We maken gebruik van cookies.  
background-image

Mala Skala

Malá Skála is een populair toeristisch plaatsje in het Boheemse Paradijs vlakbij Turnov.  Het maakt niet uit in welke periode van het jaar u naar Malá Skála gaat, altijd wordt u omringd door prachtige natuur. 
 

Kasteel Vranov bij malá skála

 

Kasteel Vranov bij Malá Skála  Kasteel Vranov bij Malá Skála  Kasteel Vranov bij Malá Skála


Het leuke stadje Malá Skála ligt in de schilderachtige vallei van de rivier de Jizera met aan de ene kant het immense rotsenkasteel Vranov en aan de andere kant de grillige bergkam van Suché skaly met een aantal mooie uitzichtpunten en ruïnes van vroegere rotsenkastelen.
Het van oorsprong rotsenkasteel Vranov (ook Pantheon genoemd) is rond 1425 op een steile zandstenen klif boven de rechteroever van de rivier de Jizera gebouwd.  Het is een indrukwekkende plek om te bezoeken!

U kunt de auto beneden op de parking zetten, en volg dan de bordjes “Vranov Pantheon”. Na een smalle rotsentrap klim je naar het hoogste punt  U heeft hiervandaan een prachtig uitzicht op de omgeving.
Het is DÉ trekpleister van Malá Skalá, Verder kunt u op deze oever de grotten bezoeken (Jeskyně u Pantheonu).

Parkeren in het stadje is moeilijk, parkeer op de aangewezen parkeerterreinen!
 

Suché skaly bij Malá skála


Dit rotsengebied is werkelijk prachtig om te bezoeken, men noemt het de Tsjechische Dolomieten en is sinds 1965 een nationaal natuurmonument. Deze rotsrug van massief zandsteen steekt hoog boven het bos uit en lijkt van een afstand op een orgel of een drakenrug. Vanaf de weg en het fietspad ziet u de rotsen al van veraf liggen. 

Er is een mooie educatieve route door de rotsen van Besedice. De route begint en eindigt in Besedice, bij het voormalige restaurant U Kalicha. Het bezoekerspad leidt naar het rotslabyrint Chléviště, rond de uitkijkpunten van Hořákov, Husníkov, Kde domov můj en Kinský naar de top van Sokol. Vanuit dit gezichtspunt is er een magisch uitzicht op het nationale natuurmonument Suché skály.
Vanaf het uitkijkpunt Husnikova vyhlidka kijkt u uit op Vranov en ziet u Malá Skála beneden bij de rivier liggen.
De route is 2,5 km. en u doet er ongeveer 2 uur over. Het natuurpad leidt door ruig terrein, rond uitzichtpunten en plaatsen met smalle doorgangen en langs de rand van rotsen. De route is onbegaanbaar voor kinderwagens en rolstoelen.

Nog niet uitgewandeld? We hebben de mooiste wandelroutes in het Boheems Paradijs voor u op een rijtje gezet. 

 

Suché skály bij Malá Skály uitkijkpunt-husnikova-vyhlidka Suché skály bij Malá Skály  

 

Wat is er te verder nog te doen in Malá Skalá?

 

► In Malá Skála kunt u kano’s en bootjes huren en kunt u naar hartenlust mountainbiken, klimmen of boogschieten. U kunt fietsen (ook elektrisch) en scooters huren om de omgeving te bekijken.


►  Het is heerlijk om te wandelen langs de rivier in de vallei. Bijvoorbeeld over het natuurpad Riegrova stezka bij Semily.

► Kanoën en raften en veel outdoor activiteiten o.a.  Žlutá Plovárna
Bij voldoende water is het mogelijk om op de rivier de Jizera enkele gemakkelijke afdalingen te maken, oa van Spálov naar Malá Skála (7 km, 2 stuwen), van Malá Skála naar Dolánky (6 km, 2 stuwen) en verder naar Březina (20 km ).

►  Er loopt vanaf Suché skaly  via een brug naar de linkeroever van de Jizera (onder fort Vranov) de mooie “gouden fietsroute”  naar o.a. kasteelruïne Frýdštejn. Uiteraard kunt u deze ook wandelend verkennen.

►  De ruïnes van Kasteel Frýdštejn zijn gelegen aan de westelijke rand van de Vranov-kam en via een rood toeristenbord vanaf het Vranov-kasteel vindt u de weg hiernaartoe.
De ruïnes van kasteel Frýdštejn, oorspronkelijk gebouwd in de 4e eeuw, worden vanwege de romantische en eeuwenoude uitstraling vaak gebruikt als decor voor films.

►  Maak mooie maar pittige wandelingen naar Suché skály en wandel of fiets langs de ruïnes van het kasteel Zbirohy, of de overblijfselen van het middeleeuwse rots kasteel en de ruïnes van het rots kasteel Frýdštejn met een hoge cilindervormige toren verborgen in de rotsen.  In Suché skály wordt volop geklommen in verschillende moeilijkheid gradaties. Ook onder begeleiding.

►  Bezoek de andere beroemde rotsenstad De Prachovské skály (30 km.)


Zwemmen in Malá Skála


► In het centrum van het dorp aan de rivier de Jizera is een sport- en recreatiecentrum waar u kunt zwemmen en er is een beachvolleybalveld, touwcentrum, bootverhuur, vlotten, mountainbikes en andere sportuitrusting. 

► Verder is er in de omgeving een zwembad in Frýdštejn en in Železný Brod. Ook het Aquapark Centrum Babylon in Liberec is een bezoek waard.

 

 Kano's en rafts kunt u hier huren in Malá Skála veel activiteiten bij Malá Skála

Mooie wandelroutes bij Malá Skála    fietsroute bij Suché skály  Riegrova stezka