We maken gebruik van cookies.  
background-image

Tsjechisch-Zwitserland

Pravčická brána, mooie zandstenen brug  Pravčická brána, zandstenen brug  Tsjechisch Zwitserland, mooi wandelgebied


Nationaal park Tsjechisch Zwitserland (České Švýcarsko) ligt in het noordwesten van Tsjechië. Het gebied heeft een oppervlakte van 80 km² en is één van de sprookjesachtige natuurparken van Tsjechië.
Aan de noordzijde grenst het park aan het nationale park Sachsische Schweiz in Duitsland. Men noemt het ook wel Boheems Zwitserland.

Tsjechisch Zwitserland is onderdeel van het Elbe zandsteengebergte (Lábske Piskovce). Dit gebied ligt ten noorden van Děčín, aan weerszijden van de Elbe. Het Elbe zandsteengebergte is een typisch erosielandschap. De unieke vormen van het miljoenen jaren oude zandsteengebergte trekken bezoekers van over de hele wereld. 


Pravcicka brana en de Edmundova Kloof moet u beslist gaan zien


Bij het plaatsje Hřensko mondt de rivier de Kamenice uit in de Elbe. De Kamenice heeft in de zandsteenmassieven smalle en grillige kloven gesleten. De kloven zijn bereikbaar via rotspaden en tunnels en gedeeltelijk ook over de rivier met een platbodemboot. Prachtig zijn de Divoká kloof (Wilde) en de Edmundova kloof ook wel Ticha of stille kloof genoemd maar het spectaculairst is toch wel de iets noordelijker gelegen Pravčická brána , Europa’s grootste natuurlijke poort, uitgesleten door de wind! 

Ten noorden van het plaatsje Jetřichovice ligt de rots ruïne Šaunštejn. Via een pad kan deze hoge rots worden beklommen, het uitzicht is overweldigend.

Vlakbij liggen Malá Pravčická brána, een kleinere versie van de eerder genoemd Pravčická brána  en de rots ruïne van kasteel Falkenštejn.
De moeite waard is ook de Kyjov vallei (Kyjovské údolí). Het rivierdal is omgeven door rotswanden en er leven hier vele zeldzame dieren en planten. Na een wandeling en de beklimming van de kasteelruïne van Kyjov is het heerlijk zwemen in de Kyjov dam.

 

Wandelen, klimmen en klauteren in de buurt van Decin

Děčín-Pastýřská-stěna-via-ferrata de Kyov vallei in Tsjechisch Zwitserland Drábské-Světničky-rotsburcht-ruïne


De hoogste top in de omgeving is die van de Růžovský vrch (619 m.). De berg bestaat uit zandsteen en basalt en de hellingen zijn dicht begroeid met loofbos, heerlijk om te beklimmen.       


De hoofdstad van Tsjechisch Zwitserland is de stad Děčín, gelegen aan de Elbe. Děčín heeft een gezellig centrum met winkeltjes, restaurants en terrassen. Bezienswaardig zijn het kasteel, de rozentuinen, de stenen brug over de rivier Ploučnice en de schaapswand. Een massief stuk zandsteenrots vanaf waar het uitzicht over de stad en de Elbe schitterend is.  U kunt hier klimmen en abseilen…..ook voor kinderen.

Leuk om te doen is een tocht per schip over de Elbe naar Hřensko of een bezoekje aan de dierentuin van Děčín. Andere bezienswaardige stadjes zijn Chribská, met een mooi historisch centrum en Benešov nad Ploucnicí met twee gotische kastelen. 

Ten noordwesten van Děčín ligt de berg Děčínský Sněžník  (726 m.). Dit is de hoogste tafelberg van Tsjechië. Het panorama over de omgeving vanaf de uitzichttoren is schitterend. Nog iets westelijker, bij het dorpje Tisá, liggen de Tiské stěny. Samen met de rotsen van Ostrov en Rájec is dit gebied een paradijs voor wandelaars en bergbeklimmers. Het zandsteen is uitgesleten in de meest grillige vormen met grote en kleine stenen, torens, holen en kloven. Het gebied is goed begaanbaar via een uitgebreid net van voetpaden.


Boheems Zwitserland is een uniek en veelzijdig stukje Tsjechië. Een bezoek meer dan waard!  Eén week is te kort!

fietsen in Tsjechisch Zwitserland   Edmundova kloof, Tsjechisch Zwitserland  Boheems Zwitserland met kinderen