We maken gebruik van cookies.  
background-image

Telc

Het historische stadje Telč is de parel van de Renaissance in Tsjechië, in Zuid Bohemen.
 

Telč-kasteel-unesco  Telč, prachtig plein Unesco  Telč, gezellige terrassen


Als u in de buurt bent mag u het stadje Telč zeker niet overslaan.

Het stadje in de Vysočina Regio heeft een een prachtig historisch plein met gotische en renaissancistische herenhuizen met arcades en rijkelijk versierde gevels. Sinds 1992 staat het langgerekte plein, samen met nog 11 andere Tsjechische monumenten, op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De hele stad ademt een sprookjesachtige sfeer uit. 
Dwars door de stad stroomt het riviertje Telčský, dat uitmondt in de grotere rivier de Dyje.

In de zomermaanden worden er diverse (historische) evenementen georganisseerd, informeer bij het toeristenbureau.

Let op: in de drukke zomermaanden is het niet toegestaan uw auto in het historische stadscentrum te parkeren U dient de auto bij één van de centrale parkeerplaatsen te parkeren vlakbij het centrum
 

Wat moet u beslist zien in Telč?


Vanaf het beroemde plein met de kleurrijke herenhuizen komt u bij het Renaissance kasteel van Telč uit de 17e eeuw. Bezoek ook de bijbehorende parktuinen in Engelse stijl. Wandel rond het beroemde marktplein met haar vele caféetjes, banketbakkers en restaurants. Vooral gezinnen met kinderen zullen genieten van een rondleiding door het Telčský-huis , waar er een wereld van legendes, elfen en historische verhalen voor u opengaat.

►  Vlakbij Telč vindt u de Rozhledna Oslednice, een grote moderne 36 meter hoge uitkijktoren vanwaar u een prachtig (rondom) uitzicht heeft op de omgeving. Bij slecht weer is de toren gesloten. De uitkijktoren is het best bereikbaar vanaf het Telč-plein langs het gele toeristenpad.

►  Voor wie een leuk museum wil bezoeken raden wij het Techniekmuseum aan in Telč, gelegen in een voormalige stoomzaagmolen. 
U vindt er o.a. historische auto's, motorfietsen, fietsen, kinderwagens, speelgoed, kachels, radio's, elektrische apparaten en andere dingen uit grootmoeders tijd.Er is ook een voorbeeld van een oud tandartspraktijk, een boerenkamer of een autowerkplaats uit die tijd. 

►  In de omgeving zijn veel uitgezette wandel- en fietspaden.

►  Zwemmen in de zwemvijver Roštejn, ongeveer 1 km. buiten Telč richting Řásná, Pelhřimov. Ook geschikt voor kleine kinderen met speeltuin en snack. Iets verder door voorbij Řásná ligt ook nog de Velký Pařezitý zwemvijver.

►  Er is een klimhal en touwcentrum (Panský dvůr).

►  U kunt sportvissen op de Plodový-vijver (7 km van Telč, bij het dorp Řásná), op een prachtige natuurlijke locatie onder de hoogste top van de Boheems-Moravische Hooglanden - Javořice. 
Vang uw vis (karper, karper, forel, steur  etc.) tegen een vergoeding, zonder dat u een visvergunning nodig heeft. Visuitrusting is te huur.
 

Technische museum in Telc  Koffiehuis-in-telc  Telč, Uneco plein in het centrum

 

BEKIJK NOG MEER UNESCO MONUMENTEN IN TSJECHIË