We maken gebruik van cookies.  
background-image

Kasteel Zvikov

Het koninklijk Kasteel Zvíkov is een bijzonder kasteel dat op een rotsachtige landtong ligt in het immense Orlikmeer. Het 13e-eeuwse kasteel ligt zo’n 20 km. ten noorden van Písek.
Vanuit het charmante kasteel heeft u een mooi uitzicht op de rivieren de Vltava en de Otava.

Prachtige kasteel Zvikov, op een landtong  Zvikov, koninklijk Kasteel in Tsjechië  Zvikov, met de boot en kano goed te bereiken.


Koning Přemysl Otakar I (1197-1230) heeft de opdracht tot het bouwen van het kasteel gegeven. In 1306 stierf de laatste Přemyslid-dynastie door het zwaard en het kasteel werd onderworpen aan Jindřich van Rožmberk. De grootste bekendheid verwierf het kasteel tijdens het bewind van Karel IV (1346-1378), die het grondig liet repareren en er woonde. 
Zvíkov diende ook als tijdelijk toevluchtsoord voor de kroonjuwelen bij de voltooiing van kasteel Karlštejn. Nadat de kroonjuwelen hier werden verplaatst, werd het belang van het kasteel een stuk kleiner.

Niettemin is een bezoek aan het kasteel Zvíkov zeer de moeite waard en u kunt de tour zonder gids volgen. Beklim dan ook de knoltoren (Hlízová).
Het kastelencomplex heeft één van de oudste constructies van het land en is in Tsjechië uniek vanwege zijn vorm. Bezoek ook de prachtige kapel van st. Vaclav.

In de zomermaanden zijn er theater- en schermvoorstellingen in Zvíkov. U kunt er in de toeristische seizoenen ook boogschieten.

De kelders van het Kasteel van Zvíkov zijn een typische winteropvangplaats voor vleermuizen, er leven in totaal op dit moment 8 verschillende vleermuissoorten, waarvan de populatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

 
Adres: Hrad Zvikov, 
398 18 Zvíkovské Podhradí. 
https://www.hrad-zvikov.cz/en

In mei t/m oktober alle dagen, behalve maandag, geopend.
In de wintermaanden alleen zaterdag en zondag geopend.

 

Hoe komt u bij het kasteel?

 

Kasteel Zvíkov is te bereiken per kano vanaf de oever van de Otava rivier maar ook gewoon via de weg vanaf Zvíkovské podhradí. Via de brug over de Otava en vanaf daar via de groene wandelroute naar het kasteel. Het kasteel is ook eenvoudig te bereiken vanaf de aanlegsteiger van de bootdienst nabij de Orlík dam (zie hier meer informatie over de bootdienst tussen Zvíkov en kasteel Orlík en andere aanlegplaatsen)


Achter het dorp Zvíkovské Podhradí is een parkeerplaats voor bezoekers van het kasteel (onderweg is er een prachtig uitzicht op het kasteel en het Orlík-reservoir). Parkeren is betaald.  Een 400 m lange asfalt (wandel)weg leidt dan vanaf de parkeerplaats naar het kasteel. 
Óf vanaf de aanlegsteiger (in het zomerseizoen vaart er altijd een regelmatige bootdienst op het meer).


Wat is er nog meer te doen bij het Orlikmeer?


Breng uiterraard een bezoek aan Kasteel Orlik
► Rozhledna Onen Svět en Rozhledna Kuníček, twee mooie uitkijktorens
► Lašovický Kostel, vroeg gotische kerk
► Natuurpad Kovářov, educatief wandel en/of fietsroute netwerk met veel informatieborden. maximaal 25 km.
► Andělský Kámen, grote 150 meter engel. Prachtig standbeeld!
Natuurmonument Skalní brána, een natuurlijke rots poort
► Žďákovský Most, brug over het Orlikmeer en de Vltava en een technisch hoogstandje.
Adventurepark Zeměráj, zeer leuk voor kinderen.

Natuurpad, bij kasteel Zvikov  Naučná stezka Orlík, Natuurpad  Prachtige kanotocht, Kasteel Zvikov