We maken gebruik van cookies.  
background-image

Brno

Brno, een prachtige stad in Tsjechië
 

De stad Brno is met bijna een half miljoen inwoners de tweede grootste stad van Tsjechië. Brno ligt in het zuidwesten van Tsjechië in de streek Moravië.
 

Náměstí Svobody oftewel Vrijheidsplein in Brno met astronomische klok van zwart graniet      Vrijheidsplein in het centrum van Brno met fraaie pestzuil     Fontein bij het Janáčkovo theater in Brno, een bruisende stad met veel theaters

De sfeer in Brno is gemoedelijk, dat is mede te danken aan het grote aantal studenten in de stad. Maar liefst een derde van de bewoners is student en dat brengt leven in de brouwerij. Niet alleen studenten maar ook straatartiesten geven kleur aan het straatbeeld. De vele theaters in de stad en het jaarlijks terugkerende theaterfestival hebben een grote aantrekkingskracht op hen. Vooral bij het Janáčkovo theater kunt u genieten van leuke optredens en de 's avonds verlichte fontein hier is uniek.

 

belangrijke bezienswaardigheden in brno

Dominant in het centrum van Brno zijn de Petrov heuvel met de gotische Petrus en Paulus katedraal en de Špilberk heuvel met het gelijknamige kasteelcomplex Špilberk. Het kasteel stamt uit 1300 en heeft een roemrijk verleden. Vanaf de muren heeft u een mooi uitzicht over Brno er is een museum en er worden vele culturele evenementen georganiseerd.

Het hart van het centrum is het Náměstí Svobody plein met een barokke pestzuil en een bijzondere astronomische klok. Niet ver hier vandaan ligt het Oude Stadhuis waar u 63 meter hoge toren kunt beklimmen. U bent nu ook vlakbij het mooiste plein van Brno, Zelný trh oftewel koolmarkt. Dit plein is altijd al een plaats geweest waar de inwoners van Brno fruit, groenten, bloemen en nog veel meer kopen. Pas als de markt weg is komt dit plein helemaal tot zijn recht. Rondom het plein staan prachtige barokke paleizen en het Reduta, één van de oudste theaters van Europa. Op het plein de barokke Parnas fontein en een standbeeld van Mozart.

Vanaf het Zelný trh plein heeft u toegang tot het labyrinth van Brno. Onder de stad ligt een zeer uitgebreid stelsel van middeleeuwse gangen en kelders. Het stelsel ontstond doordat men opslagruimte nodig had en strekt zich uit tot buiten de stadsgrenzen. Ook onderdeel van het van het ondergrondse gangenstelsel in het ossarium onder het de Jacobs kerk (Jakubské náměstí). Door ruimtegebrek op het kerkhof besloot men in de 17e eeuw om dit ondergrondse knekelhuis te bouwen. Een zeer indrukwekkende plek om te bezoeken.

Een waar pareltje is de beroemde Villa Tugendhat (UNESCO), ontworpen door Ludwig Mies von der Rohe. De villa werd is 1930 gebouwd en is door het vooruitstrevende ontwerp een monument voor de moderne architectuur. 

 

kasteel Špilberk is een groot kasteelcomplex in Brno     Zelný trh plein met de oude koolmarkt en toegang tot de ondergrondse kelders van Brno     Villa Tugendhat een monument van de moderne architectuur en beschermd door Unesco


Brno met kinderen

Kinderen hoeven zich in Brno niet te vervelen, ook voor hen is er van alles te zien en te doen!

de mooie dierentuin van Brno is al meer dan 60 jaar oud
observatorium en planetarium in Brno, gelegen in een klein park
science pretpark Vida! Ontdek en beleef de wetenschap
techniek museum in stadsdeel Královo Polo
familiepretpark Bruno met attracties voor kinderen van alle leeftijden
aquapark Brno met 90 meter lange glijbaan
klimpark Junglepark in de prachtige omgeving van het bos rond de rivier Svratka
openluchtzwembad Riviera 
de wereld in miniatuur bij modelbouwwereld Modelový svět


Zwembad Riviera in Brno     Brno, leuk voor kinderen     Dierentuin in Brno, leuk voor jong en oud
 

omgeving Brno

Vergeet bij uw bezoek aan Brno niet om een uitstapje te maken in de mooie omgeving.

Een populaire bestemming is de Brno waterdam. De dam ligt zo'n 10 km. van het centrum van Brno in de bossen. Rondom de dam liggen vele stranden, sportvelden en speeltuinen. Er worden bootjes, surfplanken en waterfietsen verhuurd en er zijn veel gezellige terrassen en restaurants. In de zomer vaart er een rondvaartboot over het meer. Kasteel Veveří ligt op een rots boven boven het meer. Dit enorme kasteelcomplex is open voor bezoekers en er is een educatieve wandelroute rondom het kasteel. 

Het bosrijke landschap van de Marianske vallei ten oosten van Brno is geliefd bij wandelaars en fietsers. Zwemmen kan in één van de vijf stuwmeren. Voor kinderen is er een bobsleebaan. 

Ten noorden van Brno ligt het beschermde landschapsgebied Moravische Karst. Van de meer dan 1000 grotten in dit gebied zijn er vijf toegankelijk. In de Moravische Karst is een uitgebeid netwerk van wandel- en fietspaden. Naast de grotten zijn er ook veel kasteelruïnes, bedevaartskerken en uitkijktorens. 

Ten zuiden van Brno, in het hart van het door Unesco beschermde landschapspark Pálava, ligt het historische Mikulov. Dit pittoreske stadje is omringd door wijngaarden en de prachtige Pavlov heuvels. 

Brno waterdam, toeristische trekpleister met stranden en watersport     Marianske vallei, recreatiegebied met 5 stuwmeertjes     Beschermd natuurgebied Moravische Karst, dode en levende natuur


kom en laat u verrassen door brno!