We maken gebruik van cookies.  
background-image

Riegrova stezka - Natuurpad

Riegrova stezka is een natuurpad en het ligt in het Boheems Paradijs, vlakbij Semily.
 

Riegrova stezka, natuur- wandelpad  Riegrova stezka, natuur- wandelpad  Riegrova stezka, natuur- wandelpad

Deze prachtige wandelroute vertrekt vanuit Semily en is in alle opzichten een aanrader. Vooral ook bij warm weer geeft het aangename verkoeling.
U kunt de route twee kanten op lopen. Wij beschrijven de kant vanaf Semily. 
 

Riegrova stezka wandelpad


Het romantische natuurpad Riegrova stezka loopt langs de rivier de Jizera via het rood gemarkeerde pad. Langs de rotsen, net boven het water volgt u de route over de loopbrug en u heeft hier een prachtige uitzicht over de rivier de Jizera en de waterkrachtcentrale. U passeert een tunnel en men kan uit de natuurlijke bron drinken met heerlijk verfrissend water.

Du tunnel is 12 meter lang, en het hangende houten vlonder pad is 77 meter lang en hangt zo'n 5.5 meter boven het wateroppervlak. Het pad is vernoemd naar een inwoner van Semily Dr. Frantisek Ladislav Rieger.
U kunt de auto parkeren bij Parkoviště Bítouchov, een wijk van het stadje Semily.

We starten hier onze wandeling en volgen de pijl naar Riegrova stezka. Na de informatieborden is zo’n beetje het eerste wat u ziet de hangende loopbrug ongeveer 5 á 5,5 meter boven de rivier én het prachtige uitzicht!

Aan de overkant van de rivier ziet u de rotsen waar soms geklommen wordt. Iets verder bereikt u een stuw, die deel uitmaakt van de waterkrachtcentrale .
Hierna gaat de route bergop maar u wordt beloond met een prachtig uitzicht op de rivier bij Böhmova vyhlídka (na ca. 1,5 km). Hier staat een bankje waar u kunt picknicken. Wees niet ongerust want er komen er meer.

Nu komt u in de 12 meter lange tunnel, uithouwen in de rotsen. Onderweg zijn er twee waterputten waar u uw drinkwatervoorraad kunt bijvullen.
Aan het einde van het pad werd in 1921 de waterkrachtcentrale van Spálov gebouwd, waar de rivieren Jizera en Kamenice samenvloeien. Heel leuk om hier de kanoërs voorbij te zien komen.


Hier ligt ook het treinstation van Spálov (voor als u de route andersom loopt), maar er zijn ook wegwijzers voor andere wandelpaden.  Er is ook een restaurant zodat u  eerst een pauze kunt nemen. U kunt terugkeren via hetzelfde pad of de meer ervaren wandelaar neemt een andere natuurroute “Kamenického stezka” (eerst de blauwe via Spálov en Morava, en dan de gele route) terug naar de auto naar Bítouchov.

De wandeling is niet al te veeleisend, kinderen kunnen het ook. Soms gaat het pad bergafwaarts en zijn er veel wortels, dus het is niet geschikt voor kinderwagens.

Riegrova stezka is ongeveer 3 km. lang (heen en terug het dubbele), Kamenického stezka is ongeveer 6 km. lang. Deze laatste route kost wat meer energie vanwege de beklimmingen en dalingen. Maar de uitzichten onderweg zijn prachtig!
U kunt beide routes uitbreiden door onderweg naar de diverse uitzichtpunten te klauteren, of het rustig aan te doen door op een bankje te genieten van de omgeving.

Op de route liggen diverse geocaches.

Pootje baden bij Riegrova stezka  Rivier bij Riegrova stezka  Rivier bij Riegrova stezka