We maken gebruik van cookies.  
background-image

Pardubice

De historische stad Pardubice ligt in Oost-Bohemen op de grens met Moravië aan de rivier de Elbe. De omgeving van Pardubice is één van de vruchtbaarste gebieden van Tsjechië. Het vlakke landschap met uitgestrekte bloemenvelden, kanaaltjes en vijvers biedt een vriendelijk aanzicht en is een paradijs voor fietsers en vissers maar ook voor de cultuurliefhebber is dit een aantrekkelijke vakantiestreek. 

Pardubice Perštýnské náměstí  Pardubice Perštýnské náměstí  Pardubice U Jonáše     

 

Bezienswaardigheden in Pardubice


Het historische centrum van Pardubice is niet zo groot (de stad heeft 100.000 inwoners) en kan gemakkelijk te voet worden verkend. Hart van het historisch centrum is het rechthoekige Perštýnské plein. Rondom het pittoreske plein staan fraai versierde herenhuizen, de woningen van de gegoede burgerij uit een lang vervlogen verleden. Het mooiste huis aan het plein is U Jonáše op nummer 50 met een afbeelding van Jonas en de walvis op de gevel. De Oost-Boheemse galerie is hier gevestigd. Niet te missen op het plein is het imposante stadhuis met twee torens en de barokke pestzuil in het midden van het plein.

Op de kop van het plein staat de Zelená brána poort. Deze 60 meter hoge toren werd in 1538 gebouwd en heette in eerste instantie Praagse Poort (de weg eronder door loopt richting Praag). Doordat de koperen platen op het dak groen kleurden werd de naam veranderd in Groene Poort.

De straatjes rondom het plein zoals Kostelní, Pernštýnská en het Přihrádek pleintje zijn zeer charmant. De St. Bartholomeus kerk in de Kostelní straat werd begin 16e eeuw gebouwd, alhoewel deze kerk door de geschiedenis heen meerdere keren moest worden hersteld is de oorspronkelijk indeling nog precies hetzelfde. De kerk is daardoor een belangrijk monument uit de 16e eeuw.

 

Zelená brána poort in Pardubice   Pardubice centrum met patriciërshuizen  Pardubice prachtige herenhuizen

 

kasteel van Pardubice 

 

Vanaf het Perštýnské plein is het 5 minuten wandelen naar het kasteel van Pardubice. Het renaissance kasteel werd in de Middeleeuwen gebouwd door de heren van Pernštejn, op een strategische plek, vlakbij de samenkomst van de Chrudímka en de Elbe. Dit grote waterkasteel is goed bewaard gebleven en word omringd door impostante vestingwallen. In het kasteel zijn het Boheems Museum en de Boheemse Galerie gehuisvest. Er worden verschillende rondleidingen gegeven. Het is aan te bevelen om de kasteeltoren te beklimmen, het uitzicht over de omgeving is prachtig. Het kasteelpark en de vestingwallen zijn heerlijk om rond te wandelen. In het park loopt een grote troep pauwen, de pauw is het symbool van kasteel Pardubice.

In de wallen, kasteelmuren en onder het kasteel is een geheime nucleaire schuilkelder die kan worden bezichtigd. Deze bunker is in de jaren 50, de tijd van de Koude Oorlog gebouwd en was waarschijnlijk bedoeld als geheime commandopost. Nog steeds is er veel niet bekend over de bouw van deze bunker maar het is wel mogelijk om deze raadselachtige plek te bezoeken. Vooraf reserveren is aanbevolen en neem warme kleding mee, in de bunker is een constante temperatuur tussen 12-15° Celsius. 

Het kasteel van Pardubice is één van de Tsjechische pleisterplaatsen voor pelgrims onderweg naar Santiogo de Compostela, vanaf Pardubice is de te volbrengen afstand over deze Jacobsweg nog 3.224 kilometer. 

Kasteel Pardubice vestingwallen  Kasteel Pardubice pauwen  Ridderzaal kasteel Pardubice 

 

uniek in pardubice

 

Onder paardenliefhebbers is Pardubice bekend van de Velká Pardubická. Deze paardenrace bestaat al sinds 1874 en wordt ieder jaar in oktober gehouden. Het parcours van de race is 6,9 km. lang, met 31 hindernissen, waaronder de gevreesde Taxis-greppel.  De race staat bekend als één van de zwaarste ter wereld. De renbaan is geopend voor bezoekers en er worden rondleidingen gegeven, een uniek inkijkje in de historie van deze tak van de paardensport.  

Peperkoek in alle vormen en maten, ook dat is typisch Pardubice! In de stad wordt al sinds de 16e eeuw met veel enthousiasme peperkoek geproduceerd. Leuk om ook een kijkje te nemen in het Peperkoekmuseum in Ráby vlakbij Pardubice.  

Belangrijk voor de ontwikkeling van Pardubice waren de gebroeders Winternitz. De familie Winternitz was in het begin van de 20e eeuw een invloedrijke familie. In die tijd bouwden de gebroeders Winternitz een moderne molen aan de oever van de Chrudímka. Deze automatische molen werd aangedreven door waterkracht en later door elektriciteit. De molen werd ontworpen door de architect Josef Gočár (1880-1945). Hij wordt gezien als de grootste architect van de 20e eeuw in Tsjechië. Kuuroord Bohdaneč en het kubistische huis U Černé Matky Boží in Praag zijn ook van zijn hand. De molen en de silo's staan onder monumentenzorg en in 2022 is de renovatie klaar en zal het complex weer in gebruik worden genomen als museum en werkplaats voor kunstenaars.    

 

Pardubice paardenrennen  Pardubice peperkoek  Pardubice Josef Gočár molen
 

 

wat is er te zien in de omgeving van Pardubice

 

In Pardubice is een groot aquapark met verschillende glijbanen, waterattracties. wellness en buitenbad.
 Kasteel Kunětická hora ligt op een bazaltberg van 307 meter hoogte, zo'n 6 km. ten noordoosten van Pardubice in het dorpje Ráby, hier is ook het Peperkoekmuseum
 Het sfeervolle Lázně Bohdaneč ademt echt de sfeer van een kuuroord. Fraai centrum met een prachtig kuurpaviljoen van Josef Gočár, fontijnen, renaissance stadhuis en een groot park.
In de 15e en 16e eeuw werd het Pernštejn-vijversysteem aangelegd. Een gebied, tussen Lázně Bohdaneč en Opatovice nad Labem, met zo'n 300 vijvers dat van water werd voorzien door het Opatovice kanaal dat aangesloten werd op de Elbe. Heerlijk wandelen en fietsen in de prachtige natuur rondom het kanaal. 
 Het middeleeuwse stadje Kutná Hora is een lust voor het oog. Door de zilvermijnen kent Kutná Hora een zeer rijk verleden dat vandaag de dag nog goed zichtbaar is in deze gezellige stad.
Hradec Krávové is één van de oudste Tsjechische steden en ligt in een idyllische landschap daar waar de rivieren de Elbe en de Orlice samenvloeien
Het dorpje Polička lijkt te zijn weggelopen uit een sprookje. Het historische centrum is volledig omringd door een 1200 meter lange stadsmuur. 
 Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië is goed bereikbaar vanuit Pardubice. 
 "One of a kind" is de bedevaartskerk in Žďár nad Sázavou. Deze pelgrimskerk werd gebouwd ter ere van St. Jan van Nepomuk. Een meesterwerk van de architect Santini. Het gebouw heeft de vorm van een pentagram en ligt afgelegen op de heuveltop Zelená Hora
Het romantische kasteel Žleby van de prinselijke familie Auersperg. 
De Seč dam bij Chrudim. Een groot recreatiemeer met strandjes en allerhande watersport mogelijkheden.
 Vysočina openluchtmuseum bij Veselý Kopec.
Klimpark in recreatiegebied Lesy Chrudim Podhůra bij Chrudim, ook leuk om hier te wandelen bij de uitkijktoren. 
 Kasteel Slatiňany met minikasteel Kočičí hrádek in het park.
Kasteel Litomyšl is een van de mooiste renaissancegebouwen in Midden-Europa en staat daarom op de werelderfgoedlijst van Unesco
 Kastelencomplex Nové Hrady
 Burcht Svonajov
 Burcht Pernštejn 
 

Kunětická Hora omgeving Pardubice  Pardubice Pernštejn vijvers  Opatovice kanaal bij Pardubice