We maken gebruik van cookies.  
background-image

Prachovské skály

De Prachovské skály is een groep rotsen die liggen in het oosten van het Boheems Paradijs ten noorden van Jičín.

Prachovské-skaly-rotsenstad  Prachovské-skaly-rotsenstad  Prachovské-skaly-rotsenstad-kinderen


Het natuurreservaat Prachovské skály is één van de bekendste gebieden en de oudste natuurreservaten in Tsjechië. Het gebied werd in 1933 al verklaard tot natuurreservaat.

Een goed uitgangspunt voor het verkennen van Prachovské skály is Jičín, de historische stad en poort van het Boheems Paradijs (Český ráj ), Deze stad ligt ongeveer 5 km. vanaf Prachov.
Bij de ingang naar de rotsen en de wandelrouten zijn de parkeerterreinen. Twee bij het dorpje Prachov. U kunt de rotsenstad ook via de andere kant bereiken, via Holín. Ook hier kunt u parkeren en gebruik maken van het restaurant en de faciliteiten.
 

Het gebied is niet heel groot, ca 1 km² en staat onder natuurbescherming sinds 1933. Maar de natuur hier is overweldigend.

Let op: roken is hier verboden en éénmaal in het park zijn er geen wc’s. Bij de ingang is echter een restaurant met voorzieningen. Het is toegestaan om met uw hond aan de lijn het gebied te betreden. U betaald hiervoor een kleine bijdrage en ontvangt dan een zakje voor uitwerpselen.
 

Hoe kun je de Prachov rotsen verkennen?


Bezoekers van Prachovské skaly kunnen een korte wandeling maken om kennis te maken met het gebied.
Bij binnenkomst koopt u een kaartje bij de ingang, hiermee kunt u zo lang blijven als u wilt. Let op: soms moet u het kaartje bij verlaten van het Nationaal park weer laten zien. Vanaf het toeristenbureau aan de noordkant bij Holín volgt u de gele route Deze kortere wandelroute gaat door een smalle, slechts 35 cm brede kloof (het Muizenhol) in de rotsen, langs de twee bekendste uitzichtpunten en door Císařská Chodba tussen grote rotsblokken terug.
De wandeling langs deze wandelroute duurt ongeveer 45 minuten en deze route is geschikt voor kleinere kinderen of wanneer u niet al te veel tijd heeft.


►  Voor een beter beeld van het gebied raden wij de grotere route aan. De langere (groene) wandelroute gaat langs zeven uitzichtpunten en er zijn veel rotsen trappen en smalle kloven tussen grote rotsen. Deze wandelroute is 3,5 km lang en de wandeling duurt ongeveer twee en half uur.

De noordelijke centrale parkeerplaats (Holín) bevindt zich bij het toeristenbureau, direct bij de ingang van de rotsen. U passeert het dorp Prachov en na ongeveer 500 m gaat u linksaf bij het Lepař-monument. Voor bezoekers die de rotsen willen bezoeken met een kinderwagen, raden we aan te parkeren in het dorp Prachov en naar de rotsen te gaan via de deze ingang.

Het is niet mogelijk om met een kinderwagen langs de toeristische routes te gaan want er zijn een groot aantal trappen en rotskloven. Als u toch met een kinderwagen naar de rotsen wilt, raden we de blauwe route aan. Vanaf de parkeerplaats in het dorp Prachov kun je een deel van de sightseeingcircuits langs een bosweg bereiken, waar je verschillende uitzichtpunten kunt bezoeken.

Kleine kinderen kunnen het gele sightseeingcircuit goed aan. Voorzichtigheid is geboden bij het lopen van trappen, die erg glad kunnen zijn, en bij de uitzichtpunten.

Toegang tot de Prachovské skaly is niet gratis. de toegangsprijs wordt gebruikt voor onderhoud van het nationaal park. Ook voor het parkeren van de auto betaald u een tarief.

Nóg niet uitgewandeld? We hebben de mooiste wandelroutes in het Boheems Paradijs voor u op een rijtje gezet. 

Klimmen in Prachovské Skaly  Klimmen in Prachovské Skaly  Klimmen in Prachovské Skaly


Klimmen in Prachovské skaly


De eerste klimmers waren waarschijnlijk Duitse klimmers uit de omgeving van Tsjechisch-Saksisch Zwitserland. Een van de belangrijke rots torens is ook naar hen vernoemd - de toren van Dresden. In 1907 werd de LEZECKÝ KROUŽEK PRACHO (klimclub uit Jičín) opgericht. De klimkring Prachov is nog steeds actief, haar leden behoren tot de top van het Tsjechische bergbeklimmen.

Wilt u ook in dit gebied klimmen? Dat is alleen toegestaan met een geldige ČHS-kaart (UIAA) én Klimkaart voor het betreden van de Prachovské-rotsen.
 

Zwemmen in de buurt van de Prachov rotsen


Vlakbij het rotsengebied liggen drie meertjes (Jinolické-vijvers) waar u kunt zwemmen en zonnebaden.
Daarnaast heeft Jičín een mooi aquapark en ligt er in Sobotka een mooi openbaar zwembad.