We maken gebruik van cookies.  
background-image

Kasteel Cervena Lhota

Weggelopen uit een sprookjesboek, dit romantische rode kasteel Červená Lhota!

 

Kasteel Červená Lhota    Kasteel Červená Lhota in Zuid-Bohemen regio Tábor   Kasteel Červená Lhota in Tsjechië is regelmatig te zien in sprookjesfilms

 

de geschiedenis van kasteel Červená Lhota 


In de 13e eeuw wordt het dorpje Lhota gesticht. Waarschijnlijk werd in dezelfde eeuw al gestart met de bouw van een fort maar de eerste schriftelijke vermelding hiervan is uit 1465. In 1530 wordt het Lhota en daarmee ook het fort gekocht door de familie Káb. In de daarop volgende decennia wordt het fort verbouwd door ridder Jan Káb tot een renaissance kasteel en vanaf die tijd komen we de naam Nová Lhota tegen, nieuw Lhota. Ridder Jan laat ook de kasteelkapel bouwen op een heuvel boven de vijver, dit is de huidige kerk van de Heilige Drie-eenheid. In deze tijden heerste er een grote pestepidemie en vijf van zijn kinderen stierven hierdoor, de kapel werd waarschijnlijk gebouwd naar aanleiding van deze trieste geschiedenis.

Eind 16e eeuw wordt het kasteel verkocht en in het begin van de 17e eeuw duikt voor het eerst de naam Červená Lhota - rood kasteel op.Het is niet duidelijk waarom het pleisterwerk de kleur rood heeft gekregen maar de ene legende vertelt dat door het vele bloedvergieten er rode vlekken in het pleisterwerk waren ontstaan die zo werden gecamoufleerd. Een andere legende geeft de duivel de schuld. Deze zou een "onwaardige" kasteelvrouwe hebben meegevoerd en de bloedsporen op de muren getuigden van haar verschrikkelijke einde. 

In de eeuwen daarna wisselde het kasteel meerdere keren van eigenaar en werd het verbouwd van barok naar neogotisch om tijdens de laatste grote verbouwing begin 20e te worden verbouwd tot kasteel in neorenaissance stijl. Na de 2e WO kwam het kasteel door onteigening in handen van de Tsjechische overheid en dat is het tot op de dag van vandaag nog. 

 

Červená Lhota kasteelkamers   Červená Lhota zolderkamer   Červená Lhota tuin

 

kasteel Červená Lhota bezoeken

 

De waterburcht uit de Renaissance ligt in Zuid-Bohemen, zo'n 30 km. ten oosten van Täbor. Het kasteel staat op een rots in het midden van een vijver en in de kern zijn nog steeds overblijfselen te vinden van het oorspronkelijke 14e eeuwse fort. 

Er worden in kasteel Červená Lhota drie verschillende rondleidingen gegeven:

TOUR 1
Een 50 minuten durende rondleiding door de woonvertrekken van de laatste eigenaren, de prinsen van Schönburg-Hartenstein. De kamers zijn ingericht met authentiek meubilair, waaronder enkele kunstwerken. Het interieur van de vertrekken is    zoals de laatste eigenaren het in 1910 hadden ingericht en is verrassend gezellig. Het lijkt alsof de vertrekken nog steeds bewoond zijn. 

TOUR 2
Een rondleiding van 30 minuten over de zolders van het kasteel. Hier waren de kinderkamers van de kleine prinsjes, vol met historisch speelgoed.

TOUR 3
Ook de kelders van het kasteel zijn te bezichtigen. De rondleiding duurt 20 minuten en voert door drie, deels in de rotsen verzonken, kelders. Tijdens de rondleiding komt de bezoeker meer te weten over het voormalige fort van Lhota. 

Ook het kasteelpark met bossen en vijvers en de prachtige kasteelkapel zijn te bezoeken. Deze kapel van de Heilige Drie-eenheid is een renaissancegebouw en het staat op de heuvel van het kasteelpark. Het interieur met origineel bewaarde schilderijen en een prachtig houten plafond, met een symbolische schildering van het hemelse Jeruzalem, is werkelijk prachtig. Het is een rooms-katholieke kerk die nog steeds wordt gebruikt. 

Bij het kasteel worden ook bootjes verhuurd. Leuk om het kasteel vanaf het water te bewonderen. 

ADRES
kasteel Červená Lhota
Červená Lhota 1
378 21 Kardašova Řečice
www.zamek-cervenalhota.cz
 

kasteel Červená Lhota kelders   kasteel Červená Lhota kerk van de heilge drie eenheid   kasteel Červená Lhota bootverhuur