We maken gebruik van cookies.  
background-image

Mseno stuwmeer in Jablonec nad nisou

Midden in het centrum van Jablonec nad Nisou ligt het stuwmeer van de Mšeno-vallei, ook wel de Jablonec Dam genoemd. 

Jablonec nad Nisou, Mšeno stuwmeer  Jablonec nad Nisou, Mšeno stuwmeer  Jablonec nad Nisou, Mšeno stuwmeer

Het Mšeno stuwmeer is ideaal om te zwemmen, vissen en het hele jaar door allerlei soorten sporten te beoefenen (ook zéér geschikt om een grote schaatstocht in de winter te maken).
Het is één van de grootste stedelijke stuwmeren in Centraal-Europa en zou het grootste binnenstedelijke gebied in Europa zijn ten oosten van het Meer van Genève. 
 

Het Mšeno stuwmeer is een van de meest populaire recreatieplaatsen in de regio Liberec


Aan de oever van het Mšeno meer vindt u diverse zand- en grasstranden (de meest populaire zijn de stranden U Kiosku en U Prutu). De auto kunt u parkeren op één van de vele parkeerterreinen, en bij de strandjes vindt u veel speeltuintjes, toiletgebouwen, kiosken voor snacks en restaurantjes.
Teven kunt u op verschillende plekken bootjes, paddleboards en surfplanken huren. Kortom een hele leuke toeristische bestemming.
De waterkwaliteit wordt regelmatig gecontroleerd en de toegang tot het meer is gratis.

Ten zuiden van het meer kunt u over de dam wandelen en daar heeft u een mooi uitzicht over het meer. Langs de linkeroever loopt een mooi fietspad. 

Jablonec nad Nisou, Mšeno stuwmeer  Jablonec nad Nisou, Mšeno speeltuintje  Jablonec nad Nisou, Mšeno bootje huren


Jablonec nad Nisou


Als u hier bent bezoek dan zeker ook de stad Jablonec nad Nisou, bekend om de glasindustrie.
Hier vindt u prachtige  glasobjecten, fantasie objecten en juwelen. Het interessante Museum voor Glas en Juwelen laat je kennismaken met ongewone ambachten.

In het stadje vindt u verder nog prachtige Art Nouveau huizen maar u vindt er ook de grootste Tsjechische sieraden- en parelwinkel. Naast sieraden vindt u hier ook glazen kroonluchters en lampen, glazen kerstversieringen en andere mooie artikelen.

Leuk is het om vanaf de stadhuistoren in het stadscentrum Jablonec nad Nisou van grote hoogte zien. Er zijn ook een aantal mooi uitkijktorens in de omgeving - niet voor niets wordt Jablonec nad Nisou de poort naar het IJzergebergte genoemd.

Ga daarom bijvoorbeeld naar  de uitkijktoren van Nisanka of naar  de uitkijktoren van Bramberk ;   Rondom heeft u een mooi uitzicht op onder meer Sněžka , Černá hora , Bezděz of Ještěd.
 

glasblazers in Jablonec nad Nisou  Bramberk-uitzichttoren crystal valley, museum van glas in Jablonec nad nisou

Wat is er te doen in de omgeving van Jablonec nad Nisou? 
 

 Het schilderachtig gelegen kasteel Valdštejn is het oudste kasteel van het Boheems Paradijs. Het Boheems Paradijs is de streek ten zuiden van Liberec
 Aan de voet van de Luzicke bergen ligt burchtruïne Sloup v Čechách
 Josefův Důl, stuwmeer bij  Bedřichov 

 Noord-Bohemen is de geboortegrond van de glasblazerij en ook de productie van sieraden maakte deze streek over de hele wereld beroemd.
Kom meer te weten in het 
Museum van Glas en Sieraden in Jablonec nad Nisou. 
 Het schitterende kasteel Frýdlant is echt een lust voor het oog en één van de mooiste kastelen van Tsjechié
Renaissance kasteel Grabštejn ligt vlakbij het drielandenpunt met Polen en Duitsland. Het kasteel ligt hoog verheven op een rots en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving.