We maken gebruik van cookies.  
background-image

Kasteel Krivoklat

Kasteel Křivoklát   Kasteel Křivoklát in de avond  Kasteel Křivoklát


Kasteel Křivoklát is een van de belangrijkste en oudste koninklijke kastelen in Tsjechië, gebouwd op een oud houten jachtslot uit 1109-1110.
Het jachtkasteel diende destijds als een toevluchtsoord voor plezier en jagen.

Tijdens het bewind van Přemysl Otakar II  werd op dezelfde plaats een groot, prachtig koninklijk kasteel gebouwd, waar Karel IV verbleef tijdens zijn jeugd en later ook als volwassene.

Křivoklát werd helaas verschillende keren zwaar beschadigd door brand.  Het werd herbouwd in de laatgotische stijl aan het begin van de 15e en 16e eeuw. Tijdens de Hussieten-oorlogen werden de kroonjuwelen in het kasteel bewaard.

De laatste adellijke familie die het kasteel Křivoklát bezat, waren de Fürstenbergs . Dankzij hen werd de zogenaamde Queen's Wing gereconstrueerd in de 19e eeuw. De Fürstenberg-bibliotheek, met 50.000 stuks manuscripten en zeldzame proefschriften, is ook van uitzonderlijke historische waarde .

Křivoklát was ooit een gerenommeerde staatsgevangenis. Keizer van het Heilige Roomse Rijk Karel IV verbleef (als gevangene van zijn vader) een tijdje onvrijwillig binnen de muren.
 

Rondleidingen in het kasteel Krivoklat


U kunt kiezen tussen verschillende begeleide rondleidingen en een vrij toegankelijke route. U kunt de tuin bezoeken, de kasteelmuur en de “Grote Toren” met een jachttentoonstelling.

► Bij de eerste (basis) rondleiding door het Gotische Paleis kunt u het interieur bekijken en genieten van de prachtige vergezichten vanaf de torens.

►  Op de andere tours door het hele kasteel ziet u alle toegankelijke plaatsen in het oudste deel van het kasteel en de minder bekende plekken. En u zult in de voetsporen treden van de Tsjechische koningen. U bezoekt de gevangenis, de ridderzaal, de kerker en de kapel. De verkorte tour is ook zeer geschikt voor ouders met kinderen.

►  Er is ook een sightseeingtour “Na hradby”, een gratis rondleiding zonder gids. Je ziet het jachtinterieur in de “Grote Toren”, de oostelijke vestingmuur en het fortensysteem. 

►  Er zijn ook speciale rondleidingen voor slechtzienden en blinden.

U kunt een rondleiding door het kasteel combineren met een wandeling langs vier gemarkeerde wandelpaden die u naar het mooiste uitzicht op het kasteel Křivoklát leiden.
 

Hoe bereik je Kasteel Krivoklat?


Het kasteel ligt ongeveer 50 km. ten Noordwesten van Praag

► Met de auto kunt u het kasteel goed bereiken. U moet betaald parkeren, zowel in het dorp als bij de parkings vlakbij het kasteel zelf.

  • snelweg D5, afrit 14 - Beroun, richting Nižbor, Křivoklát
  • snelweg R6, afrit 25 - Slaný, richting Lány, Křivoklát
     

► Er is ook een treinstation, en vandaar loopt u naar het kasteel omhoog. Let op: de trein stop er niet altijd.

►  En er is een prachtige fietsroute die u tot aan het kasteel brengt

►  Tijdens een kanotocht kunt u ook even uitstappen om het kasteel te bezoeken. Kijk hier voor de mooiste kanotochten.

Adres:
Státní Hrad Křivoklát
Křivoklát 47
270 23 Křivoklát
https://www.hrad-krivoklat.cz/en
 

Het kasteel organiseert ieder jaar een aantal culturele evenementen. Eén van de bekendste is het traditionele houtsnijders symposium (Křivořezání Festival) in augustus, waarbij ambachtsmensen hun werk direct in aan het publiek tonen. 
Er zijn nacht tours te boeken, er kan getrouwd worden, u kunt er heerlijk wandelen etc.
 

Wat nog meer in de omgeving van Kasteel Krivoklat
 

► Het stadje Křivoklát
► Het koningsstadje Rakovník
► Bezoek het Nationaal Park Křivoklátsko,prachtige natuur met meren, wandelroutes en fietspaden
 Bijzonder zijn de burchten van Žebrák en Točník.
►  Klícava stuwmeer, een paar kilometer ten Noorden van Křivoklát
► Het spoorwegmuseum in Lužná

Klicava meer en vallei  Burchten van Žebrák en Točník.  Křivoklátská, prachtige fietsroutes