We maken gebruik van cookies.  
background-image

Kasteel Grabstejn

Hoog verheven, op een rotsige heuvel, kijkt kasteel Grabštejn uit over Tsjechië en de buurlanden, Duitsland en Polen. 

Kasteel Grabštejn in Tsjechië   Kasteel Grabštejn in Noord-Bohemen  Kasteel Grabštejn in de omgeving van Liberec  

Kasteel Grabštejn ligt in het noorden van Tsjechië bij het plaatsje Hrádek nad Nisou. In het dal van de Lužická Nisa rivier en op het drielandenpunt met Duitsland en Polen torent het kasteel boven de omgeving uit. Vanaf deze strategische plek bewaakte men de handelsroutes door Noord-Bohemen.  

 

de geschiedenis van kasteel Grabštejn


Kasteel Grabštejn stamt uit de 13e eeuw. In documenten uit 1286 wordt al over het kasteel, toen nog een gotische burcht, geschreven. De eigenaar was Ota de 3e, de burggraaf van Donín en Grabštejn. In 1564 krijgt de burcht een nieuwe eigenaar en breekt er een tijd van grote veranderingen aan. De gotische burcht wordt getransformeerd naar een kasteel in Renaissance stijl, waarvan tot op de dag van vandaag het uiterlijk grotendeels bewaard is gebleven. Uit deze periode stamt ook de St. Barbarakapel. De kapel kreeg deze naam omdat Barbara de patroonheilige was van de mijnwerkers die op het landgoed werkten. Deze kapel uit 1569 is met haar prachtige fresco's en typische gewelven een echt Renaissance juweeltje. In dezelfde periode wordt er een benedenkasteel gebouwd. Hierin werd een gastenverblijf gemaakt dat werd ingericht in Empirestijl. Het opvallendse deel aan het bovenkasteel is de ronde klokketoren. De toren is vrij toegankelijk en als u de toren van kasteel Grabštejn beklimt dan wordt u getrakteerd op een weids uitzicht over het Tsjechische, Duitse en Poolse platteland.

Het kasteel heeft verschillende branden en veel verschillende eigenaren, waaronder het Tsjechische leger, moeten doorstaan. Uiteindelijk kwam het totaal vervallen kasteel in 1990 onder monumentenzorg te staan en kon er worden begonnen met de renovatie.

kasteel Grabštejn binnenplaats  kasteel Grabštejn St. Barbarakapel  kasteel Grabštejn interieur

 

 

een bezoek aan kasteel Grabštejn

 

Het kasteel is geopend voor het publiek en in de zomer worden er allerlei evenementen georganiseerd en rondleidingen gegeven. 

 Tijdens deze tour komt de bezoeker meer te weten over de geschiedenis en de architectuur van het kasteel. De rondleiding gaat het langs het interieur door de eeuwen heen, de St. Barbarakapel en de archelogische expositie.
Een rondleiding speciaal van kinderen. Aan de hand van een bezoek aan de kamer van de "hoofdgraaf" lomen kinderen meer te weten over het dagelijkse leven in het kasteel. 
Een rondleiding is volledig gewijd aan de kapel van St. Barbara. Een unieke ruimte met grote artistieke en historische waarde. 
Een bezoek aan het veterinaire museum met een uniek overzicht van de zorg die aan dieren werd gegeven door het Duitse, Tsjechoslowaakse en Sovjet leger tot in de jaren vijftig. 

Vanaf het parkeerterrein is het ongeveer 300 meter lopen en komt u via een bospad bij het kasteel. In het kasteel is een kleine taverne, een gezellige plek voor een hapje en een drankje. Bij het kasteel ligt een vijver met een kleine speeltuin. 

Kasteel Grabstejn is geopend van dinsdag tot zondag in de maanden april t/m oktober. Voor meer informatie kunt u op de website van het kasteel kijken.  

Staatskasteel Grabštejn
Grabštejn 21
463 34 Hrádek nad Nisou
telefoon: +420 482 724 301
https://www.hrad-grabstejn.cz/en

 

kasteel Grabštejn evenementen  kasteel Grabštejn café  kasteel Grabštejn vijver

 

wat is er te doen in de omgeving van kasteel Grabštejn

 

Vanaf het kasteel kunt u een wandeling maken naar het drielandenpunt Trojzemí bij Hrádek nad Nisou. Onderweg komt u langs het Kristýna zwemmeer. 
 Het is aan te bevelen om kasteel Frýdlant en het stadje Frýdlant te bezoeken. Het historisch centrum met het mooie stadhuis, statige herenhuizen en stadsmuren is zeer charmant. Vergeet niet om even te kijken bij Frýdlantský Betlém. Een kerstal met 130 bewegende figuurtjes, het levenswerk van Gustav Simon, geboren en getogen in Frýdlant.
 Bezoek de verrassende stad Liberec met veel acticiteiten voor kinderen. 
 In het dorpje Hejnice staat een enorme kloosterkerk. De kerk hoort bij een voormalig Franciscaner klooster dat vroeger rustplaats was voor de pelgrims die van heinde en ver de kerk kwamen bezoeken. De 18e eeuwse kerk heeft een mooie voorgevel maar het zijn voornamelijk de fraai beschilderde plafonds in de basiliek die de aandacht trekken. Er is ook een graftombe van de familie Callas, de laatste eigenaren van kasteel Frýdlant. 
 Vlakbij de grens met Polen, aan de voet van het 1124 hoge bergmassief Smrk ligt kuuroord Lázně Libverda. Al in 1583 werd er geneeskarachtig water uit de bron gehaald. De spa zelf stamt uit de18e eeuw en is een omvangrijk historisch complex met een klein kasteel, een kerk, een park en natuurlijk verschillende spa's. 
 Bij restaurant Obří sud (net buiten Lázně Libverda) is de start van 90 km. lang netwerk van fietspaden. Singltrek pod Smrkem biedt routes voor gezinnen met kleine kinderen tot recreatieve fietsers of ervaren offroad-fietsers. De smalle paden, die over de uitgestrekte hellingen van het Smrk massief slingeren en golven zijn fantastisch om te fietsen. Opstappen en fietsverhuur in Nové Město pod Smrkem en Lázně Libverda.
 Uitkijktorens bij Heřmanice, op de top van de Smrk en bij Frýdlant. Mooie omgeving om te wandelen. 
 Net over de grens met Polen ligt Wieża Skywalk
 Aan de voet van romantische Luzicke bergen ligt burchtruïne Sloup v Čechách

 

Kasteel Frýdlant  Liberec in Noord Bohemen De top van de Ještěd bij Liberec  trojmezi bij hradek nad nisou drielandenpunt