We maken gebruik van cookies.  
background-image

Adrspassko-teplicke skaly

Adršpašské skály    Adrpasch-rotsenstad    Adršpašsko-teplické skály, rotsen in het Boheems Paradijs


De rotsen van Adršpach en Teplice (Adršpašsko-teplické skály) vormen één van de merkwaardigste landschappen van Tsjechië. 
Skály is het Tsjechische woord voor rots en deze “rotsenstad” is de grootste en grilligste in Centraal Europa.
 
Het natuurreservaat ligt in Oost Bohemen, tegen de Poolse grens in de streek die men Broumov noemt. Door erosie en bewegingen van de aardkorst hebben de zandsteenrotsen de meest vreemde vormen gekregen. Klippen, rotsen, kloven en tot wel 40 meter hoge obelisken vormen een sprookjesachtig landschap. 
 

Hoe bereik je de rotsenstad van Adrspach en Teplice?
 

De rots steden zijn te bereiken vanuit de plaatsjes Adršpach en Teplice nad Metuj en worden van elkaar gescheiden door de Vlčí rokle (Wolfsrotsen). 

Iedere rots heeft een eigen naam gekregen en sommige zijn alleen te bereiken via een ladder.


Vanuit Adršpach loopt een wandelpad door de rotsen, langs meertjes en watervallen. De route door de Adršpašské skály begint bij het Piskovnameer in Adršpach en leidt tot diep in het dal van de rivier Metuje. Hier kunt u de waterval bewonderen en er kan een boottocht worden gemaakt over het diep in de rotsen verscholen meer. Zeer de moeite waard!
De boottocht van 4 kilometer duurt ongeveer 2 uur en is ook goed te doen voor mensen die slecht ter been zijn.

De wandeling bij Adršpach zelf is ook voor kinderen en actieve ouderen goed te doen, behalve dan misschien de klauterpartijen, maar deze kunt u overslaan.
De paden bij Teplice nad Metuj vergen iets meer oefening, maar het is hier doorgaans veel rustiger.

LET OP: Het is momenteel zeer verstandig om online een parkeerplaats te reserveren,want in het hoogseizoen is het erg vol en er is beperkt parkeerplaats, of ga met de trein vanuit Trutnov.

https://www.adrspasskeskaly.cz/        

Ten zuidwesten van Teplice nad Metují bevindt zich de toegang tot de tweede rotsstad Teplické skály. Langs het wandelpad staan informatieborden met uitleg voor de bezoekers. 
Markant is de burchtruïne Střmen. In de middeleeuwen werd deze gedeeltelijk uitgehakt en deels gebouwd op de hoge rotsen. Via een hoge en steile trap kan de ruïne worden bezocht. Vanaf de top is het uitzicht over de omgeving fabelachtig mooi!    

Fantastisch gebied om te wandelen en te genieten van de wonderen van de natuur!
Zowel in de winter als in de zomer prachtig. De boot tocht kunt u echter alleen maken van mei tot oktober, en het zal in het hoogseizoen erg druk zijn.

De rotsen van Adršpach   Adršpašské skály-jezero  Adršpašské skály- boottocht