We maken gebruik van cookies.  
background-image

Machameer

Het Machameer, mooi meer in Noord-Bohemen  Machameer, toeristisch maar leuk  Machameer, u vindt hier veel strandjes  

 

Het Machameer (Máchovo jezero) is een bijzonder geliefd meer in Noord-Bohemen in de buurt van Česká Lípa en zo’n 75 km. boven Praag. Het Macha meer is 9 meter breed en 130 meter lang en daarmee het grootste meer in Noord Bohemen. In het midden liggen twee eilandjes, die vanwege de beschermde vogelsoorten niet toegankelijk zijn.
Rondom het meer liggen vier grotere stranden en een aantal kleine strandjes. De twee belangrijkste plaatsen zijn Doksy en Staré Splavy. Op veel plaatsen kunt u (zeil)bootjes, waterfietsen en surfplanken huren, u kunt er wandelen en fietsen en de omgeving is prachtig.

U kunt eventueel ook nog een rondvaarttocht maken over het Machameer. Rondom het meer vind u diverse winkels en restaurants. De oostkant van het meer is beduidend rustiger.

Gedurende de zomermaanden wordt er veel georganiseerd op de vele camping rondom het meer en twee belangrijkste stadjes.


Doksy aan het Machameer


Gelegen aan de zuidkant van het Machameer.
Het stadje Doksy is een zeer oude stadje, het centrum dateert uit de 14e eeuw. In het centrum kunt u het barokke kasteel en de barokke kerk van St. Bartholomew vinden.
 

Staré Splavy aan het Machameer


Gelegen aan de Noordwestkant van het Machameer.

Het stadje Staré Splavy is een leuk en gezellig plaatsje aan de oever van het Machameer. Deze plaats is het startpunt voor vele fiets- en wandelroutes, bijvoorbeeld naar de nabijgelegen Hradčanských stěn.
Rotsformaties ten Noordoosten van het Machameer die omringd worden door de vallei van de rivier Ploučnice.
In Staré Splavy ligt een groot Aquapark, een pretpark met allerlei adrenaline objecten in het water. Er is een groot zandstrand, zwembaden en een pizzeria en bar.
 

Doksy, toeristisch plaatsje aan het Machameer  Doksy  Staré Splavy, aquapark

Dichtbij het Machameer ligt ook het Boheems Paradijs met de prachtige rotssteenformaties. 
 

Kastelen in Noord Bohemen


U kunt de diverse kastelen vanaf hier uitstekend op de fiets bekijken. Of combineer de diverse bezienswaardigheden met een dagtripje. 
 

 • Burcht Bezděz, een koninklijk kasteel uit de 13e eeuw. Het ligt op een 637 m. hoge heuvel en ziet u al van veraf liggen (10 km.).
   
 • Rotskasteel Sloup in Noord Bohemen (27 km.). Één van de meest indrukwekkende rotskastelen in Tsjechië, gebouwd op een enorme hoge rots. Onder het kasteel vindt u een schilderachtige vallei met de stad Sloup v Čechách.
   
 • Kasteel Houska (13 km.). Gotisch kasteel, echt de moeite waard. Ook leuk om te combineren met een wandeling in het bos vlakbij.
   
 • Kasteel Kokorin (uit 1320) (25 km.) . U kunt er rondleidingen volgen die zeer de moeite waard zijn.
   
 • De ruïnes van Kasteel Starý Berštejn, de ruïnes uit de 15e eeuw. Op de heuvel boven het dorp Vrchovany kunt u de ruïnes van het kasteel Starý Berštejn zien. De kasteeltoren en ene kleine vestingmuur zijn bewaard gebleven. (7 km.)
   

Bezděz-kasteel Kasteel Sloup, boven op een rotswand Kokořín-kasteel.


Machameer in de winter
 

Ook in de winter is het Machameer populair, juist omdat het dan bijna altijd bevroren is. Je kunt er dan uitstekend langlaufen en schaatsen op het meer. Ook kunt u zich aanmelden voor een ijszeiltocht over het meer.