We maken gebruik van cookies.  
background-image

Mobiel internet en WiFi in Tsjechie

 

Niet alle vakantiehuizen in Tsjechië beschikken over wifi. Wilt u voor een laptop of tablet zonder simkaart toch graag gebruik maken van internet, dan kan dat via een mobiele data internetbundel. Er zijn verschillende manieren om hiervan gebruik te maken.
 

wifi hotspot

Als u beschikt over een smartphone met Android of IOS besturingssysteem dan kunt u een mobiel netwerk/mobiele hotspot maken via de instellingen van uw telefoon. U kunt dan gebruik maken van de databundel in uw mobiele telefoonabonnenement of ter plaatse een prepaid simkaart met databundel aanschaffen en deze in de telefoon plaatsen. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van uw telefoon.

 

mifi router

U kunt ook gebruik maken van een MiFi router. Dit is een kleine, draagbare router die meerdere apparaten tegelijk kan voorzien van draadloos internet, oftewel WiFi. Met een MiFi router kunt u online gaan via het 3G of 4G netwerk van een mobiele provider. In de MiFi router plaatst u een simkaart, net zoals bij een smartphone. De router maakt dan verbinding met het internet. Op deze manier worden de mobiele data omgezet in een klein draadloos netwerk waar meerdere apparaten (meestal max. 10) gebruik van kunnen maken. U kunt hiervoor in Tsjechië een prepaid simkaart met databundel kopen. Simkaarten van de grote providers O2T-Mobile en Vodafone kunt u online kopen maar ook bij grotere supermarkten en tabakswinkels "Trafika" zijn deze te koop.

Er zijn veel verschillende MiFi routers te koop. De grootte van het apparaatje, accuduur en de snelheid van up- en downloaden wisselen per router. Bij elektronicazaken zijn routers in verschillende prijsklassen te koop maar ook bij de ANWB kunt u een router aanschaffen. Op de site van de ANWB kunt u ook terecht voor meer informatie over het gebruik van een MiFi router.   

     
 

DATA VERBRUIK

Houdt u er rekening mee dat het dataverbruik van streamingdiensten zoals Netflix en Youtube behoorlijk op kan lopen. Netflix verbruikt bijvoorbeeld in de standaard kwaliteit zo'n 1 GB per uur. Via de instellingen binnen Netflix kunt u kiezen voor een lagere beeldkwaliteit om daarmee het dataverbruik te verminderen.

Indicatie van het gemiddelde dataverbruik van de verschillende internetdiensten. 

Netflix: 1 GB per uur                                                                                                

Youtube (HD video): 330 MB per uur

Youtube: 125 MB per uur

Facebook: 100 MB per uur

Skype: 60 MB per uur

Spotify: 42 MB per uur

Surfen op internet: 20 MB per uur

E-mail bekijken of versturen (met bijlage): 0,5 – 2 MB

E-mail bekijken of versturen (zonder bijlage): 0,05 MB

Whatsapp berichten ontvangen of versturen: 0,01 MB