We maken gebruik van cookies.  
background-image

Kasteel Litomysl

De oorsprong van kasteel Litomyšl is al in de 10e eeuw, toen op de plek van het huidige kasteel de nederrzetting Litomyšl ontstond. In de 16e eeuw werd in opdracht van rijke Tsjechische adel het huidige kasteel gebouwd. Het kasteel is zeer goed bewaard gebleven en laat goed zien hoe de aristocraten destijds woonden. Kasteel Litomyšl is een van de mooiste renaissancegebouwen in Midden-Europa en staat daarom op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Het kasteel is fraai beschilderd met de Italiaanse sgrafitto techniek. Eind 18e eeuw werd aan het kasteel een theater toegevoegd. De decors in dit op één na oudste theater van Tsjechië zijn nog origineel. Het grote kasteelcomplex bestaat uit meerdere gebouwen en een Engelse landschapstuin met een amfitheater. 

Renaissance kasteel Litomyšl, werelderfgoed Unesco     Kasteel Litomyšl prachtig gedecoreerd, beschermd door Unesco     Theater in kasteel Litomyšl Unesco monument
 

het charmante stadje Litomysl

Niet alleen het kasteel van Litomyšl is een bezoek waard, ook het stadje Litomyšl is een aanrader. In de voormalige brouwerij tegenover het kasteel is de componist Smetana geboren. Het is mogelijk om een kijkje te nemen in zijn geboortehuis. Het hart van het centrum is het Smetanovo náměstí. Een gezellig plein met veel terrassen en rondom oude huizen met prachtige gevels en arcadebogen. Hoogtepunt is het Dům U Rytířů, een rijk gedecoreerd huis uit 1640. Vlakbij ligt het Divadlo Smetanův dům. Dit mooie theater is genoemd naar de componist Smetana en het gebouw huisvest naast het theater ook het bekende restaurant Karlov. Leuk om een keer wat te drinken of te eten. 
 

Smetanovo náměstí in Litomyšl     Dům U Rytířů in Litomyšl aan het Smetanovo plein     Theater Divadlo Smetanův dům in Litomyšl 

 

Een rustpunt in de stad zijn de kloostertuinen. De tuinen vormen een groot stadspark met in het midden een vijver met fontein. Een fijne plek voor een wandeling, er staan bankjes en er is een terrasje. 's Avonds is het park sprookjesachtig verlicht. Een zeldzaamheid is het zogenaamde Portmoneum. In dit pand zijn de wanden en plafonds van twee kamers volledig beschilderd met mystieke taferelen door de kunstenaar Josef Vachal. Lekker relaxen kan bij het mooie openluchtzwembad aan de rand van het centrum of ga naar één van de gezellig kroegjes aan het riviertje in de buurt van het Smetana theater. Litomyšl, een kleine stad waar veel is te beleven!     

Klasterni Zahrady, kloostertuinen in Litomyšl     Portmoneum in Litomyšl     Zwembad in Litomyšl
 

 

BEKIJK NOG MEER UNESCO MONUMENTEN IN TSJECHIË