun je met trappen naar de uitzichtpunten toe.
► De rode route brengt je via een breed bospad in zo’n 4 km naar Hrad Valdštejn. Vanaf deze route kun je veel vaker genieten van uitzichten op de fantastisch mooie rotsformaties. Een aantal uitzichtpunten op de rotsformaties liggen direct aan het wandelpad. Deze route zou je zelfs met een goede kinderwagen kunnen doen. De rode route is ook nog eens onderdeel van "het Gouden Pad", een wandelroute van 119 km die door het Boheems Paradijs heen loopt.
U kunt er ook voor kiezen om de gele en rode route te combineren (ongeveer 8 km).
►  De groene route route loopt veelal via de onderkant van de rotsformaties en is ongeveer 8 km lang en loopt in een rondje dus je eindigt gewoon bij de auto.

Valdštejn-kasteel  Kasteel Hrubá Skála  Čertová-ruka-duivelshand
RONDWANDELING VAN 10 KM ROND HRUBÁ SKÁLA EN VALŠTEJN
Misschien wel de beroemdste wandeling in Český ráj, een tocht van 10 km met een prachtig panoramisch uitzicht over de rotsen van Hrubá Skála en een bezoek aan de bekende kastelen van Hrubá Skála en Valdštejn. U passeert ook Čertová ruka (Duivelshand); Het is een van de best beschermde locaties in de regio, met kliffen aan drie kanten en slechts een zeer steil en smal toegangspad. Op de site zijn archeologische vondsten gevonden die dateren uit het Neolithicum, de Bronstijd en de IJzertijd, en het werd ook gebruikt in de Middeleeuwen

De wandeling start en eindigt op de gemakkelijk bereikbare parkeerplaats van Pelešany (vlakbij Turnov), maar de wandeling kan ook gestart worden bij Hrubá Skála.

De paden zijn relatief eenvoudig, maar er is 413 meter hoogteverschil, dus het is zeker geen vlakke wandeling. De paden en parkeerplaatsen kunnen op piekmomenten behoorlijk druk zijn. 


Nog meer mooie wandelingen in het Boheems paradijs! 
 

HLAVATICE-uitkijktoren  HLAVATICE-uitkijktoren  Valdštejn-kasteel
RONDWANDELING VAN 4 KM NAAR HET KASTEEL VAN VALŠTEJN EN HET UITKIJKPUNT HLAVATICE

Een mooie kennismaking met het centrale deel van het Boheems Paradijs, met een rondwandeling vanaf de parkeerplaats Pelešany naar het uitkijkpunt Hlavatice gelegen op de top van een zandstenen rotsentoren en vervolgens naar het spectaculair gelegen 13e-eeuwse gotische kasteel van Valdštejn. De wandeling van ca. 4 km. heeft 110 m. hoogteverschil. De paden zijn relatief eenvoudig, maar er zijn hellingen naar Valdštejn en vanaf Hlavatice naar beneden, die bij nat weer glad kunnen zijn.

► Begin en eindig de wandeling op de betaalde parking van Pelešany, gemakkelijk te bereiken vanuit Turnov (betaling tijdens openingsuren van Valdštejn)
► Neem vanaf de parkeerplaats het GELE pad (richting Pod Hlavaticí) en bereik na 1 km de wegwijzer. Neem het RODE pad de heuvel op gedurende 300 meter om het uitkijkpunt van Hlavatice te bereiken. Volg dan het RODE pad gedurende 1,4 km om het gotische kasteel van Valdštejn te bereiken.
► Keer terug naar de parkeerplaats via het GROENE pad, dat net onder het kasteel aan de linkerkant wordt opgepikt. Bereik de parkeerplaats Pelešany na 800 meter. 
 

En dan ook nog deze hikes in het Boheems Paradijs-Český ráj


Wandelingen langs de rivier de Jizera vanuit Turnov (5 tot 17 km lang)
Er zijn mooie (meestal vlakke) wandelingen van verschillende lengtes langs de rivier de Jizera en langs verschillende fotogenieke historische gebouwen die op de oevers zijn gebouwd. Enkele van de meest aantrekkelijke zijn in het gedeelte van Turnov richting Malá Skála, langs het fotogenieke barokke kasteel van Hrubý Rohozec en de interessante 17e-eeuwse boerderij van Dlaskův statek.
Deze wandelingen starten meestal vanuit het stadscentrum van het mooie stadje Turnov. Het is handig om hier het toeristenbureau te raadplegen en hier om actuele informatie vragen. U kunt o.a. tijdens de verschillende wandelingen Hrubý Rohozec,  Dlaskův statek of de fascinerende rotsformaties van Besedické en het rotskasteel van Zbiroh bezoeken.
 

►  Een korte wandeling van 6 km van Burcht Trosky naar Dolský rybník en terug (6,3 km)
Korte wandeltocht die begint bij de parkeerplaats van het iconische Trosky-kasteel. Hier krijgt u een mooi beeld van het  platteland. De wandeling gaat door het aantrekkelijke bos- en zandstenen rotsengebied, en terug langs de weg door het dorp Křenov.
Er is er in totaal 150 meter hoogteverschil.
 

►  Rondwandeling van 8 km rond Mužský en Drábské světničky
Een relatief korte maar afwisselende rondwandeling met indrukwekkende vergezichten op de Příhrazské skály, langs de rotsen en kasteelruïnes van Drábské světničky en Klamorna, samen met het uitkijkpunt van Mužský (463 m), het hoogste punt in de regio.
De wandeling kan worden ingekort door te stoppen bij Mužský en het uitgaande pad terug te volgen naar de parkeerplaats. Zo ontstaat een aantrekkelijke wandeling van 5 tot 6 km 'heen en terug'.
De paden zijn relatief eenvoudig, hoewel de paden naar Drábské světničky en het uitkijkpunt Mužský behoorlijk steil zijn. Na hevige regenval kan het pad glad zijn.De totale afstand van de volledige wandeling is 8,7 km, inclusief de optionele omleidingen naar het uitkijkpunt Klamorna en Mužský, met een totaal hoogteverschil van 331.

►  Een tocht van 6 km door Besedické Skály
De tocht begint op de parkeerplaats van Besedice met een rotsachtige ondergrond. Vanaf de parkeerplaats linksaf over de asfaltweg richting Michovka. Volg het rode wandelpad nr. 4006. Na 300 meter daalt u ongeveer 0,5 km licht en komt u op een vlak stuk. Daal vervolgens af naar het Michovce-pad, waar u rechtsaf slaat richting Zbirohy. Vervolg over het rood gemarkeerde fietspad.
U komt op een vlak stuk en langs de weg ziet u een prachtig uitzicht op de Kozákov-heuvel, de Klokočské skály-rotsen, Trosky en de vallei van de rivier de Jizera. Vervolgens passeer je het natuurreservaat Bučiny u Rakous. Dit wordt gevolgd door een lichte afdaling van 500 meter en vervolgens een matige klim van 200 meter en een vlak stuk van ongeveer 300 meter. Daarna daal je nog 200 meter af naar de zendmast en neem je dezelfde weg terug.
De rotsformaties van Besedické zijn niet toegankelijk voor rolstoelen of kinderwagens, maar een groot deel van de route biedt een prachtig uitzicht op de Kozákov-heuvel, de Klokočské skály-rotsen en de Jizera-riviervallei.

►  Mooie tocht vlakbij de stad Mnichovo Hradiště
Hier kunt u een mooie wandeling maken naar het prachtige uitzichtpunt Drábské světničky waar zich een kasteel (ruïne) in de rotsen bevindt. Parkeer bij Parkoviště Dneboh - Kavčina (of Parkoviště Krásná vyhlídka)
Neem daarna de blauwe en rode route naar de kasteelruïne Valečov.  wandel door naar bjvoorbeeld Kasteel Kost.
 

►  Malá Skála - Outdoorcentrum
Ten noorden van het mooie stadje Turnov ligt het gezellige actieve stadje Malá Skála, waar je veel leuke activiteiten kunt ondernemen.Zoals kanoën over de Jizera rivier, een klimparcours en wandelen, zoals naar het kerkje Vranov Pantheon dat pittoresk gelegen is op een rots. Deze wandeling kun je uitbreiden met een mooie route naar kasteelruïne Frýdštejn.
Bij Malá Skála vindt u ook de Suché skály, dit rotsengebied is werkelijk prachtig om te bezoeken, men noemt het de Tsjechische Dolomieten en is sinds 1965 een nationaal natuurmonument. Deze rotsrug van massief zandsteen steekt hoog boven het bos uit en lijkt van een afstand op een orgel of een drakenrug. Vanaf de weg en het fietspad ziet u de rotsen al van veraf liggen. 

 
Kasteel Trosky  Kasteel Trosky  Wandelpaden Boheems Paradijs