We maken gebruik van cookies.  
background-image

Unesco in Tsjechie, Werelderfgoedlijst

Tsjechië heeft een rijke geschiedenis. In de 20e eeuw werd het land onderdrukt door de macht van de Sovjet-unie maar in de eeuwen daarvoor maakte deze regio deel uit van het groot Oostenrijks-Hongaarse rijk. De macht en rijkdom van de Europese adel in die tijd is nog steeds goed zichtbaar in het hedendaagse Tsjechië. U vindt het terug in de prachtige steden met vele bezienswaardigheden, in kleine dorpjes waar de sfeer nog echt het plattelandsleven van vervlogen tijden ademt, maar ook de vele kastelen, kerken en kloosters zijn getuigen van de rijke historie.

Maak op vakantie in Tsjechië kennis met het roemrijke verleden van het land. Een goede leidraad hierbij zijn de twaalf Unesco werelderfgoederen die Tsjechië rijk is.
Stuk voor stuk een hoogtepunt en dé manier om de geschiedenis van Tsjechië te verkennen! 

 

unesco werelderfgoed in tsjechie
 

Om te beginnen natuurlijk de hoofdstad Praag, Het gehele historische centrum is beschermd. De verscheidenheid in bouwstijlen, van Romaans tot Jugendstil is uniek en van invloed geweest in heel Europa. Het romantische vestingstadje Český Krumlov met een middeleeuws kasteel lijkt uit een sprookje te zijn weggelopen. Vlakbij ligt het dorpje Holašovice. Een "openluchtmuseum" van 23 boerderijen, ook wel Tofts genoemd. Het dorp is bewoond en een perfect voorbeeld van de Zuid-Boheemse volksbarok. 
 

Praag, mooie stad op de Unesco werelderfgoed      Český Krumlov, vestingstadje in Zuid-Bohemen en beschermd door Unesco     Holašovice is een schoolvoorbeeld van een traditioneel centraal-Europees dorpje


Op een uurtje rijden ten oosten van Praag ligt de koninklijke stad Kutná Hora. Een belangrijk en zeer welvaren handelscentrum in de middeleeuwen dankzij de zilvermijnen. De mooie gebouwen en monumenten, met als hoogtepunt de St. Barbara kerk en de Onze Lieve Vrouwe kathedraal getuigen van grote rijkdom en smaak. Een lust voor het oog is het centrum van het stadje Telč. Vooral het centrale plein, omzoomd door huizen in Italiaanse renaissance stijl, is schitterend. In dezelfde streek is ook de kleine stad Třebíč een door Unesco beschermd monument. De basiliek van Sint Procopius, de oude Joodse wijk en de Joodse begraafplaats laten zien dat Joodse en Christelijke culturen al eeuwenlang vreedzaam samen leefden.  
Vanaf de zomer van 2021 zijn de steden Karrlovy Vary,  Mariánske Lázne en  Františkovy Lázne in de Spa-Driehoek. in West Bohemen aan de lijst toegevoegd.

Kutna Hora in Tsjechië, werelderfgoed Unesco     Het sfeervolle renaissance plein in Telč, beschermd door Unesco     Třebíč, Unesco monument in het zuiden van Tsjechië

Uniek is de bedevaartskerk in Žďár nad Sázavou. Deze pelgrimskerk werd gebouwd ter ere van St. Jan van Nepomuk. Een zeer bijzonder meesterwerk van de architect Santini. Het gebouw heeft de vorm van een pentagram en ligt afgelegen op de heuveltop Zelená Hora. Kasteel Litomyšl in het noord-oosten van Tsjechië stamt al uit de 10e eeuw. Het is gebouwd in een Renaissance stijl die is overgenomen uit Italië. De muren zijn bedekt met tegeltjes, ieder verschillend van ontwerp. Het kasteel en de bijgebouwen zijn zeer goed bewaard gebleven en geven een goede indruk van de manier van leven van de aristocratie. Een vreemde eend in de bijt, maar van groot cultureel belang, is Villa Tugendhat in Brno. Deze moderne villa, in 1928 ontworpen door architect Ludwig Mies van der Rohe, was zijn tijd ver vooruit en werd daarmee een belangrijk monument voor de moderne architectuur. 
 

Pelgrimskerk Jan van Nepomuk in Tsjechië staat op de lijst van werelderfgoed Unesco     Kasteel Litomyšl in Tsjechië staat op de werelderfgoedlijst van Unesco     Villa Tugendhat een uniek staaltje moderne architectuur in Tsjechië, een Unesco monument

Ten zuiden van Brno en vlakbij de grens met Oostenrijk ligt het cultuurlandschap van Lednice-Valtice. Dit tuinlandschap met een oppervlakte van 200 km. werd aangelegd door de familie Liechtenstein. Dominant in het landschap zijn de twee kastelen van Lednice en Valtice, verbonden door een 7 km. lange weg. Ook in de buurt van Brno ligt kasteel Kroměříž. Dit grote complex met tuinen en een kasteel wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van de Midden-Europese residenties van rijke adel. Last, maar zeker niet least is de mooie stad Olomouc. Hier wordt de Zuil van de Heilige drie-eenheid beschermd door Unesco. De rijk versierde pestzuil is gebouwd in de typische Olomouc barok stijl.
 

Lednice-Valtice complex in Tsjechië, werelderfgoed Unesco     Kasteel Kroměříž in Moravië, Unesco monument     Prachtige pestzuil,in Olomouc, berschermd door Unesco

 

maak een reis langs de unesco mumenten in Tsjechië