We maken gebruik van cookies.  
background-image

Marianske Lazne

Mariánské Lázně, colonnade   Mariánské Lázně, Spa-driehoek  Mariánské Lázně, gelegen in West-Bohemen


Marianske Lazne, kuurstadje in West Bohemen


Het mooie West-Boheemse kuuroord Mariánské Lázně  (14.000 inw.), ook wel Marienbad genoemd, is omringd door hoge beboste heuvels.
De stad is ontstaan aan het einde van de 18e eeuw, toen de onherbergzame vallei van het Slavkov-bos werd veranderd in een levendige stad met  parken, colonnades, charmante paviljoens en wandelpaden. De spa is gesticht door het Premonstratenzer klooster in Teplá.

De gunstige ligging van Mariánské Lázně, onder aan de zuidelijke flank van een bergkam, zorgt voor een aangenaam mild klimaat. Het gebied waar nu de stad ligt, bestond vroeger uit moerassen. De arts Jozef Nehr was overtuigd van de geneeskrachtige werking van het bronwater ter plaatse en aan hem is het ontstaan van het kuuroord te danken. In 1818 begon Nehr met de exploitatie van de bronnen.
Al gauw werd het stadje erg geliefd bij de beter gesitueerden. Wie anders konden zich een langdurig verblijf in een kuuroord permitteren?

Ook beroemde kunstenaars verbleven in Mariánské Lázně . Goethe was eengraag geziene gast, de Russische schrijver Alexander Gontsjarov werkte er aan zijn roman Oblomow en Richard Wagner deed er inspiratie op voor Lohengrin.
De populariteit heeft Mariánské Lázně  in grote mate te danken aan de architect en latere burgemeester Václav Skalnik, die de eerste badhuizen ontwierp. Tevens veranderde hij het moerasgebied in een park van zo'n 90 hectare, dat nog steeds in hoge mate het aanzien van de stad bepaalt.

Vooral vanwege zijn architectuur lijkt dit kuuroord op Karlovy Vary. Velen geven echter de voorkeur aan Mariánské Lázně  dat, hoewel kleiner, door het parkachtige uiterlijk een ruimer opgezette indruk maakt.
Het water van de bronnen wordt zowel voor drink als badkuren gebruikt. De behandelingen kunnen aangevuld worden met wandelingen, waarvoor de mooie omgeving zich uitstekend leent. Ook modderbaden en elektrontherapieën kunnen als onderdeel van de kuur worden aangewend.


Mariánské Lázně is een architectonisch juweeltje, omdat de stad volgens een vooropgezet plan is gesticht. Er is veel te zien in de bijzondere  stad die leeft van de toeristen en de mensen die komen kuren.
U zult niet alleen genieten van typische spa-huizen, hotels en colonnades, maar ook van de parken en goed onderhouden wandelroutes. 

Binnen de regio, is niet alleen Mariánske Lázne zeer bekend, maar ook  Karlovy Vary, Františkovy Lázne, Lázne Kynžvart en Jáchymov zijn het waard om te bezoeken. Men noemt deze streek de Spa-Driehoek.
 

gondellift-Koliba-Krakonoš-in-Mariánské Lázně  Koliba-Krakonoš, gondelbaan-bij-Mariánské Lázně  natuurpad-Kladská


Bezienswaardigheden in Marianske Lazne


Dé toeristische trekpleisters zijn de art-nouveau gietijzeren colonnade uit 1889, de rijk gedecoreerde Spa-promenade en de Zingende Fontein, ook ’s avonds als deze verlicht is prachtig!
 

►  Een geweldige plek om te ontspannen zijn de Romeinse baden, gebouwd in 1896. Hier kunt u genieten van de historische sfeer, aangevuld met moderne wellnessbehandelingen. Helaas zijn de baden alleen toegankelijk voor hotelgasten. Ook van buiten mooi om te zien.
 

► Park Boheminium, een miniatuurpark met alle belangrijke gebouwen uit de Tsjechische republiek.
 

► Ga met de gondellift Koliba-Krakonoš in Mariánské Lázně (vlakbij het Park Bohemium) naar de top van Krakonoš. De kabelbaan is tijdens het zomerseizoen (april-oktober) dagelijks geopend om 10.00 - 17.30 uur, vertrek elke 15 minuten, vervoer van fietsen en kinderwagens gratis. U kunt ook een step/scooter huren en geniet van de afdaling. Kinderen kunnen zich vermaken in het kinderpark.
 

Er is een prachtige 9 km. lange wandeling langs het natuurpad Kladská. Geniet van de fora en fauna van het Slavkov-bos en het natuurreservaat Kladské. 


De omgeving van Marianske Lazne


Uitkijktoren Hamelika. Uit 1876 met een prachtig uitzicht op Mariánské Lázně en het Slavkov-bos.
 

► Klooster in Tepla, een 800 jaar oud klooster met een prachtige bibliotheek.
 

► Royal golfclub, prachtige golfbaan, de oudste in Tsjechië.
 

 Natuurzwembad Lido bij zo’n 2 km. buiten Mariánské Lázně. Er is een zand- en grasstrand , verhuur van boten, waterfietsen en badminton, tafeltennis, voetbal- en volleybalvelden,  beachvolleybalvelden , ligstoelen, een verfrissingskiosk, hutten en douches.

Mariánské Lázně, natuurzwembad Lido  Hamelika, uitkijktoren vlakbij Mariánské Lázně  Klášter Teplá, vlakbij Mariánské Lázně