We maken gebruik van cookies.  
background-image

Kasteel Trosky

Kasteel Trosky is een middeleeuws fort uit de 14e eeuw in het noorden van Tsjechië, bij het stadje Rovensko pod Troskami in het Boheems Paradijs.

Kasteel Trosky in het Boheems Paradijs  Kasteel Trosky in het Boheems Paradijs  Kasteel Trosky in het Boheems Paradijs


Kasteel Trosky in het Boheems Paradijs


De kasteelruïne is al van verre te zien want het is gebouwd op twee oude vulkanische kegels. Op beide basaltheuvels is een toren gebouwd, met de namen Baba (47 m) en Panna (57 m). Hun ligging in het landschap draagt ​​ook bij aan de ietwat spookachtige sfeer van de ruïnes en van een afstand ziet het silhouet van de ruïnes en rotsen er somber, grijs en grillig uit.

De kasteelruïne is vandaag de dag een belangrijk symbool van het Boheems paradijs. 
 

Meer informatie over Kasteel Trosky?


Door de eeuwen heen is het kasteel omringt door mysteries van rovers en hun verborgen schatten,

Volgens de legende liet de bouwer van het kasteel ondergrondse gangen en grotten uithakken, zodat deze gangen konden worden gebruikt voor een geheime bevoorrading of ontsnapping in het geval van een belegering. De toegang tot de ondergrondse tunnels en kelders werden afgesloten met merkwaardige zware, met ijzer beslagen deuren. Deze mysterieuze gangen worden al sinds de 18e eeuw onderzocht. Ongeveer 500 meter ten oosten van het kasteel op een steile rotsachtige en beboste helling is de ingang van de grot.
Onderzoekers en avonturiers proberen al eeuwen de geheime verbindingsgang van de gevonden grot naar Kasteel Trosky te vinden, maar de meeste expedities zijn mislukt
Volgens andere legendes zou ergens in het mysterieuze labyrint van gangen een schat van de roofridder Šof verborgen zijn.

Onderzoekers naar paranormale verschijnselen geloven in theorieën over het bestaan ​​van een gang of ruimte die verschillende tijdsperioden met elkaar verbindt. Er wordt gezegd dat het mogelijk is om door een soort poort naar een andere dimensies te reizen en zelfs terug naar de 14e eeuw.

Het fort is dus gelegen op de 488 meter hoge Trosky heuvel, die van vulkanisch materiaal is. De kegelvormige vulkanen zijn natuurlijk erg moeilijk te overwinnen, en dit is precies wat de edelman Čeněk van Vartemberk rond 1480 opmerkte. Hij besloot de natuurlijke verdedigingseigenschappen van basaltrotsen te gebruiken en er een kasteel op te bouwen. Het kasteel werd aan het terrein aangepast en gebouwd tussen de twee basalt kolommen, op de kegels kwamen de twee torens. De doordachte indeling zorgde ervoor dat het een onneembare vesting was geworden.

De stichter van het kasteel raakte echter in de schulden en moest uiteindelijk het kasteel van Trosky afstaan ​​aan zijn grootste schuldeiser - Wenceslas IV.
Deze had niet zoveel met het fort en het werd uiteindelijk in 1455 verkocht aan de eigenaar van het naburige landgoed, Hrubá Skála en Kasteel Kost. De nieuwe eigenaar woonde voornamelijk in zijn andere kastelen, dus het kasteel bleef verlaten, verloor hun belang en begonnen langzaam te vervallen.

Pas in de Romantiek herontdekt men de lang verlaten ruïne. Schilders en dichters vonden er inspiratie in en er waren verschillende pogingen om het fort te restaureren, zonder succes.  De ruïnes zijn nog steeds een ruïne, waaruit blijkt hoe prachtig en onweerstaanbaar het fort ooit uittorende boven het landschap van het Boheemse Paradijs.

Niemand weet hoe het hele kasteel van Trosky er ooit uitzag in de gloriedagen, er zijn namelijk geen afbeeldingen van.

Parkeren kan onder aan de kasteelruïne, waarna u ongeveer 250 meter omhoog moet lopen. Het fort ligt overigens langs de fiets- en wandelroutes.
U betaald een entree, waarmee u het fort kunt beklimmen. In de zomermaanden zijn er roofvogelshows.De Prachovské skály is een groep rotsen die liggen in het oosten van het Boheems Paradijs ten noorden van Jičín.

Hrad Trosky
512 63 Rovensko pod Troskami
https://www.hrad-trosky.cz/en


Boheems Paradijs  uitkijkpunt Boheems Paradijs Kasteel Vranov

Wat is er te zien in de omgeving van Kasteel Trosky? 


De Prachovské skály is een groep rotsen die liggen in het oosten van het Boheems Paradijs ten noorden van Jičín.
►  het mooie stadje Jičín, poort tot het Boheems Paradijs
► Besedické skály, mooi labyrint van rotsen met educatieve route. Leuk voor kinderen
► Kasteel Frýdštejn, de ruïnes van een 14e-eeuws kasteel
► Kasteel Hrubá Skála, tegenwoordig een hotel met restaurant. U kunt de binnenplaats bezoeken
► Burcht Sychrov, klein barok slot met mooie orangerie
► Kasteel Valdštejn, oudste burcht van het Boheems Paradijs, vanaf de 18e eeuw een bedevaartsoord
► Kasteel Kost. Zeer de moeite waard om te bezichtigen
► Malá Skála, gezellig vakantieplaatsje Mala Skala in de vallei van de rivier de Jezera. Veel outdoor activiteiten o.a.  Žlutá Plovárna
► Železný Brod, leuk stadje met een aantal mooie vakwerkhuizen, ook bekend van de glasblazerijen
► Rovensko pod Troskamí, pittoresk stadje in de vallei van de rivier de Veselka, met een zeer bijzondere klokkentoren
► Nova Paka, bekend om pottenbakkers en houtsnijwerk
► Mlada Boleslav, met Škoda muzeum, kasteel, mooi theater, burcht 
► Burchtruïne Michalovice uit de 13e eeuw
► Bezoek het grote safaripark in Dvůr Králové nad Labem
► Bekijk hier de mooiste wandelroutes in de omgeving van het Boheems Paradijs