We maken gebruik van cookies.  
background-image

Nationaal Park Krivoklatsko

Nationaal Park Krivoklátsko

Dit natuurgebied op maar 40 km. ten westen van Praag werd in 1978 door UNESCO uitgeroepen tot beschermd natuurgebied en behoort tot het Krivoklátská vrchovina heuvellandschap. Dit prachtige gebied is dicht bebost en wordt doorkruist door de rivier de Berounka, die diepe kloven in het landschap snijdt. Er worden hier veel bijzondere grassoorten, vulkanisch gesteente en fossielen gevonden. Kenmerkend zijn de vele kastelen en ruïnes in de omgeving.

Midden in het nationale park ligt het plaatsje Krivoklat met de gelijknamige burcht Krivoklat. Deze koninklijke burcht werd in de 13e eeuw gebouwd op de plek van een oud jachtslot. De Tsjechische koningen kwamen hier graag jagen omdat de bossen rondom het kasteel vol wild zaten. Prachtig zijn de laat gotische kapel en de koninklijke zaal. Hier is het rijke verleden van dit kasteel goed zichtbaar. Vanaf de hoge ronde toren heeft u een goed uitzicht op de omgeving.     

Bijzonder zijn de burchten van Žebrák en Tocník. Žebrák werd in de 13e eeuw gebouwd en Tocník in de 14e eeuw. De burchten staan zo dicht bij elkaar dat ze een zogenaamde dubbelburcht vormen. In het plaatsje Lany kan kasteel Lany worden bezocht, dit is de zomerresidentie van de Tsjechische president. Een mooi voorbeeld van gothische architectuur zijn de ruïnes van de burcht Krakovec. Deze burcht was ook de laatste vluchtplaats van de Hussietenleider Jan Hus, nadat hij uit Praag werd verbannen.

Prominent aanwezig in het landschap van Krivoklátsko is natuurlijk de rivier de Berounka. Deze ontstaat uit 4 rivieren in de omgeving van Plzen en stroomt oostwaarts richting Praag om daar in de Moldau uit te monden. Langs de rivier zijn veel plaatsen waar men kan zwemmen, kanovaren en vissen.

Erg mooi is het een paar kilometer ten noorden van het plaatsje Tyrovice. De rivier slingert zich hier door een ruig landschap van rotsen, bossen en heuvels om even later weer rustig tussen de groene velden door te stromen.
Heerlijk wandelen kunt u bij het plaatsje Skryjská, hier liggen 2 vijvers onder de waterval van Skryjská. Door de vijvers stroomt de beek van Zbiroh die weer uitmondt in de Berounka. De omgeving en de vijvers zijn beschermd natuurgebied.

Ook een mooie omgeving om te wandelen is het gebied rondom het Klícava stuwmeer. Dit grote stuwmeer ligt een paar kilometer ten noordoosten van Krivoklat.Aan de rand van nationaal park Krivoklatsko ligt de koningsstad Rakovnik. Een bezoek aan dit gezellige stadje is goed te combineren met een bezoek aan het spoorwegmuseum in Luzna.