We maken gebruik van cookies.  
background-image

Kasteel Ratiborice in Babiccino udoli

 

Op de grens van het Reuzengebergte en Oost-Bohemen ligt de romantische vallei Babiččino údolí (grootmoeders vallei). 
 

  Bij Ratiborice stroomt de rivier de Upa door de Babiččino údolí oftewel Grootmoeders vallei  Heerlijk wandelen in het park van kasteel Ratiborice in de Babiččino údolí oftewel Grootmoeders vallei  Bij Ratiborice kunt u heerlijk wandelen door de Babiččino údolí oftewel Grootmoeders vallei

Het natuurgebied strekt zich uit van het stadje Česká Skalice in het zuiden tot Havlovice in het noorden (14 km.). Dwars door de lieflijke vallei stroomt de spankelende Upa rivier. Een heerlijk gebied om te wandelen en te fietsen maar ook op cultureel en historisch gebied is er van alles te beleven in grootmoeders vallei!

 

bezienswaardigheden in de Babiččino údolí vallei


De mooie vallei dankt haar naam aan het boek "Babička" (grootmoeder) van de Tsjechische schrijfster Božena Němcová. De verschillende gebouwen en monumenten in de vallei dienden allen als achtergrond in het boek. Het gelijknamige zandstenen beeld Babička, van een grootmoeder en kinderen, staat in het park bij kasteel Ratibořice. Dit kasteel in Empire stijl is geopend voor publiek. Het elegante landhuis laat zien hoe de aristocratie in de 19e eeuw leefde. Het in Engelse stijl aangelegde park bij het kasteel, met een exotische kas en fraaie vijver, is prachtig. Bos, weiden, kronkelige paadjes en bruggetjes over de rivier wisselen elkaar af. Interessant zijn ook Rudrův mlýn, een oude molenaarswoning en Staré bělidlo, een oud vakwerkhuis uit lang vervlogen tijden. 

 

Babiččino údolí oftewel grootmoeders vallei  Kasteel Ratibořice  Historische watermolen in beschermd natuurgebied Babiččino údolí

 

wandelen en fietsen in grootmoeders vallei 


De hoofdingang ligt bij het stadje Česká Skalice maar ook vanuit het dorpje Zlíč en vanaf kasteel Ratibořice is de vallei toegankelijk. Vanaf Ratibořice loopt een educatief pad met informatieborden naar de ruïne van kasteel Rýzmburk. Het is een afwisselende wandeling van 7,5 km en voert langs alle belangrijke bezienswaardigheden. Dwars door de Babiččino údolí vallei van Česká Skalice tot het dorp Havlovice kunt u de rode fietsroute volgen. Onderweg kunt u ook nog uitstapjes maken naar Červený Kostelec, Studnice, Hořičky of het dorp Chvalkovice. De routes zijn niet zwaar en onderweg komt u verschillende kiosken tegen waar u even kunt bijkomen met een hapje en een drankje.   
 

Babiččino údolí vallei  Babiččino údolí vallei rivier de Upa  Babiččino údolí vallei restaurant

 

WAT IS ER NOG MEER TE ZIEN IN DE OMGEVING VAN DE BABIČČINO ÚDOLÍ VALLEI


 Česká Skalice is een kleine provinciestad aan het Rozkoš recreatiemeer. Het heeft een gezellig centrum met leuke winkeltjes en restaurants. 
► Bizarre rotsformaties, mysterieuze rotssteden, romantische wandelingen en een breed scala aan actieve activiteiten, dat zijn de Adršpach-rotsen
 Bij het historische stadje Dvůr Králové nad Labem ligt een prachtige dierentuin met mooi safaripark.
 Vlakbij de stad Náchod, op de grens met Polen, verrijst het militaire fort Dobrošov. Het maakte vroeger deel uit van het verdedigingssysteem van de Tsjechoslowaakse vestingwerken.
Hospital Kuks is een groot barok complex dat bestaat uit een voormaiig klooster en een ziekenhuis met beeldentuin, unieke locatie!
 Het militaire fort Josefov is een enorme vesting die in de 18e eeuw werd gebouwd om het Oostenrijkse keizerrijk te beschermen.
Het historische stadje Nové Město nad Metují met een prachtig kasteel. 
Nog meer uitstapjes in Oost Bohemen en het Reuzengebergte 
 

Wandelen langs de Upa in de Babiččino údolí oftewel Grootmoeders vallei  Heerlijk wandelen in de Babiččino údolí oftewel Grootmoeders vallei  Heerlijk wandelen door de Babiččino údolí oftewel Grootmoeders vallei bij Ratiborice