We maken gebruik van cookies.  
background-image

Frantiskovy-Lazne

Františkovy Lázně, promenade  Františkovy-Lázně-spa  František-vruchtbaarheidsbeeldje


Františkovy Lázně, volgens Goethe “de hemel op aarde” is de kleinste van de drie steden uit de spa-driehoek.

Františkovy Lázně is een pittoresk stadje met een  aantal prachtige gebouwen, te midden van schitterende parken en bosparken . 
Er is veel architectuur uit de 18e en 19e eeuw, maar ook een breed scala van moderne badhuizen.

Het stadje  is beroemd geworden als kuuroord. De stad werd officieel gesticht in 1793 onder de naam Kaiser Franzensdorf (Keizer Frans II-dorp). In 1807 werd deze naam in Franzensbad veranderd. Dat was dus het begin van de stad als kuuroord, maar de stad bestond al langer. 

Tenminste vanaf de 15e eeuw wist men dat de bron geneeskrachtige werking had. Toen hoorde deze bron nog bij de 7 kilometer verderop liggende stad Eger (nu: Cheb). De bron werd daarom in eerste instantie ook genoemd naar die stad. Het water werd gebruikt door de bevolking van Eger en later ook door badgasten. De vrouwen uit Eger haalden het water uit de bron en verkochten het vervolgens in hun eigen stad. 
Men zegt dat rond 1700 het water uit Franzensbad het water uit alle andere bronnen in Duitsland overtroffen zou hebben.

In totaal zijn in Františkovy Lázně 24 bronnen gevonden, twaalf hiervan worden nog gebruikt. De stad was een van de eersten in Europa die een modderbad bezat.

Net zoals voor andere kuuroorden waren de Eerste en Tweede Wereldoorlog rampzalig. De toestroom van buitenlandse gasten verdween. De Duitse inwoners van de stad werden in 1945 uitgewezen en in 1946 werd het kuuroord eigendom van de staat. 

In 1989 begon de hernieuwde privatisering, nu onder de naam Bad Franzensbad AG. De stad is nu weer populair bij binnen- en buitenlandse toeristen. Na de Tweede Wereldoorlog is ook de Tsjechische naam Františkovy Lázně gebruikelijker geworden.
Binnen de regio is niet alleen Františkovy Lázně zeer bekend maar ook Mariánske Lázne en Karlovy Vary, Františkovy Lázne  zijn juweeltjes iom te bezoeken. Men noemt deze streek de Spa-Driehoek.
 

Wat je moet zien in Frantiskova Lazne
 

 Bekijk vooral het  Františkova pavilloen en de Luisin pramen. Beide spa-paviljoens behoren tot de mooiste gebouwen en symbolen van Františkovy Lázně.


 Er  is een standbeeld van een klein jongetje met de bijnaam František. De legende verteld dat vrouwen die de linkervoet van het beeld aanraken dat jaar zwanger worden. Het originele beeld is te zien in het Stadsmuseum .

  Aquaforum, prachtig complex met vier binnen- en drie buitenzwembaden met waterattracties. Voor kleinere kinderen is er een speeltuin en een kinderbadje. Voor oudere kinderen zijn er glijbanen.

  Het is heerlijk om door de stad te wandelen, bijvoorbeeld naar het kasteel aan de oostkant van het stadje. Beklim daar de uitkijktoren met een mooi uitzicht.

Cheb- mooi stadje in West Bohemen  Františkovy Lázně, toeristisch treintje  Františkovy Lázně, Seeberg
 

De omgeving van Frantiskova Lazne
 

   In de omgeving van Františkovy Lázně kunt u verschillende excursies maken, zoals het natuurreservaat Soos, een groot veenmoeras met meren, minerale bronnen, een natuurpad, een geologisch park en een museum van prehistorische dieren.

  Er is een meer net onder Františkovy Lázně, genaamd Amerika.
Naast de prachtige natuur, kunt u verschillende soorten dieren bewonderen in een kleine dierentuin. Een 2 km lang natuurpad leidt u door de fauna en flora van het bos park. In de zomer kunt u er met bootjes varen en zwemmen. De paden zijn niet alleen geschikt om te wandelen, maar ook voor in-line skaten  Er gaat ook een toeristisch treintje vanaf het stadje.

  Komorní hůrka, een natuurmonument met het jongste vulkanisch gesteente in Tsjechië. Het gesteente is gebruikt voor het bouwen van de zwarte toren in Cheb. U kunt hier heerlijk wandelen, grote kans dat u helemaal niemand tegenkomt
 
  Kasteel Seeberg (Ostroh), één van de oudste kastelen in Tsjechië en perfect behouden gebleven. Nu een hotel en restaurant.

  De stad Cheb met de kleurrijke huisjes is leuk om te bezoeken, gelegen aan de Ohře met het oude fort en de zwarte toren.