We maken gebruik van cookies.  
background-image

les Kralove dam

De Les Království Dam is één van de meest opmerkelijke bouwwerken in Tsjechië.

 

Les Království Dam  Sprookjesachtig Les Kralove    

 

De zandstenen brug lijkt op een Anton Pieck-achtig sprookjeskasteel met torentjes en stenen muren, alsof hij voor een Disney-pretpark is gebouwd. Een verborgen juweeltje en als u in de buurt bent, moet u zeker even stoppen op deze magische plek.
De dam heeft aan beide zijden poorten met torentjes en ook staan ​​er een aantal andere sprookjesachtige gebouwen. Ze hebben allemaal felrode dakpannen, die zo glimmend zijn dat ze wel nep lijken.

Dankzij de ligging in de beboste vallei van de rivier de Elbe en het architectonische ontwerp is de dam een ​​van de mooiste van Tsjechië en is het samen met de waterkrachtcentrale in 1958 uitgeroepen tot nationaal technisch monument.
De aanleiding voor de bouw van deze dam was een catastrofale overstroming in juli 1897.
 

Waar ligt de Les Království Dam?


De dam is gelegen in de rivier de Labe, in de smalle canyon-achtige vallei van Tišnov, in de buurt van het stadje Dvůr Králové nad Labem.
Leuk om een uitstapje te maken naar de dam vanuit uw vakantiehuis in het Reuzengebergte.


U kunt uw uitstapje combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan Hospital Kuks en Kuks en de kasteelruïne Břecštejn. De drie attracties liggen op korte rijafstand van elkaar. Ook het safaripark in Dvůr Králové ligt in hetzelfde plaatsje. U kunt het heel goed combineren.
 

Over de Les Království Dam


De dam werd rond 1910-1919 gebouwd om de stroom van de rivier te beheersen en stroom op te wekken. De directe aanleiding voor de bouw waren de overstromingen van de rivier de Labe (Elbe). De lange duur van de bouw had te maken met de eerste wereldoorlog. Na de bouw ontstond er een groot waterreservoir, destijds het grootste stuwmeer van heel Tsjechië.


PRAKTISCHE TIPS


De Les Království dam is gemakkelijk te vinden, echter als u richting de dam rijdt ziet u verbodsborden en lijkt het alsof je niet verder mag rijden. Maar dit geldt alleen voor zware voertuigen, die niet over de dam mogen rijden. Normale personenauto’s mogen dat wel.

Aan weerszijden van de dam zijn parkeerplaatsen aanwezig. Er zijn ook openbare toiletten.Les Králové stuwmeer  Les Králové stuwmeer  Les Kralove dam


Actief in het Reuzengebergte


Dvůr Králové nad Labem is een van de haltes van de Krkonoše-fietsbussen, die tot 29 september rijden. Op het busstation kun je instappen. De fietsbussen brengen je naar Vrchlabí, waar je kunt overstappen en Špindlerův Mlýn kunt bereiken. Op deze manier kunt u  de omgeving goed verkennen.

►  Er zijn ongeveer 30 verschillende geocaches in het gebied te vinden. Tijdens uw zoektocht leert u iets over de geschiedenis van Dvůr Králové nad Labem, maakt u kennis met de omgeving en andere bezienswaardigheden.

►  Er zijn een groot aantal educatieve, uitgezette natuurpaden (naučná stezka) te vinden, of wat te denken van de Educatieve wijnroute;  een kort pad door de wijngaard in de buurt van het Kuks-ziekenhuis informeert over de wijn, de teelt en de wijnsoorten.

Mountainbiken in het Reuengebergte  Fietsbussen Reuzengebergte  Prachtige wandelingen in de omgeving

 

WAT IS ER NOG MEER TE ZIEN BIJ Les Kralove


► Rotsen van Adršpach
► aquapark pecka met zwembad, tennisbanen en volleybal
►  Kasteel Pecka
►  Hořice, mooi stadje met beeldengalerij
►  Fort Stachelberg

►  Mladé Buky sportcomplex met een 1500 meter lange rodelbaan en een sprookjespad
►  Pec pod Sněžkou, 900 m lange bobsleebaan en speellandschap
►  Adršpašsko-teplické skály 
►  Boomtoppenpad in Janské Lázně
►  Dolce meren vlakbij Trutnov
►  Babiččino údolí - kasteel Ratibořice, nationaal cultureel monument en beschermd gebied
►  Dvůr Králové - Safari, ZOO, de mooiste en grootste dierentuin van Tsjechië
►  Veel activciteiten bij  Černá Hora, o.a. stepverhuur,mountainbike, gondelliften (ook zomer) bobslee
►  Kumburk - kasteelruïne 
►  Hostinné - Een historische stad aan de voet van het Reuzengebergte

Sněžka, hoogste top  Mladé Buky, bobsleebaan  Janské Lázně, boomkroon pad