We maken gebruik van cookies.  
background-image

Pravcicka Brana

Pravicka Brana, natuurlijke brug in Tsjechie   Pravčická brána,uitzicht  Pravčická brána, in Tsjechisch Zwitserland


De rotssteenformatie Pravčická brána ligt ten noorden van Děčín  en is hét symbool van het beschermde natuurgebied Boheems Zwitserland (Ceské Švýcarsko). De zandstenen brug is ontstaan door watererosie en heeft een indrukwekkend formaat. Met een spanwijdte aan de voet van 26 meter en een hoogte van 16 meter is Pravčická brána  de grootste natuurlijke brug van Europa.

De prachtige vormen van het miljoenen jaren oude zandsteengebergte trekken bezoekers van over de hele wereld en het is dan ook een zéér toeristisch gebied.

Aan de voet van de brug ligt het Valkennest (Sokolí hnízdo).
Dit bijzondere gebouw werd in 1881 gebouwd en diende als vakantieverblijf voor de gasten van een de adellijke familie Clary-Aldringen. Tegenwoordig is er een klein museum, winkeltje en restaurant in gevestigd.


Wandelroutes bij de Pravcicka brana


Het gebied rondom de brug is goed begaanbaar. Er zijn diverse wandelpaden en uitkijkpunten om deze indrukwekkende brug van alle kanten te kunnen bekijken.
 

Hoe bereik je Pravicka Brana?
►  Vanuit Hřensko volgt u lopend  het rode pad (het loopt langs de weg), na 1,5 km komt u bij het kruispunt genaamd Tři prameny. Sla linksaf de bosweg in en u komt na 2,5 km bij de brug uit.
Onderweg komt u de Malý Pravčický kužel nog tegen, de rots is een populaire bestemming voor klimmers.

Komt u vanuit Mezní Louka, loop dan langs het rode toeristen pad door de zogenaamde Gabriel’s Trail (Gabrielinou stezkou). Na ca.  6,5 ​​km door het bos bent u bij de Pravčická brána.

het is al met al een behoorlijke wandeling, u kunt de brug alleen te voet bereiken.

De auto moet u achterlaten op de parkeerplaats in Hřensko (betaald parkeren achter het restaurant Klepáč) of op de parkeerplaats op Mezní Louka (in het hotel Mezní Louka), dit zijn de twee vertrekpunten voor een tocht naar Pravčická brána (buiten deze plaatsen is een strikt parkeerverbod) .
 

De Edmundova kloof, zeker doen!


Vervolg uw tocht met een bootje over de rivier de Kamenice.

Bij Hřensko mondt de rivier de Kamenice uit in de Labe (Elbe). De rivier heeft smalle en grillige kloven in het gebergte gevormd. Deze kloven kunt u bereiken via rotspaden en tunnels en gedeeltelijk ook over de rivier met een platbodemboot.


Bezoek zeker de prachtige Divoká kloof (Wilde), de Edmundova kloof ook wel Ticha of stille kloof genoemd en de Ferdinandova kloof.
Tussen de kloven varen er kleine boten over de Kamenice rivier dwars door de 50 tot 90 meter hoge kliffen. De lokale schippers vertellen levendige verhalen over de geschiedenis van de kloven.
N.B.: De Edmundova Kloof is tijdelijk gesloten i.v.m. de bosbranden van 2022. Als u echter een boot wilt nemen, moet u van Hřensko naar Mezna gaan (u kunt een bus nemen of lopen voor dit gedeelte), en dan van Mezna naar de boot lopen, wat ongeveer 20 tot 25 minuten duurt.
Het tarief voor de boottocht is 4 euro voor volwassenen, en de hele rondvaart duurt ongeveer 15 minuten.Het is echt prachtig!


Vanaf de Pravčická brána  is de kloof ook bereikbaar via het plaatsje Mezná.

Al met al geweldige dagtocht, die u niet snel zult vergeten.

  Plattegrond van Pravicka brana en Edmuns kloof  Edmundova kloof, prachtig  Edmundova kloof, prachtig