Topattracties Praag
Praag is onderverdeeld in districten waarbij het oude centrum Staré Město heet en het nieuwe (maar nog steeds oud) centrum Nové Město.
De wijk bij het Praagse Kasteel en de Burcht noemt men Hradčany. Samen met de wijk Vyšehrad en Vinohrady in Praag 4 zijn dit de meest bezochte districten van de stad.
Wat je zeker niet mag missen in Praag:
De wijk Hradčany en de Praagse Burcht
De Praagse burcht vormt het grootste gesloten Paleiscomplex ter wereld. Alleen al de voorzijde is een halve kilometer lang.
De drie torens van de St.-Vituskathedraal zorgen voor een prachtig silhouet in de stad.
Op slechts 7,5 hectare is men getuige van de duizendjarige geschiedenis van Praag!
Tip: wandel ’s avonds langs de boulevard aan de overkant van de rivier (Smetanovo nábřeží). Je hebt dan een prachtig uitzicht op de verlichte burcht! Ook de burchtpleinen zijn ’s avonds prachtig verlicht en nodigen je uit om er heerlijk te wandelen, een verademing ten opzicht van de drukte overdag.
De naam Hradčany verwijst naar het woord Hrad, dat kasteel betekend. De drie burchtpleinen zijn geopend voor voetgangers en ook kun je de St. Vitus kathedraal bezoeken.
Dagelijks om 12.00 uur vindt de wisseling van de wacht plaats bij het kasteel. Dat is een hele happening en erg leuk om te zien.
Je moet er wel op tijd bij zijn, wil je wat kunnen zien. Het plein voor het kasteel heet Hradčanské náměstí.
Hoe kom je bij het Paleiscomplex in Praag?
Het hele gebied kan je bereiken via Metrolijn A: Hradčanská. Of neem vanuit de oude stad tramnummer 22.
Tram 22 voert je op een goedkope manier langs een groot aantal bezienswaardigheden in de stad. Bijkomend voordeel is dat je niet omhoog hoeft te lopen naar de Burcht (het ligt op een heuvel), maar dat je bovenaan uitstapt en lekker naar beneden kunt slenteren.
Bijvoorbeeld via de smalle trappen van Zámecké schody of via de Koninklijke route Nerudova.
Ook kunt u eventueel met de tandradbaan naar boven en uitstappen (Petřín funicular). Start is in de straat Újezd en u kunt uitstappen bij Nebozízek of de Petřínheuvel. Het prachtige uitzicht krijg je er gratis bij, en vanaf hier kun je een mooie wandeling van een klein half uur maken naar Hradčany. Ook de zogenaamde Petřín toren is leuk om te beklimmen.
Het Strahov Klooster in Praag
Het Strahov klooster werd in de 800 jaar die het klooster aan de orde van de Premonstratenzers toebehoorde, ontelbare malen beschoten, beschadigt en weer hersteld. Sinds de 17de eeuw ontstond hier een bibliotheek die als nationaal monument van de literatuur toegankelijk is.
Dit is één van de mooiste bibliotheken van Europa.
De eigenlijke boekenschat vormen de 130.000 boeken in de theologie- en filosofiezaal. Je vindt hier bijbels in alle talen, de verboden geschriften verstopte men in kasten boven de deuren. Schitterende fresco's op de halfronde plafonds zorgen voor een heel bijzondere sfeer.
Ook hier kun je gemakkelijk met het openbaar vervoer komen: Tram: 22, bij station Strahovský klaster uitstappen.
St.Vituskathedraal in Praag
St.Vituskathedraal; als je uitvoerig wil rondkijken, moet je daar een halve dag voor uittrekken. Dit gotische symbool van Praag is meer dan 'slechts' een kerk.
Want hier bevindt zich alles onder één dak: macht en religie, cultuur, monument en pelgrimsoord, museum en schatkamer!
De Boheemse koningen werden in de 124 meter lange en 34 meter hoge kathedraal gekroond. En hier rusten ze ook.
Een aantal architecten verwierf onsterfelijke roem; eerst de Fransman Matthias van Arras en daarna vanaf 1352 Peter Parler, die destijds half Praag met inbegrip van de Karelsbrug ontwierp.
Zijn 'goddelijke' meesterwerk werd echter pas 600 jaar later voltooid. In 1929 was men nog bezig met de uitvoering van zijn oorspronkelijke plannen.
Het gouden straatje in Praag
Zlatá ulička (het gouden straatje in Praag) is een heel klein straatje met kleurrijke huisjes die doen denken aan een sprookje.
De huisjes zijn gebouwd aan het einde van de 16e eeuw, en er zijn diverse musea in gehuisvest. Het is leuk om van binnen te kijken hoe de mensen leefden, en hoe klein ze waren.
Huisje nummer 22 behoorde aan de zus van Frans Kafka, en ook hij verbleef daar een tijdje.
Je bereikt het straatje gemakkelijk via Jiřská ulice, maar wel te voet. Bovendien moet u entree betalen.
Bezoek op weg naar het Oude stadscentrum ook eens de Sint Nicolaasdom met de prachtige koepel à la de Sint Pieter in Rome, 75 meter hoog.
Praag en het oude stadscentrum
In Staré Město bevinden zich naast het Paleiscomplex de meeste bezienwaardigheden.
Karelsbrug in Praag
De Karelsbrug is de bekenste Brug in Praag en om eerlijk te zijn kan je hier “over de koppen lopen”.
Er staan altijd veel artiesten en kunstenaars en daarom wel leuk om te zien. Bovendien is het de makkelijkste weg te voet vanaf Staré Město naar de wijk Hradčany.
De brug is vernoemd naar de heilige Roomse keizer Karel IV. In de 14de eeuw hadden de stedelingen behoefte aan een stevige stenen oeververbinding. De Praagse brug (ook wel stenen brug) werd als eerbetoon aan de keizer in 1870 Karelsbrug (Karlův Most) genoemd.
Rond die tijd had dit gotische bouwwerk een groot aantal barokke beelden van zandsteen gekregen, waardoor het een opwindend kunstwerk is geworden. De originele beelden staan ondertussen in een museum, op de brug staan alleen nog replica’s.
Vandaag de dag is de Karelsbrug alleen nog toegankelijk voor voetgangers.
Het Oude stadsplein met stadhuis en astronomische klok
Het oude stadsplein (Staroměstské náměstí) is het oudste en belangrijkste plein in historisch Praag, met schitterende gebouwen rondom. Het plein is een must-see als je in Praag bent, maar je kunt er eigenlijk niet omheen; volg de toeristenstroom.
Ieder hele uur verzamelen de toeristen zich voor de astronomische klok, als de apostelen “een rondje maken” in het uurwerk. Het is een prachtige klok die niet alleen tijd en datum aangeeft , maar ook de positie van de zon, de maanfasen, astronomische cycli en de feestdagen van de christelijke kalender. Onlangs compleet gerenoveerd, maar gelukkig weer op zijn plek.
Het plein wordt gedomineerd door het prachtige stadhuis, de Týn kerk met de twee bijzondere toren, De sint Nicolaas kerk (er zijn er drie in Praag), Het Stonebell huis (Dům U Kamenného zvonu), dat één van de oudste en mooiste burgerhuizen van Europa is.
Verder vind je hier natuurlijk veel restaurants en cafés, maar om eerlijk te zijn kun je prijstechnisch beter een achteraf straatje inschieten.
Wenceslasplein (Václavské náměstí)
Dit immense plein van Praag is het middelpunt van Nové Mesto en is eigenlijk meer een boulevard met bomen. Václavské Námesti loopt zuidoostelijk vanaf Staré Mesto en is levendig met hotels, disco's, clubs en winkels. In de Middeleeuwen was het een paardenmarkt, nu stamt het oudste gebouw uit de 18de eeuw en de rest is overwegend in de laatste 100 jaar gebouwd.
In november 1989, toen vele communistische regimes in Oost-Europa vielen, kwam Václavské Námesti in het nieuws als het toneel van nachtelijk massaprotest tegen de regering; een miljoen mensen kwamen hier samen. Op 27 november werd Praag platgelegd door een landelijke staking, uitgeroepen door het Burgerforum, de oppositiecoalitie onder leiding van Václav Havel.
Staasopera
De Staats Opera opende haar deuren in 1888 met een voorstelling van Wagner.
Tot de Tweede Wereldoorlog werd het beschouwd als de beste Duitse Opera buiten Duitsland.
Na de oorlog kreeg het gebouw een andere naam, het werd voortaan het Smetana Theater. Het werd daarbij het tweede theater naast het Nationale Theater.
Vandaag de dag wordt er een grote verscheidenheid aan opera’s opgevoerd, met name Italiaanse, Duitse, Franse en Russisch opera's.
Nog meer tipsvoor een bezoek aan Praag
► Ga een taartje eten bij Obecní dům, dit is een prachtig theater met restaurant totaal in de Art Nouveau stijl. Je kunt uiteraard ook een voorstelling bijwonen en de prachtige zal bewonderen.
► Bezoek de Joodse wijk in Praag (Josefov).
Deze wijk is het beste bewaarde Joodse complex in Europa en ligt ingeklemd tussen de rivier de Vltava (Moldau) en Staré Město. Je vind hier zes synagogen , een zeer indrukwekkende begraafplaats en een prachtig museum dat u kunt bezoeken.
In deze wijk bevinden zich ook de meest luxe winkels o.a. in de straat Pařížská.
► Huis van de Zwarte Madonna: Dům U Černé Matky Boží. Ook een museum, en Een meesterwerk van Tsjechische kubistische architectuur.
► Het Eiland Kampa, midden in de stad onder de Karelsbrug. Een relatief rustig plekje midden in het centrum.
► Het dansende huis (Tančící dům) op de hoek van Jiráskovo náměstí
► Bezoek Vyšehrad en maak een wandeling deels over de oude stadsmuur van Praag. Je hebt vanaf daar weer een prachtig uitzicht op het Paleiscomplex Hradčany. Er is ook een zéér mooie begraafplaats als je daar van houdt.
► Letná Park (Letenské Sady) is een heerlijk park waar je even helemaal tot rust kan komen tijdens het bezoek aan het drukke Praag. Er is ook een restaurant met een mooi uitzicht.
► Troja, ten noorden van het centrum. Hier ligt een mooie dierentuin die je kunt bezoeken. Er is een Barok Jachtslot en een prachtige botanische tuin.
► Televisietoren in Žižkov Oostelijk van het centrum. Bovenin zit een restaurant en je hebt een prachtig uitzicht; bij mooi weer zelfs tot aan het Reuzengebergte.
► Holešovice, ten noorden van het Centrum. Hier vind je de grootste dagelijks markt in een markthal, Bubenské nábř. 306/13
Algemene informatie over Praag
► Als je graag uit eten gaat of een terrasje wilt pikken…..blijf dan van de toeristische locaties weg. Schiet even een kleiner straatje in en dat scheelt enorm in de prijzen.
► Mocht je van plan zijn veel te reizen met het openbaar vervoer, of bijvoorbeeld tram 22 willen gebruiken, dan is het aan te raden om een meerdaagse OV pas te kopen.
los kaartje: 24
1 dag: 110 CZK
3 dagen: 330 CZK.
Mensen boven de 70 en kinderen onder de 6 zijn gratis.
https://www.dpp.cz/en/fares-in-prague/
► Taxi’s zijn goed betaalbaar, maar let goed op of dat het een officiële taxi is.
► Bagagedepot:
mocht je langer in Praag willen blijven maar moet je al uit de accommodatie?
dan kun je in het depot de bagage veilig achterlaten: