We maken gebruik van cookies.  
background-image

Kasteel Cornstejn

Het kasteel Cornštejn torent schitterend uit boven het wateroppervlak in de buurt van Bítov en dateert uit de eerste helft van de 14e eeuw. Het diende samen met het kasteel van Frejštejn om het kasteel van Bítov te versterken. 

Kasteelruïne Cornštejn, in Zuid-Moravië  Kasteelruïne Cornštejn, in Zuid-Moravië  Kasteelruïne Cornštejn, in Zuid-Moravië

De kasteelruïne Cornštejn is te vinden op een schiereilandje bij het plaatsje Bitov, ongeveer acht kilometer ten noordwesten van Vranov nad Dyjí. Het kasteel werd gebouwd op een hoog voorgebergte boven de rivier de Dyje, waar de Želetavka en de Thaya samenvloeien.
Hier ligt ook het schitterende stuwmeer Vranovská přehrada.

Cornštejn werd niet meer bewoond sinds de 16e eeuw, maar de  grote kasteelruïne wordt nu beschouwd als een van de meest romantische plekken in Zuid-Moravië. Het Nationaal monument is open voor het publiek en er worden rondleidingen georganiseerd 
Het is ook een plek met een prachtig uitzicht op het omliggende landschap en de rivier. En als u van jongleurs, middeleeuwse muziek of zwaardvechters houdt, kom dan in de zomermaanden eens hier kijken (let op het programma).
Geen kasteel zonder legende; Cornštejn heeft een mooie legende over het spook van de Witte Dame. Ze sprong uit het raam nadat haar man was gesneuveld terwijl hij tegen het koninklijke leger vocht. Je kan het spook zien op Palmzondag, wanneer een schat uit de bron bij het kasteel tevoorschijn komt. 

 

informatie over de kasteelruïne Cornštejn

 

Eigenlijk bestaat het complex nu uit de kelderruïnes van twee paleizen, noordelijk en zuidelijk.
Er was een vierkante toren in het Noordpaleis en het hele kasteel had zeven poorten, waarvan de meeste, net als de enorme vestingwerken, nog steeds goed bewaard zijn gebleven. Tot het einde van de 15e eeuw bouwden de Krajířs een vestingmuur met twee bastions. Een uitgebreide reconstructie vond plaats in de twintigste eeuw. 

Een rondleiding door het kasteel duurt ongeveer 45 minuten en is mogelijk tussen 28 juni en 30 augustus.
U moet er rekening mee houden dat u ongeveer 12-15 minuten moet lopen  naar het kasteel, U  kunt er niet parkeren. 
Maar let op waarschijnlijk kunt u niet pinnen om een entreebewijs te kopen, dus cash geld meenemen!

Maak ook eens een wandeling van ongeveer een uur naar het prachtige Kasteel Bítov, dat hoog boven de rivier de Želetavka uitsteekt!
En als u dan toch in de buurt bent? Bezoek Vranov nad Dyjí met het bijbehorende imposante kasteel op een hoge rots boven het stadje.

 

Hoe bereik je de kasteelruïne Cornštejn
 

  Wandelend kunt u het kasteel bereiken vanuit Bítov (wandelpad van 2,5 km in ongeveer 3 kwartier). Onderweg mooie uitzichten en u passeert de brug over het Vranov stuwmeer.
►  Er loopt een mooie fietsroute 5007 langs het kasteel.
►  Met de auto vanaf Vranov nad Dyjí naar Lančov (Podhradí). U ziet dan de officiele parkeerplaats. Daarna is het nog 750 meter lopen naar het kasteel
►  Met de bus vanaf Bítov, de bushalte ligt op 200 meter van Cornštejn
 

Kasteelruïne Cornštejn, Tsjechië  Kasteelruïne Cornštejn, Tsjechië  Kasteelruïne Cornštejn, Tsjechië