We maken gebruik van cookies.  
background-image

Voderadske buciny nationaal park

Het beschermde natuurgebied Voděradské bučiny ligt zo'n 30 kilometer ten oosten van Praag en is met zijn uitgestrekte beukenbossen en talrijke zwemmeren en vijvers een geliefd recreatiegebied van de Pragenaren.

Voděradské bučiny beschermd natuurgebied in de omgeving van Praag     Voděradské bučiny beukenbossen, een beschermd natuurgebied ten oosten van Praag     Heerlijk wandelen in natuurgebied Voděradské bučiny ten oosten van Praag

Voděradské bučiny werd in 1955 uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Het park strekt zich uit tussen de dorpen Louňovice en Jevany aan de oever van de Jevanský rivier en heeft een oppervlakte van 658 ha. Het enorme beukenbos is een unieke plek met veel zeldzame planten en dieren, vooral vogels zoals de ijsvogel en de zwarte ooievaar. Het bos bestaat naast beuken uit lariksbomen en oude eiken tot een hoogte van wel 40 meter. In alle jaargetijden is Voděradské bučiny met zijn magische hoekjes met keien, beekjes, vijvers en waterputten een heerlijk plek om te wandelen, fietsen, paddenstoelen te plukken en te zwemmen in de aangrenzende vijvers.

 

wandelen en fietsen door de Voděradské bučiny beukenbossen


Er zijn verschillende wandelroutes en een natuurpad van 8 km. door de beuken. Het natuurpad begint en eindigt bij de dam van de Jevanský-vijver. Via de uitleg op de panelen maken bezoekers kennis met de fauna en flora van het gebied en wordt het ontstaan van de geologische verschijnselen in het landschap duidelijk. Een leuke, wat kortere route van 2,5 km. loopt van de Jevanský naar de Vyžlovský vijver, dit is ook met jongere kinderen goed te doen!  Dwars door het bos lopen verschillende verharde fietspaden. 

 

Vijver in het beukenbos Voděradské bučiny     Heerlijk wandelen in de bossen van Voděradské bučiny    Indrukwekkende bossen van Voděradské bučiny

 

de vijvers en zwemmeren van Voděradské bučiny

 

Aan de noordkant wordt het bos begrensd door een rand van vijvers en zwemmeren. Een deel van deze vijvers wordt gebruikt voor het kweken van vis zoals karpers en meervallen.  In de meren bij de dorpjes Jevany en Vyžlovka kunt u heerlijk zwemmen en watersporten. Door de gunstige ligging kan men hier volop van de zon genieten. De oevers zijn begroeid met gras en lopen langzaam af, een heerlijke plek voor jong en oud!

 

De Parez vijver aan de rand van natuurgebied Voděradské bučiny      Voděradské bučiny Vyžlovka zwemmeer     Jevansky zwemmeer bij Jevany aan de rand van Voděradské bučiny

 

wat is er nog meer te zien in de omgeving van Voděradské bučiny

 

►  Praag, de sprookjesachtige hoofdstad van Tsjechië is vlakbij en mag u zeker niet missen.

►  Het middeleeuwse stadje Kutná Hora is een lust voor het oog. Door de zilvermijnen kent Kutná Hora een zeer rijk verleden dat vandaag de dag nog goed zichtbaar is in deze gezellige stad.

► Skalka uitkijktoren bij Vyžlovka voor een mooi uitzicht over de omgeving.

► Ondřejovs Observatorium met het astronomisch museum staat op de top van de berg Žalov en ligt in een park met zeldzame bomen en aparte sculpturen. Mooi complex in art nouveau stijl. 

Kom meer te weten over de architectuur van Tsjechië in het openluchtmuseum voor volksarchitectuur in Kouřim.