We maken gebruik van cookies.  
background-image

Jetrichovice

Jetřichovice is één van dé toeristische trekpleisters van het Nationaal Park Boheems Zwitserland. Eén van de mooiste plekken in Europa! Het gezellige stadje ligt ongeveer 20 km. ten Noordoosten van Děčín.

Jetřichovice   rotskasteel ruïne-Šaunštejn  Jetřichovice

In het bijzondere stadje Jetřichovice vindt je veel pittoreske vakwerkhuizen en een mooie barokke kerk. Verder zijn er veel leuke restaurantjes en terrasjes (en een leuk zwembad) en een oud fort in het toeristische plaatsje.
In de omgeving wemelt het van de wandel- en fietspaden.

Vlakbij vindt u de zogenaamde muren van Jetřichovice, een bekend gebied vol zandstenen rotsensteden en vrijstaande natuurlijke torens met schitterende uitzichten. De meest bekende zijn Rudolf’s Stone (Rudolfův kámen), Vilemín's Wall (Vilemínina stěna) en Mary’s Rock (Mariina skála).


De omgeving is ruig en schitterend en een paradijs voor de wandelaars.

 

Zeer indrukwekkend zijn de smalle trappen tussen Jetřichovice en Doubice in de buurt van de populaire toeristenplaats Na Tokáni u Jetřichovic.. 
Dit zijn smalle rots mangaten (zogenaamde muizengaten, smalle gangen (ter breedte van de schouders) en kieren, die toegankelijk zijn via ijzeren ladders.

Bezoek ook het rotskasteel Šaunštejn ook wel het roverskasteel. De kortste manier om Šaunštejn te bereiken is vanaf Vysoká Lípa. Het pad leidt eerst langs de gele en dan de rode route, die je naar de voet van de rots brengt waar de kasteelruïne staat. Het strekt zich uit over verschillende rotsmassieven, die door bruggen met elkaar zijn verbonden. Het gedeelte vanaf de voet van de rots naar boven voert langs metalen ladders, smalle rotsspleten en relatief steile vertrapte trappen. Het platform bovenaan is relatief lang en ongeveer 15 meter breed.

Boven op Mary’s Rock (Mariina skála) staat een houten prieeltje. Vanwege het adembenemende uitzicht op de andere rotsen (zoals de rotsenstad Jetřichovice, de ruïnes van kasteel Falkenštejn) is het één van de meest populaire toeristische bestemmingen en het prieeltje is een van de symbolen van Boheems Zwitserland.
Het is diverse malen afgebrand en hersteld. En sinds 2021 geheel gerestaureerd en opnieuw open voor publiek.
Als u het wilt bezoeken moet u rekenen op een steile weg ernaar toe vanaf Jetřichovice en via de rode route ongeveer een uur lopen en een half uur om terug te keren.

Jetřichovice-Mariina skála  Jetřichovice-Mariina skála  Vilemínina-stěna


Meer rotsensteden en uitzichten bij Jetřichovice?


Van oudsher is het plaatsje Jetřichovice verbonden met het kasteel Falkenštejn (Sokolí hrad), waarvan de ruïnes nu te bezichtigen zijn.

Deze liggen ongeveer een kilometer buiten Jetřichovice en de wandeling daar is werkelijk prachtig, en zeker ook leuk voor kinderen (klauteren)

De beste manier om Falkenštejn te bereiken is vanuit Jetřichovice, volg het gele toeristenbord zo ongeveer 600 meter.  raden aan om de auto te parkeren op de betaalde parkeerplaats onder de Poštolčí-kegel in Jetřichovice. 
 
De toegangstrap en de toegangswegen tot het kasteel zijn gerenoveerd en aangepast en er zijn metalen ladders en roosters aangebracht voor het behoud van de rotsen en de vegetatie.. 
Met kinderwagens en voor mensen die slecht ter been zijn is het niet mogelijk om bij de ruïnes te komen.

Ruïnes van kasteel Falkenštejn , trappen Ruïnes van kasteel Falkenštejn , trappen Smalle doorgangetjes tussen de rotsen Ruïnes van kasteel Falkenštejn , trappen Smalle trappen in de rotsensteden


Wat is er nog meer te zien in de buurt van Jetřichovice?


►  Vanaf Hřensko kunt u ook de Pravčická Brána bezoeken, een prachtige maar pittige wandeling, toch ook met kinderen goed te doen

►  Leuk ook voor kinderen is de dwergrots in de buurt van Rynartice , waar een plaatselijke kunstenaar in 1833 Sneeuwwitje en de zeven dwergen in de rotsen heeft gehouwen. De kinderen kunnen poberen alle dwergen te vinden, en op de top sneeuwwitje.

►  Bezoek de romantische ruïnes van Dolský mlýn in de kloof van de rivier de Kamenice
 

►  Ten noordwesten van Děčín ligt de berg Děčínský Sněžník  (726 m.). Dit is de hoogste tafelberg van Tsjechië. Het panorama over de omgeving vanaf de uitzichttoren is schitterend.

►  Het beschermde natuurlandschap bestaat uit een aantal kloven en canyons, die worden omgeven door torens en massieven die rots steden vormen.

►  Nog iets westelijker, bij het dorpje Tisá, liggen de Tiské stěny. Samen met de rotsen van Ostrov en Rájec is dit gebied een paradijs voor wandelaars en bergbeklimmers. Het zandsteen is uitgesleten in de meest grillige vormen met grote en kleine stenen, torens, holen en kloven. Het gebied is goed begaanbaar via een uitgebreid net van voetpaden.

►  De hoogste zandstenen berg is  Vysoký Sněžník (726 m). Het laagste punt is de Elbe-vallei in Hřensko (115 m boven zeeniveau). 

►  Leuk is ook een tocht per schip over de Elbe vanaf Děčín naar Hřensko. Andere bezienswaardige stadjes zijn Chribská, met een mooi historisch centrum en Benešov nad Ploucnicí met twee gotische kastelen. 

►  Ook de Kyjov vallei is zeer de moeite waard met prachtige natuur en wandelpaden langs de stroomversnellingen in het riviertje de Křinice.

Pravčická-brána  Kyjov   Děčín