We maken gebruik van cookies.  
background-image

Nove Mesto nad Metuji

Met zijn prachtige ligging en rijke historie is het stadje Nové Město nad Metují een echte must om te bezoeken in de regio Oost-Bohemen!

 

Nové Město nad Metují in Oost-Bohemen  Nové Město nad Metují historisch centrum  Nové Město nad Metují renaissance stijl

 

alles wat u wilt weten over Nové Město nad Metují

 

Het pittoreske Nové Město nad Metují heeft verschillende bijnamen zoals "Boheems Bethlehem", de "Poort van het Adelaarsgebergte" en de "Parel van Bohemen". En dat is niet voor niets! Het charmante stadje werd in 1501 gesticht op een rotsplateau en is omgeven door de rivier de Metuje en de schilderachtige Klopotovský en Libchyňský valleien. Het historische centrum met kasteel, kasteeltuin, vestingwerken en een schitterend renaissanceplein met arcades en patriciërshuizen vormen samen een beschermd stadsgezicht. 

Het hart van het historische centrum is het imposante Husovo plein, een vierkant plein met rondom arcadebogen en fleurig gekleurde patriciërs huizen. Op verschillende gevels is met gedenkplaten aangegeven wat de oorsprong en functie van het huis was in het verleden. De barokke Mariazuil is in 1696 geplaatst ter herinnering aan de slachtoffers van de pest en het beeldhouwwerk van de Heilige Drie-eenheid uit 1767 herinnert aan de oorlog met de Pruisen. De twee monumenten op het plein zijn ter nagedachtenis van de componist Bedřich Smetana en van de stichter van Nové Město nad Metují, Jan Černčický. Rondom het plein zijn veel leuke winkeltjes en gezellige terrassen.

Als u in de richting van het toeristenburo het plein verlaat en links aanhoudt dan komt u vanzelf bij het Stedelijk Museum. Dit is gehuisvest in een oud artilleriebastion uit de 16e eeuw. Het staat in de Na Zadomí straat, deze straat ligt tussen het Husovaplein en de stadswallen in en loopt helemaal rondom het plein. Een stukje verder in de straat staat de cilindrische toren van Zázvorka, deze was vroeger onderdeel van de verdedigingslinie. Vandaag de dag is de stadsgalerie er gevestigd. Het is leuk om de toren even te beklimmen en te genieten van het mooie uitzicht. Volg nu de weg verder over de stadswal om het kasteel en de kasteeltuinen van Nové Město nad Metují te bezoeken. 

 

Nové Město nad Metují stadje centrum husova-namesti  Nové Město nad Metují centrum  Zázvorka toren

 

kasteel van Nové Město nad Metují


In het jaar 1501 legde Jan Černčický van Kácov, de eigenaar van het landgoed, de eerste steen van het kasteel. Het werd samen met de stad gebouwd om de stad te beschermen. In de eeuwen die volgden had het kasteel veel verschillende eigenaren die het kasteel verbouwden van laat gotisch naar renaissance met daaraan weer toegevoegd allerlei barokke elementen. Het kasteel raakte in de 19e eeuw in verval totdat Josef Bartoň, eigenaar van een taxtielfabriek, het kasteel kocht. Het kasteel werd onder leiding van de architecten Dušan Jurkovič en Pavel Janák grondig gerenoveerd. De barokke en renaissance elementen werden hersteld en tegelijkertijd werd het kasteel volledig gemoderniseerd en van alle gemakken, zoals centrale verwarming, water en elektriciteit, telefoon en een lift voorzien. Vooraanstaande kunstenaars zorgden voor een bijpassende inrichting in de stijlen van de 20e eeuw; art nouveau, art deco, kubisme en functionalisme. De huidige eigenaar van het kasteel is de achterkleinzoon van de eerste eigenaar, Josef Bartoň. 

Het kasteel is geopend voor het publiek. Er worden rondleidingen gegeven door het interieur en de Máselnice toren. Ook is het mogelijk om te overnachten in het kasteel of om de kasteel bar of het restaurant te bezoeken. De kasteeltuinen zijn vrij toegankelijk. Het bovenste deel van de tuinen ligt tegen het kasteel aan en bestaat uit terrassen met bloemperken. Prachtig is de houten Jurkovic brug over de gracht die toegang geeft tot het lager gelegen deel van de tuinen met een Franse siertuin, een moestuin en een boomgaard. De opvallende beelden zijn van de beeldhouwer Braun, eigenlijk gemaakt voor kasteel Kuks maar door geldgebrek in handen gekomen van de ontwerper van deze tuin, Jurkovic. De tuinen zijn een heerlijke plek voor een gezellige lunch. Picknickmanden zijn te koop bij het kasteel. Kijk voor meer informatie op de website van kasteel Nové Město nad Metují

 

Nové Město nad Metují kasteel  Nové Město nad Metují houten brug bij het kasteel  Nové Město nad Metují kasteel interieur

 

wandelen in de omgeving van Nové Město nad Metují

 

Nové Město nad Metují is omgeven door de rivier de Metuje en de schilderachtige Klopotovský en Libchyňský valleien. Een prachtige omgeving om te wandelen en Nové Město nad Metují is dan ook startpunt van verschillende tochten door de omgeving. Maak bijvoorbeeld een wandeling naar Peklo en stop voor een hapje en een drankje bij de oude molen. Ook leuk is een wandeling naar de ruïne van het kasteel van Výrov met vlak daarbij een kinderboerderij en uitkijkpunt Juránek. De stroomversnellingen in de rivier de Metuje zijn ook een paradijs voor kanoërs. 

 

Nové Město nad Metují rivier Metuje  Nové Město nad Metuji wandelen  Libchyňské údolí vallei bij Nové Město nad Metují

 

wat is er te zien in de omgeving van Nové Město nad Metují 


 Hradec Krávové is één van de oudste Tsjechische steden en ligt in een idyllische landschap daar waar de rivieren de Elbe en de Orlice samenvloeien
 Česká Skalice is een kleine provinciestad aan het Rozkoš recreatiemeer. Het heeft een gezellig centrum met leuke winkeltjes en restaurants. 
  Babiččino údolí - kasteel Ratibořice, nationaal cultureel monument en beschermd gebied. 
 Bij het historische stadje Dvůr Králové nad Labem ligt een prachtige dierentuin met mooi safaripark en de in Anton Pieck stijl gebouwde Les Království Dam
 Bizarre rotsformaties, mysterieuze rotssteden, romantische wandelingen en een breed scala aan actieve activiteiten, dat zijn de Adršpach-rotsen
 Vlakbij de stad Náchod, op de grens met Polen, verrijst het militaire fort Dobrošov. Het maakte vroeger deel uit van het verdedigingssysteem van de Tsjechoslowaakse vestingwerken.
 Hospital Kuks is een groot barok complex dat bestaat uit een voormalig klooster en een ziekenhuis met beeldentuin, unieke locatie!
 Het militaire fort Josefov is een enorme vesting die in de 18e eeuw werd gebouwd om het Oostenrijkse keizerrijk te beschermen.
 Nog meer uitstapjes in Oost Bohemen en het Reuzengebergte