We maken gebruik van cookies.  
background-image

Policka

Polička is een sprookjesachtig stadje aan de Tsjechisch-Moravische grens ten westen van Svitavy.

Polička, gelegen in Oost Bohemen-Moravië  Polička, sprookjesachtig stadje in Oost Bohemen  Polička, gelegen in Oost Bohemen-Moravië

Polička, een stad aan de Tsjechisch-Moravische grens ten westen van Svitavy. Het stadje ligt op een hoogte van 555 meter boven de zeespiegel. Het pittoreske historische stadje is de toegangspoort tot één van de mooiste hoekjes van de Boheems-Moravische Hooglanden, Žďárské vrchy.


Het stadje heeft slechts ruim 9.000 inwoners en is daardoor geen grote stad, maar uiterst levendig met veel kleine winkeltjes en verschillende restaurantjes en terrassen. Polička is vooral bekend vanwege de prachtige gerenoveerde middeleeuwse stadsmuur die de langste van Europa schijnt te zijn. Ook op andere plaatsen in de stad en in de omgeving zijn de middeleeuwse invloeden nog zichtbaar aanwezig.


Polička ziet eruit als een sprookje, het historische centrum is dus omgeven door de goed bewaard gebleven middeleeuwse stadsmuur met galerijen en torens. Op de stadsmuren staan maar liefst negentien bastions.
Veel plekjes in de stad herinneren aan de componist Bohuslav Martinů, Polička was zijn geboortestad.

 
In het centrum van de stad ligt Palackého náměstí met het barokke stadhuis, de Maria-plaagzuil en barokke fonteinen, die allemaal zijn opgenomen in de lijst van nationale culturele monumenten van de Tsjechische Republiek. De Pestzuil is 22 m hoog en volgens deskundigen een van de mooiste in Bohemen.

Loop ook eens rond de grote vijver in het park en bezoek de pittoreske straatjes Parkány en Na Bídě , waar ooit de armen van de stad leefden in de schaduw van de middeleeuwse muren. Nu zijn het vrolijke gekleurde huisjes, veelal met een winkeltje of een restaurantje van binnen. 
 

Steden in de omgeving van Polička


Praag ligt wat ver op 2,5 uur rijden maar de prachtige stad Brno ligt op slechts 60 km. van Polička.
► Moravská Třebová (33 km.)
► Žďár nad Sázavou met de bedevaartskerk
► Pardubice (60 km.)
► Hradec Králové (73 km.)
► Litomyšl (19 km.)
 

Natuur in de omgeving van Polička


►  Naučná stezka, een natuurpad van 10 km. lang vanuit Polička dat u rond kunt lopen. Bij het informatie centrum meerdere routes.
►  Wandelen bij Ždárské vrchy;  groot natuurreservaat met dichte bossen, rotsachtige pieken, velden, weiden, meren en veengrond.
►  Er zijn veel fietsroutes in de omgeving, een mooie route voor het hele gezin is o.a. van Polička naar Burcht Svojanov. U kunt eventueel ook de Cyclobus nemen.
►  Iets ten noorden van Polička ligt het natuurgebied Toulovcovy Maštale; Zandstenen rotsen en formaties, grotten, diepe bossen en valleien, heldere bronnen en rivieren, gemarkeerde wandelpaden, veel uitkijkposten.

Polička, veel fietspaden in de omgeving  Nationaal park Ždárské vrchy  Toulovcovy Maštale
 

Zwemmen in de omgeving van Polička


Binnen een straal van 10 km. vindt u een paar recreatieplassen met een strandje of ligweide en een restaurantje.
►  Recreatieplas bij Milový.
►  Zwemplas bij Tři Studně
►  Buitenbad in Polička.
►  Budislav, hier kunt u ook rotsen klimmen en er is een mogelijkheid om een ​​Paddelboard te huren.
 

Kastelen in de omgeving van Polička


►  Rococo kasteel in Nové Hrady
►  Zeker ook mooi zijn het kasteelcomplex van Litomyšl
►  Ook de moeite waard is Burcht Svojanov
►  Burcht Pernštejn 

Kasteel Pernštejn  Rococo kasteel in Nové Hrady  het mooie stadje Litomyšl