We maken gebruik van cookies.  
background-image

Kutna Hora

Kutná Hora, in de Middeleeuwen de zilveren schatkamer van het Tsjechische koninkrijk en ligt zo’n 65 km. van Praag.
 

Kutna Horá, Unesco zilverstadje     KUTNA_HORA_kathedraal     Kutna Hora, de binnenstad op de Unescolijst


In dit pittoreske stadje zult u geen burchten of kastelen vinden en toch staat het centrum van dit historische zilverstadje op de werelderfgoedlijst van UNESCO
Het is gebouwd rondom en bovenop de zilvermijnen waaruit destijds zilvererts gewonnen werd. Van oudsher is het dan ook een zeer welvarende stad en dat kun je zien!

Prominent in het midden van het stadje staat de gotische St. Barbara Kathedraal uit de 14e eeuw (ook UNESCO). Het is één van de meest indrukwekkende kathedralen in Europa en er komen dan ook veel toeristen op af.
St. Barbara is de beschermheilige van de mijnwerkers, en in 1388 is men begonnen met de bouw van de schitterende kathedraal. Het heeft nog tot aan het begin van de 20e eeuw geduurd voordat het bouwwerk voltooid was. De vorm van de kerk van St. Barbara werd beïnvloed door Franse kathedralen en uiteraard kunt u de kerk bezoeken. Bij de ingang kunt u een entreebewijs kopen en ontvangt u een uitleg in verschillende talen.

Vlakbij Kutná Hora ligt de deelgemeente Sedlec en hier staat de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Gebouwd in de 14e-eeuw en als derde in Kutná Hora op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. daarnaast ligt het cisterciënzer klooster, dit is het oudste klooster in Tsjechië en dateert uit 1142. De afgelopen jaren heeft de kathedraal een volledige reconstructie ondergaan en is deze weer open voor het publiek. In de muren van de kathedraal ontdekten de restaurateurs de overblijfselen van de begraven monniken die tijdens hun werk waren overleden.

Bezoek ook het ossuarium in Sedlec, een bizarre knekel kapel, gedecoreerd met menselijke botten. Men heeft berekend dat er botten van zo’n 40.000 mensen voor gebruikt zijn.
Sedlec was een gewilde bestemming voor pelgrims en veel mensen wilden hier begraven worden. De botten van de veelal door de pest gestorven mensen werd gebruikt voor de zeer aparte decoratie van de kapel.
Vanuit Kutná Hora kunt u met toeristische bussen het hele gebied bezichtigen, de afstand is zo’n 3 á 4 km.

Verder heeft Kutná Hora veel mooie pleinen (o.a. Italian Court), leuke restaurants en terrassen en veel winkeltjes. Én ook leuk een tour door de ondergrondse gangen onder de stad!


Een leuk museum om te bezoeken is het Tsjechisch Zilvermuseum in Kutná Hora. Het geeft u een mooi inkijkje in een zilvermijn in de middeleeuwen en de Munt dat gevestigd is in een voormalig Jezuïetencollege naast de Kathedraal van St. Barbara. Ook leuk en leerzaam voor kinderen!
Als u dan toch hier bent loop dan eens langs het brede wandelpad Barborská dat langs het Jezuïetencollege voert. Het pad is voorzien van prachtige beelden en biedt een fantastisch uitzicht over een deel van Kutná Hora en de omgeving. 

Parkeren in het centrum is niet aan te raden. U kunt de auto het beste bij een van de officiële (betaalde) parkeerterreinen zetten.
 

Wat is er te zien in de omgeving van Kutna Hora


► Een ander mooi stadje ten Oosten van Praag is Poděbrady, een kuuroord met een Renaissance slot dat  in barokstijl is omgebouwd
► Langs Poděbrady loopt de Elberoute, een fietspad (ook voor wandelen en in-line skaten) rond de zandduinen van Poděbrady en Nymburk.
► Ook Kolín is een leuk historisch stadje met de mooie St. Bartholomeuskerk (renaissance), een synagoge en kapucijnerklooster.
► Čáslav, een klein stadje uit de 13e-eeuw, gesticht door de Koning Otokar II van Bohemia. Mooi historisch plekje. 
De mooie stad Pardubice.

 

In al deze toeristische stadjes vindt u leuke restaurants en winkeltjes en in de zomermaanden zitten de terrassen vol!

► Slot Český Šternberk is echt prachtig. Het wordt beschouwd als een van de best bewaarde gotische Boheemse kastelen en is toegankelijk voor publiek.
► Bierbrouwerij Velké Popovice, u drinkt hier een heerlijk “KOZEL” biertje, ook een rondleiding mogelijk.

Kathedraal van Kutna Hora     Gezellige-terrassen-in-kutna-hora     De beenderenkapel in Sedlec

Kutna Hora, Unesco     Mnichovka-vallei, fietsroute     Poděbrady-kuurstadje-spa-stad

 

BEKIJK NOG MEER UNESCO MONUMENTEN IN TSJECHIË