We maken gebruik van cookies.  
background-image

Spindleruv Mlyn

Špindlerův Mlýn is al sinds jaar en dag het bekendste bergstadje van Tsjechië. In de winter een geliefd skioord en in de zomer is Špindlerův Mlýn de ideale toeristische bestemming voor de vakantieganger die de natuur en de bergen een warm hart toedraagt maar die ook graag leuke en interessante culturele uitstapjes maakt. Het plaatsje heeft een levendig centrum met gezellige restaurants en terrassen. Kortom, Špindlerův Mlýn is een topbestemming voor een vakantie in het Reuzengebergte!

Špindlerův Mlýn in het Reuzengebergte  :abska stuwdam bij Špindlerův Mlýn in het Reuzengebergte  Špindlerův Mlýn in het Reuzengebergte wandelen

 

de geschiedenis van Špindlerův Mlýn

 

Špindlerův Mlýn ligt aan de rivier de Labe (Elbe) in het hart van de hoogste bergen in Tsjechië, Krkonoše. Al in de 16e eeuw waagden de eerste goudzoekers zich in het onherbergzame landschap van het Reuzengebergte. Ze werden al snel gevolgd door mijnbouwers die ijzererts dolven in dit gebied. Toch duurde het ontstaan van Špindlerův Mlýn nog tot ver in de 18e eeuw. Pas toen de molenaar Špindler zich bij de rivier de Labe vestigde kreeg Špindlerův Mlýn zijn naam, Špindler's molen. In de 19e eeuw ontstond langzamerhand het besef bij de bevolking dat ze in een omgeving woonden die toeristisch zeer interessant was. De eerste hutten en pensions ontstonden en de eerste wandelpaden naar Labský waterval, Labská Bouda en de Elbebron werden aangelegd. Na het toerisme in de zomer ontstond het toerisme in de winter. De eerste toeristen kwamen in de winter naar Špindlerův Mlýn om te sleeën, de rodelbaan uit die tijd wordt ook nu nog gebruikt. Na de bouw van de waterkrachtcentrale begin 20e eeuw ging het snel met het skitoerisme. Een elektrische skilift werd aangelegd en de lange latten werden ondergebonden. Door de ideale ligging en omgeving plus de uitstekende voorzieningen groeide Špindlerův Mlýn al snel uit tot een populaire vakantiebestemming en dat is het tot op de dag van vandaag!

 

wandelen in Špindlerův Mlýn


Neem de natuurpaden en kom al wandelend meer te weten over de omgeving.

 Leuk met kinderen zijn de Mlynářovy wandelingen, ze gaan van start in het centrum en zijn niet zo lang. 
 Wat meer uitdagend zijn de routes die vertrekken vanaf de kabelbaan Medvědín en de kabelbaan Svatý Petr. Ook hier is aan de kinderen gedacht. Met de lift omhoog en aan de hand van missies en opdrachten al wandelend afdalen met aan het einde van de route een leuke beloning. 
 Wandeling naar Labský důl, populaire tocht van ongeveer 7 km. door een de gletsjervallei. 
 Wandeling langs de Čertova strouha (Duivelsgracht) met uitleg over hoe de deze rivier door het bos in toom werd gehouden om overstromingen te voorkomen.  
 De mijnroute naar Svatý Petr laat de wandelaar via informatieborden kennis maken met de geschiedenis van de mijnbouw. 
 Wandeling naar de Labská dam bij het stuwmeer.
 Natuurpad Prameny Labe leidt naar de Elbe bron. Vanaf Medvědín omhoog naar Vrbatova Bouda en dan richting de Pančavský waterval. Vanaf hier naar Labská Bouda en dan door naar de Elbebron. De échte bron ligt in een bergweide die niet toegankelijk is. Om de bron symbolisch aan te geven is een stenen ring geplaatst en een muur met de wapenschilden van alle steden die aan de Elbe liggen. 
 Wandeling naar de top van de Sněžka, de hoogste berg van Tsjechië (1603 m.). Vanuit Špindlerův Mlýn kan de berg via verschillende routes worden bereikt. Het is ook mogelijk om vanuit Pec pod Sněžkou met de kabelbaan naar de top te reizen. 


We kunnen rustig stellen dat Špindlerův Mlýn een paradijs voor wandelaars is. Van jong tot oud, sportief of recreatief, er is een wandelroute voor iedereen.
 


Pančavský waterval bij Špindlerův Mlýn  Omgeving Špindlerův Mlýn  Rivier de Elbe bij Špindlerův Mlýn

 

fietsen in Špindlerův Mlýn

 

De omgeving verkennen kan natuurlijk ook op de fiets. Het Reuzengebergte trekt de laatste jaren steeds meer fietsliefhebbers. Denkt u er wel aan dat het Krkonoše National Park een beschermd natuurgebied is en dat met name mountainbikers hier rekening mee moeten houden. Om het zo makkelijk mogelijk te maken voor de fietstoerist rijdt er in het Reuzengebergte een fietsbus en in de meeste kabelbanen kunt u de fiets zonder probleem mee naar boven nemen. Er zijn veel uitgezette routes met lange afdalingen zodat er kan worden genoten van van het berglandschap, uitzicht en panorama's zonder al te hard te moeten trappen. In  is een leuk bikepark met jumps, bochten en hindernissen. Heeft u geen fiets bij u? Geen probleem, in Špindlerův Mlýn zijn meerdere bedrijven die fietsen verhuren. 

 

Špindlerův Mlýn fietsen  Špindlerův Mlýn fietsen bikepark  Špindlerův Mlýn fietsen op de fietsleuk om te doen op vakantie in Špindlerův Mlýn

 

Naast wandelen, fietsen, winkelen of gezellig op een terrasje genieten van een hapje en een drankje kun je in Špindlerův Mlýn nog veel meer beleven!

Bij avonturen park Yellow Point worden allerlei activiteiten aangeboden die de adrenaline doen stijgen. Een klimmuur, reuzenschommel, bungeejumpen, tokkelen, abseilen en ga zo maar door. Leuk voor het hele gezin. 
Superleuk, naar beneden sjezen op de 1400 meter lange rodelbaan in Špindlerův Mlýn, hier is ook klimpark Monkeypark.
 Zwemmen kan in de rivier of in één van de overdekte zwembaden. In Špindlerův Mlýn is een mooi aquapark met verschillende attracties en wellness, er is ook een klein buitenbad. 
Ook zo'n fan van Lego? Neem dan een kijkje in het Lego museum in Špindlerův Mlýn met ruim 1000 modellen. Natuurlijk kan hier ook een mooi lego bouwpakket worden aangeschaf. 
Heel speciaal is de bunker expositie in hotel Harmony. Deze voormalige nucleaire bunker is in de jaren 80 gebouwd voor de toenmalige regering en kan 200 mensen huisvesten. Het Museum van de Koude Oorlog is nu in de bunker gevestigd.  
In Špindlerův Mlýn zijn een aantal mooie speeltuinen, o.a. bij Bedřichov, Medvědín, de Na Pláni-kabelbaan en Horní Mísečky kunnen kinderen zich heerlijk uitleven. 
In het centrum van Špindlerův Mlýn rijdt een toeristen treintje, leuk om een ritje door het stadje te maken. 
Huur eens een step in Špindlerův Mlýn. Ideaal om de omgeving te verkennen, er zijn ook elektrische steps en off the road steps te huur. 
In en om Špindlerův Mlýn zijn verschillende maneges waar u een tocht te paard kunt maken. 
Paradijs voor vissers is de Elbedam in Špindlerův Mlýn. 

 

Špindlerův Mlýn rodelen  Špindlerův Mlýn klimpark  Bergstation Medvědín  bij Špindlerův Mlýn

 

wat is er te zien in de omgeving van Špindlerův Mlýn

 

Wandel door de boomkruinen in het kuurstadje Janské Lázně. Vlakbij in Mladé Buky is een klein pretpark en mooi zwembad in het bos.  
Een eindje rijden (65 km.) maar echt fantastisch mooi zijn de Adršpach-Teplice rotsen, een sprookjesachtig mooi landschap. Onderweg komt u langs het historisch stadje Trutnov en het Dolce zwemmeer. Onze tip voor een mooie dag uit. 
Het gezellige stadje Vrchlabí heeft een mooi centrum met kasteel. Zwemmen kan hier in het Vejsplachy meer.
Neem in Herlíkovice de kabelbaan naar de top van de Žalý. Hier staat de enige stenen uitkijktoren van het Reuzengebergte met een gezellig restaurant. Te voet is het 11 km. naar het centrum van Špindlerův Mlýn. 
Jilemnice is een mooi historisch stadje met fraai kasteel, leuk om even een kijkje te nemen. In Mříčná, vlakbij Jilemnice is een buiten zwembad. In combinatie met een bezoek aan de prachtige Prachovské skály in het Boheems Paradijs is dit echt een aanrader voor een dagtocht. 
 Artilleriefort Stachelberg was onderdeel van de Tsjechoslowaakse verdedigingslinie en bestaat uit een enorme bunker met een ondergronds gangenstelsel van 3,5 km. lengte.
 Bij het historische stadje Dvůr Králové nad Labem ligt een prachtige dierentuin met mooi safaripark.

 

Genieten in de bergen van Tsjechië   Kasteel Jilemnice  Adršpach Teplice rotsen mooi uitstapje in het Reuzengebergte

 

wintersport in Špindlerův Mlýn

 

 is het bekendste en populairste skigebied van Tsjechië. Bergen, sneeuw, skiën, snowboarden, wellness en de leukste restaurants en kroegjes. In skiresort Špindlerův Mlýn ontbreekt werkelijk niets!

 

Wintersport Špindlerův Mlýn  Špindlerův Mlýn in de winter  Paarden winter Špindlerův Mlýn