We maken gebruik van cookies.  
background-image

Blansky Les

Blansky-Les, een prachtig bos  Blansky-Les, boheems Woud  blansky-les-wandelen
 

Ten noorden van Český Krumlov ligt de langgerekte bergrug Blanský les, een uitloper van het nationaal park de Šumava (Boheemse Woud).

Een dichtbegroeid bos met opmerkelijke plantensoorten.
De oorspronkelijk begroeiing bestond voornamelijk uit beukenbossen maar door de toename van de bewoners in de omgeving werd er veel bos gekapt. Hiervoor in de plaats werden snelgroeiende naaldbomen geplant.
 

De berg Klet, wat is er te doen


Sinds 1990 is dit gebied een beschermd natuurreservaat, u kunt hier heerlijk wandelen en fietsen. Het hoogste punt is de berg Klet'.
Hier boven op de berg staat de oudste stenen toren uit de Tsjechische geschiedenis. Vanaf de uitkijktoren van 18 meter hoog heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving. Bij mooi weer ziet u zelfs České Budějovice en de waterbekkens bij Třeboň  liggen.
Boven op de berg Klet' vindt u een educatief wandelpad van ongeveer 5 km. lang. Maar in het hele gebied liggen kilometers aan bewegwijzerde wandelpaden.

 

U kunt de berg in ongeveer twee uur beklimmen of neem vanaf het dorpje Holubov de Krásetin-kabelbaan naar de top van deze berg (1084 m.) en geniet binnen 15 minuten van het schitterende uitzicht op de omgeving.   


De Berg Klet  Kabelbaan-stoeltjeslift naar de berg Klet  kasteel-Dívčí-Kámen

Het natuurgebied wordt in het noorden begrenst door de rivieren de Kremže en de Vltava. Bij de ruïne van kasteel Dívčí Kámen komen de rivieren samen. 


Bezienswaardig is het cisterciënzer klooster Zlatá Koruna (Gouden Kroon). Dit oorspronkelijk gotische complex werd gesticht in 1263 en verbouwd in in de 18e eeuw. In een gedeelte ervan was in de vorige eeuw zelfs een fabriek gevestigd. Na de 2e Wereldoorlog heeft men het complex teruggebracht in de oude staat. In de kloosterkerk bevindt zich de graftombe van Koning Otakar II. Deze stichtte het klooster om er een relikwie van de Doornenkroon van Christus onder te brengen. De kapittelzaal van het complex heeft een fraai gedecoreerd gewelf dat door slechts 2 pijlers wordt ondersteund.