We maken gebruik van cookies.  
background-image

Decin

De sfeervolle stad Děčín is de hoofdstad van de streek České Švýcarsko- ook wel Tsjechisch Zwitserland of Boheems Zwitserland.
 

het centrum van Děčín   de Rozentuin van Děčín   Het kasteel van Děčín

DĚČÍN


De stad ligt in een brede vallei aan beide oevers van de Elbe. Aan de ene kant ligt het monumentale kasteel, aan de andere kant een rots genaamd de Herdersmuur met een goed restaurant.

Ten noorden van de stad meandert de rivier zich in het sprookjesachtige landschap van de Elbe-zandstenen, in de buurt vindt u ook een aantal uitkijktorens in de prachtige omgeving van Děčínský Sněžník.

De stad zelf heeft een gezellig centrum met veel winkeltjes, restaurants en terrassen. Of wat denkt u van lekker zwemmen in het mooie aquapark?

Het kasteel van Děčín torent boven het stadje uit en u kunt het van binnen bezoeken. Maar vergeet ook zeker de barokke rozentuin niet, beroemd door een van de grootste en mooiste rozencollecties in de Habsburgse monarchie.

 

Actief in Děčín

 

Tegenover het kasteel ligt dus de Pastýřskou stěnu, de Herdersmuur of ook wel schaapswand genoemd. Dit is een hoge stenen wand met bovenop een bistro met een terras, maar ook met een ander bijzonder restaurant met een 18 meter hoge uitkijktoren.
Vanaf hier heeft u het mooiste uitzicht op de stad.

Bovendien is er op deze oever ook de leuke dierentuin te bezichtigen. Met een entreebewijs van de ZOO kunt u ook Paradis Islands bezoeken op 700 meter afstand van de Zoo met een gigantisch aquarium als bonus!
U kunt deze kant van Děčín met de auto, fiets of te voet goed bereiken. Maar U kunt ook via de Tyrš-brug de rode wandelroute volgen, dat is wat veeleisender.

De Herdersmuur (Via Ferrata) is erg in trek bij de klimmers en klauteraars, zowel voor kinderen (vanaf 10 jaar) als volwassenen (alleen bij droog weer).
Er zijn in totaal 15 routes beveiligd met stalen touwen en voetsteunen op de rots, ze hebben een hoogteverschil van 90 meter en zijn van 150 tot 170 meter lang.
Děčín is de enige stad in Tsjechië waar je vanaf de oever van de rivier naar de top van de muur kunt klimmen, ongeveer 150 m lange ferrata in het hart van de stad . De ingang van de Ferrata is vanaf de oever van de Elbe, naast het gebouw van de voormalige rots lift naar de Herdersmuur.
 
Je vindt er ook een twaalf meter lange touwbrug op een hoogte van zestig meter boven de grond. Het verbindt twee individuele rotswanden. Alleen voor de ervaren waaghalzen!
 

Via Ferrata in Děčín   Via Ferrata in Děčín   Via Ferrata in Děčín
 

Wat is er nog meer te zien in de buurt van Děčín?


Ten noordwesten van Děčín ligt de berg Děčínský Sněžník  (726 m.). Dit is de hoogste tafelberg van Tsjechië. Het panorama over de omgeving vanaf de uitzichttoren is schitterend.

►  Het beschermde natuurlandschap bestaat uit een aantal kloven en canyons, die worden omgeven door torens en massieven die rots steden vormen.

►  Nog iets westelijker, bij het dorpje Tisá, liggen de Tiské stěny. Samen met de rotsen van Ostrov en Rájec is dit gebied een paradijs voor wandelaars en bergbeklimmers. Het zandsteen is uitgesleten in de meest grillige vormen met grote en kleine stenen, torens, holen en kloven. Het gebied is goed begaanbaar via een uitgebreid net van voetpaden.

►  De hoogste zandstenen berg is  Vysoký Sněžník (726 m). Het laagste punt is de Elbe-vallei in Hřensko (115 m boven zeeniveau). 

►  Vanaf Hřensko kunt u ook de Pravčická Brána bezoeken, een prachtige maar pittige wandeling, toch ook met kinderen goed te doen.

►  Leuk is ook een tocht per schip over de Elbe vanaf Děčín naar Hřensko. Andere bezienswaardige stadjes zijn Chribská, met een mooi historisch centrum en Benešov nad Ploucnicí met twee gotische kastelen. 

►  Ook de Kyjov vallei is zeer de moeite waard met prachtige natuur en wandelpaden langs de stroomversnellingen in het riviertje de Křinice.

►  Eén van de mooiste wandelpaden leidt door de Jetřichovice-rotsen en Hřensko.


Děčínský- Sněžník  Pravčická-brána  Jetřichovice-uitkijkpunt