We maken gebruik van cookies.  
background-image

Lidice

Slechts twintig kilometer ten noordwesten van Praag ligt Lidice, een klein dorpje dat in de Tweede Wereldoorlog tijdens een wraakactie van de nazi’s volledig met de grond gelijk werd gemaakt.
Hoewel Lidice compleet was verslagen, begon in 1948 de wederopbouw. Vandaag de dag staat het herrezen dorpje symbool voor de tragedie die de Tweede Wereldoorlog was, maar ook voor hoop voor de toekomst.

Een bezoek aan deze plek is zeer aan te raden, maar een indrukwekkende ervaring.


De kinderen van Lidice  De kinderen van Lidice  De kinderen van Lidice


De moord op Nazi-beul Reinhard Heydrich
 

Na de Eerste Wereldoorlog werd Reinhard Heydrich gegrepen door het in Duitsland wijdverspreide anticommunisme en de grote ontevredenheid met het Verdrag van Versailles. 
Hij was een in-en-in slechte nationaal-socialist en één van de vurigste gelovers in de Duitse ideologie en een van de grootste tegenstanders voor de vijanden van het Derde Rijk.’
Deze Heydrich word ook wel gezien als de “ontwerper van de Holocaust” en was een extreem gewelddadige man, hoofd van de Gestapo en een trouwe handlanger van Hitler
Adolf Hitler was zeer te spreken over zijn Gestapo-leider Reinhard Heydrich. Op 27 mei 1942 werd Heydrich neergeschoten door de Tsjechische verzetsleden Jan Kubiš en Jozef Gabčík. Acht dagen later overleed hij.

Reinhard Heydrich kwam oorspronkelijk uit Lidice en men dacht dat zijn familie verantwoordelijk was voor zijn dood. Na onderzoek bleek dit niet zo te zijn, maar de represailles gingen toch door en het dorp Lidice werd op 10 juni 1942 volledig verwoest door de nazi's.
Alle mannen boven de 16 werden vermoord en de rest van de bevolking werd naar concentratiekampen gestuurd, waar veel vrouwen en nagenoeg alle kinderen overleden.
 

De kinderen van Lidice


In 2012 werd er een standbeeld onthuld ter herinnering aan de kinderen uit Lidice die de dood vonden in het vernietigingskamp.

Dit standbeeld draagt de naam ‘Het gedenkteken aan de kinderslachtoffers van de oorlog’.
Het enorme sculptuur bestaat uit 82 bronzen beelden van de kinderen (42 meisjes en 40 jongens) van één tot zestien jaar. Met de onthulling van het standbeeld keerden de kinderen van Lidice terug naar hun geboortegrond. De beeldengroep is een indrukwekkende en waardige nagedachtenis, niet alleen aan deze kinderen, maar aan alle kinderen die toen en nu wereldwijd het slachtoffer zijn van oorlogen en geweld. Kijk ook eens aan de zijkant van het monument, er is altijd wel een kind dat je aankijkt.

U kunt het memorial bezoeken met een gids en er is ook een museum en een prachtig park. U kunt LIdice gemakkelijk bereiken, er rijdt ook regelmatig een bus vanaf Praag en deze duurt slechts 20 minuten. 

Het memorial is één van de meest indrukwekkende herdenkingsplaatsen in Europa.

Tokajická 152
273 54 Lidice
http://www.lidice-memorial.cz/
tel.: 00420- 312 253 063