We maken gebruik van cookies.  
background-image

Tsjechie en Slowakije

Nadat de Fluwelen Revolutie in 1989 had plaatgevonden werd het tijd om het land verder vooruit te helpen. Daar had de regering verschillende ideeën over en men zat niet op één lijn.

Op 1 januari 1993 viel Tsjechoslowakije uiteen in twee republieken: Tsjechië en Slowakije.
Het was helaas ondertussen wel duidelijk geworden wat veertig jaar communisme Tsjechoslowakije had gebracht en het land stond financieel op de rand van de afgrond. Er was een zeer slechte concurrentiepositie ten opzichte van het westen en een zeer lage arbeidsproductiviteit.
 

TSJECHIË EN SLOWAKIJE SPLITSEN ZICH AF in 1993


Om de Tsjechische economie levensvatbaar en concurrerend te maken binnen de westerse wereld, kon men maar één oplossing bedenken: de invoering van een markteconomie en privatisering van het grootste deel van het Tsjechische bedrijfsleven. Dit vergde echter grote aanpassingen, ook bij de burgers die een andere levenswijze dan de westerse wereld gewend was.

Al na acht uur onderhandelen in de Villa Tugendhat in Brno (destijds een overheidgebouw), verklaarde Slowakije zich op 17 juli 1992 soeverein. Slowakije nam op 3 september 1992 een eigen grondwet aan en officieel splitste het land op 1 januari 1993.

Villa Tugendhat in Brno, Tsjechoslowakije splits zich op.  Villa Tugendhat, 1993 een overheidsgebouw  Splitsing tussen Tsjechië en Slowakije


Er werden twee afzonderlijke munteenheden ingevoerd en er werd een douane-unie tussen de twee landen opgezet.
De splitsing werd uitgebreid gevierd in Slowakije, in Tsjechië waren er geen feestelijkheden.
 

Lid van de Europeesche Unie


Op 1 mei 2004 werden zowel Tsjechië als Slowakije één van de lidstaten van de Europese Unie, Sinds 1 januari 2009 heeft Slowakije de Euro als munt.

In Tsjechië heeft men nog steeds de Tsjechische Kroon. De overheid van Tsjechië had lange tijd het plan om de euro in te voeren.
Na de uitbraak van de Kredietcrisis en de Eurocrisis heeft Tsjechië echter een pas op de plaats gemaakt nadat ze zagen dat het haar ook veel geld kan kosten wanneer ze moet opdraaien voor de schulden van vooral de Zuid-Europese landen.
Vandaag de dag is de Kroon een stabiele munt.

De Tsjechische Kroon, munteenheid in Tsjechië  Vlag van Tsjechië  Vlag van Slowakije