We maken gebruik van cookies.  
background-image

Holasovice

Holašovice is één van de mooiste dorpjes van Tsjechië en werd in 1998 opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco

Holašovice in Zuid-Bohemen werelderfgoed Unesco     Boerderij huizen in Holašovice werelderfgoed Unesco     Boerderij huizen in Holašovice met mooi versierde gevels

Rondom het dorpsplein met vijver staan boerderijen met prachtig versierde gevels. Ze vormen samen met een barokke kapel, herberg, een smederij en waterputten een pittoreske dorpskern. De indeling van Holašovice is al ontstaan in de middeleeuwen. Later, in de 18e en 19e eeuw, zijn de boerderijen gebouwd in de typische stijl van deze regio; de Zuid-Boheemse volksbarok of boerenbarok genoemd.
 

zuid-boheemse boerenbarok

Boerenbarok is onlosmakelijk verbonden met het Zuid-Boheemse platteland. Nergens anders zijn er zoveel pittoreske en rijkelijk versierde gevels als in deze streek. De boerderijen zijn onderling verbonden met muren en poortjes met boogvormige ingangen. De brede "slakkenhuis" vormige gevels zijn glad gestuct en versierd met schilderingen die meestal te maken hadden met het beroep van de bewoner. Het dorp bestaat uit 23 monumentale huizen met in totaal 120 gebouwen. Holašovice is niet alleen maar een openluchtmuseum. Het dorpje heeft 140 inwoners en de meeste huizen worden dan ook nog steeds bewoond.

 

"stonehenge" in holasovice

Een ijverige inwoner van Holašovice heeft zijn eigen "Stonehenge" gemaakt. Václav Jílek bouwde in 2008 een steencirkel met een doorsnede van 30 meter van gigantische stenen. De 25 granieten stenen zijn gevonden in de omgeving van Holašovice en staan op een heuvel net buiten het dorp. 

Holasovice stonehenge     Holasovice stonehenge     Holasovice stonehenge, toeristische attractie in Zuid-Bohemen

 

BEKIJK NOG MEER UNESCO MONUMENTEN IN TSJECHIË