We maken gebruik van cookies.  
background-image

Kasteel Orlik

Kasteel Orlik in Tsjechie, Midden Bohemen  Kasteel Orlik, mooi gelegen aan het meer  Kasteeltuin van Kasteel Orlik


Kasteel Orlík ligt aan het gelijknamige grote stuwmeer op de grens met Midden- en Zuid Bohemen. De burcht is oorspronkelijk een gotische burcht uit de 13e eeuw, uitgebreid in de renaissance stijl. 

Vroeger lag het neogotische kasteel als een adelaarsnest hoog boven op een 60 meter hoge rots. Ondertussen is er een dam gebouwd, waardoor het waterpeil flink gestegen is. Nu ligt het kasteel praktisch op dezelfde hoogte als het Orlikmeer.

Na een brand in 1802 is het slot vernieuwd voor de familie Schwarzenberg. Er zijn historische interieurs met kostbare inrichting en familiekunstverzamelingen te bezichtigen, op twee verdiepingen (ridderzaal, empiresalons, bibliotheken, gewerengang, kapel e.a.). 

U kunt een rondleiding volgen in het kasteel. Deze duurt ongeveer 50-60 minuten en is  in diverse talen beschikbaar. In het kasteel is een zoetwatervissen aquarium, met een verzameling van vissen uit het Orlikmeer.

U kunt ook heerlijk wandelen in het bijbehorende Engelse park. Via de slingerende paden bereikt u de hellingen boven de dam van Orlík  en deze leiden u naar het Schwarzenberg-graf  dat u kunt bezoeken.

Let op: huisdieren zijn niet toegestaan binnen de muren van het kasteel

Adres:
Zámek Orlík
39807 Orlik nad Vltavou
tel: (+420) 382 275 101
https://www.zamekorlik.cz/en/
In juli en augustus is Kasteel Orlik alle dagen geopend, in de overige maanden op maandag gesloten.

 

Hoe bereikt u Kasteel Orlik?
 

U kunt met de auto rijden tot in het plaatsje Orlik nad Vltavou bij de Žďákovský brug, wegnummer 19. 
De auto moet u parkeren op de centrale parkeerplaats ongeveer 300 meter van het kasteel. Via het kasteelpark loopt u dan naar het kasteel. Onderweg zijn er wat mogelijkheden voor een versnapering.


Ook kunt u vanaf verschillende plekken aan het Slapy- en Orlikmeer gebruik maken van de boot transfer/minicruise. De boten leggen aan vlakbij het kasteel in het haventje.
 


Wat is er nog meer te doen in de nabijheid van Kasteel Orlik?
 

► Leuk is om met een minicruise de oversteek te maken naar Kasteel Zvíkov, dat op een schiereilandje ligt in het Orlikmeer.
► Of via een 18 km lang natuurpad loopt u vanaf Orlik nad Vltavou naar het Kasteel Zvíkov (Naučná stezka Orlík - Zvíkovské Podhradí, ca. 5.5 uur) en dan met de boot terug.
► Bij het stuwmeer zijn allerhande verschillende watersportmogelijkheden.
► De historisch stad Písek met de oudste stenen brug van Tsjechië ligt aan de rivier de Otava, een uitloper van het stuwmeer van Orlik.
► Er zijn geweldige fietsroutes in de omgeving. U kunt ook makkelijk fietsen huren in deze streek.

Pisek, historische binnenstad  Kasteel Zvikov, in het Orlikmeer  Het immense Orlikmeer