We maken gebruik van cookies.  
background-image

Liberec

De oude stad Liberec ligt in het noorden van Tsjechië aan de voet van het IJzergebergte. Deze mooie stad kent een rijke geschiedenis en vandaag de dag is Liberec een levendige stad waar veel te zien en te doen is!
 

Liberec in Nooid Bohemen Liberec stadhuis en Jested Liberec in Tsjechië
 

historische bezienswaardigheden in liberec


Het centrum van Liberec is niet zo groot (de stad heeft ca. 100.000 inwoners) en het is het leukste om de stad al wandelend te verkennen. Het hart van het oude centrum is het gezellige Dr. E. Beneše plein met mooie winkels, gezellige terrassen en het prachtige stadhuis in neorenaissance stijl. Beklim voor een mooi uitzicht over de stad de 61 met hoge toren. Wandel langs de grote St. Antonkerk en het mooie hotel Praha naar het smalle Větrná straatje, hier staan de beroemde Wallenstein vakwerkhuizen uit de 17e eeuw. Vergeet onderweg niet omhoog te kijken, de stad staat vol historisch gebouwen met prachtig versierde art-nouveau gevels. Loop weer terug richting het stadsplein, achter het raadhuis ligt het rijk gedecoreerde F. X. Šalda Theater. Het toneeldoek is van de hand van de beroemde Oostenrijkse schilder Gustav Klimt. Kijk ook even in de Sokolska straat. Hier staat een wel heel bijzonder bushokje, het is een werk van de Tsjechische kunstenaar David Černý, bekend om zijn grote en aparte sculpturen. 

Noordoostelijk van het Dr. E. Beneše plein liggen de botanische tuinen en de dierentuin van Liberec. Je komt er via de Masarykovastraat, een lange laan met bomen, statige villa's en uitzicht op de bergen. Je doorkruist het museum kwartier met het Noord Boheems museum, het Technisch museum en het prachtige Franz Joseph badhuis met artgalerie. 

Zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de stad Liberec was de familie Liebig. Deze grote familie van textielbaronnen financierde veel bouwprojecten en ondersteunde allerlei nieuwe initiatieven in de stad. Hiermee waren zij van grote invloed op de structuur en inrichting van Liberec. Goed voorbeeld hiervan is 
Liebiegovo městečko, kortweg Liebieg town genoemd. Begin 20e eeuw werd hier een arbeiderswijk in Art-Nouveau stijl gebouwd voor de werknemers van de textielfabriek van de familie Liebieg met niet alleen woningen maar ook allerlei sociale voorzieningen. Dit spookjesachtige stukje Liberec is één groot openluchtmuseum en wordt regelmatig gebruikt als decor voor films. 

Liberec Wallenstein huizen  Liberec Salda theater  Liberec art galerie


toeristische tips Liberec


In Liberec is nog veel meer te beleven!
 

 IQLANDIA is een attractiepark voor groot en klein waar je op een leuke manier kennis maakt met de wetenschap.
 Zoo Liberec 
 Centrum Babylon met aquapark, lunapark en funpark met indoor klimparadijs, speeltuin en trampolines. 
 De Botanische Tuinen in Liberec bestaan ​​uit een paviljoen met aquaria en 8 andere paviljoens met vleesetende planten, orchideeën, camelia's, varens, ondersteboven groeiende cactussen nog veel meer andere zeldzame planten. 
 DinoPark in Liberec is een overdekt thema-pretpark met zeventig dinosaurusmodellen, een avontuurlijk oerwoud, tijdtunnel, speeltuin en nog veel meer leuke attracties
 Voor de autoliefhebbers! Het geboortehuis van Ferdinand Porsche in Liberec is nu een museum.
 De televisietoren op de berg Ještěd (1012 m.)  is een bezoek waard. De toren ziet eruit als een ruimteschip en is bereikbaar met de kabelbaan en over de weg. Genieten van het uitzicht met een hapje en een drankje kan in het restaurant. 
 Het rood witte kasteel van Liberec valt meteen op. Het is niet toegankelijk maar het prachtige park bij het kasteel is dat wel, een oase van rust, midden in de stad. 
 Het Harcov meer op 1 km. van het stadshuis heeft een prachtige dam en is een heerlijk gebied om te wandelen. 
 de stuwmeren Josefův Důl bij  Bedřichov en het Mšeno stuwmeer bij Jablonec nad Nisou

 

Liberec dierentuin  Liberec Jested  Starý Harcov Liberec

 

wat is er te zien in de omgeving van Liberec


Het schilderachtig gelegen kasteel Valdštejn is het oudste kasteel van het Boheems Paradijs. Het Boheems Paradijs is de streek ten zuiden van Liberec. 
Aan de voet van romantische Luzicke bergen ligt burchtruïne Sloup v Čechách
Noord-Bohemen is de geboortegrond van de glasblazerij en ook de productie van sieraden maakte deze streek over de hele wereld beroemd. Kom meer te weten in het Museum van Glas en Sieraden in Jablonec nad Nisou. 
Het schitterende kasteel Frýdlant is echt een lust voor het oog en één van de mooiste kastelen van Tsjechié
► Renaissance kasteel Grabštejn ligt vlakbij het drielandenpunt met Polen en Duitsland. Het kasteel ligt hoog verheven op een rots en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving.  

 

wintersport in Liberec


Net buiten de stad ligt skiareal Ješted op de noordoostelijke hellingen van de berg Ješted en de berg Cerný Vrch (zwarte berg). Al meer dan een eeuw een geliefde bestemming onder wintersporters! Dit moderne skigebied heeft een gevarieerd aanbod van afdalingen, geschikt voor beginners en gevorderden.


Skiën in Liberec  Ještěd skigebied bij Liberec Skigebied Ještěd bij Liberec