We maken gebruik van cookies.  
background-image

Karlovy Vary

 

De markt colonnades in Karlovy Vary.  Karlovy Vary, prachtig kuuroord  Karlovy Vary. Mooie stad in West-Bohemen 


Karlovy Vary ligt in de Spa-driehoek van Tsjechië


De prachtige stad Karlovy Vary is naast Praag de meest bezochte stad van Tsjechië. Een prachtige historische stad uit 1350, maar sinds de 18e eeuw één van de beroemdste spa’s in Europa.
De stad is gesticht door koning en keizer Karel IV, vandaar de naam Karlovy Vary.


Binnen de regio, is niet alleen Karlovy Vary het bekendste kuuroord van het land,  maar ook Mariánske Lázne, Františkovy Lázne, Lázne Kynžvart en Jáchymov zijn het waard om te bezoeken. Men noemt deze streek de Spa-Driehoek.
 

Hét symbool van de stad is ongetwijfeld de Vřídlo Karlovy Vary, een geiser van warm mineraalwater van 72°C, en deze sproeit onder hoge druk tot een hoogte van 12 meter.
Boven de geiser zijn de zogeheten Colonnades gebouwd. In de ruimte zuilengang vindt u in totaal vijf fonteinen met bronwater met temperaturen van 72, 57 en 41 °C.
Ook kunt u hier van het heilzame water drinken, dat gebeurt op een speciale manier met een eigenaardig theepotje.
U kunt ook ondergronds een hele interessante en historische rondleiding volgen. Hier kunt u ook de beroemde stenen rozen en andere stenen objecten in verschillende stadia van verwerking zien.

De regio is niet alleen rijk aan geneeskrachtige bronnen, maar ook bekend van het natuurlijk mineraalwater, waarvan Mattoni de meest bekende is.

Veruit de meeste gebouwen op de oever van de Teplá rivier dateren uit  de 18e eeuw, toen Karlovy Vary tot bloei kwam. U vindt hier dan ook een groot aantal gebouwen in  art-nouveau stijl. Omdat het dal waarin de stad ligt vrij smal is, is de badplaats langgerekt. Op de oevers van de rivier kun je heerlijk flaneren en genieten van een terrasje.
Ieder jaar in juli vindt in Karlovy Vary het International Film Festival plaats, het is dan extra druk in de stad.

U kunt een Tourist Card kopen voor aantrekkelijke kortingen op spa en openbaar vervoer.
En wist u dat u geweldig kunt kanoën op de rivier de Ohře.
 


 Byzantijnse orthodoxe kerk. Peter en Paul   Spa-Karlovy Vary  Karlovy Vary, mondaine stad


Bezienswaardigheden in Karlovy Vary

 

 • Ga eens een taartje eten bij Grand Hotel Pupp, één van de prachtige Neoklassieke gebouwen van de stad. Wist u  dat Ludwig van Beethoven ook in het beroemde café van het Grandhotel Pupp zat?
   
 • Bezoek het Museum Moser in Karlovy Vary, waar u de huidige collectie en historische glasstukken kunt zien van de gravurewerkplaats, die in 1857 werd opgericht door Ludwig Moser. U kunt hier ook de prachtigste glazen souvenirs kopen.
   
 • De nabijgelegen stad Chodov werd beroemd door het roze porselein dat naar veel landen word uitgevoerd. 
   
 • De Byzantijnse orthodoxe kerk Peter en Paul (sv. Petra a Pavla) kunt u bezoeken. De rijkelijk versierde Byzantijnse orthodoxe tempel op het Griekse kruisterrein is bedekt met vijf vergulde koepels.
   
 • Kasteel Doubí uit de 14e eeuw, boven de rivier de Ohře . In 1945 werd het gebruikt als het hoofdkwartier van het Rode Leger. Nu is het al jaren in gebruik als Christmas House, het hele jaar kunt genieten van de kerstsfeer.
   
 • Goethe’s uitkijktoren uit 1889 kunt u beklimmen na een pittige wandeling van 3,5 km. door heuvelachtig terrein. In 1918 werd de uitkijktoren omgedoopt tot Stifter's uitkijktoren en in 1945 werd deze Stalin's uitkijktoren genoemd. Sinds 1957 wordt de uitkijktoren Goethe's uitkijktoren genoemd .
   
 • U kunt heerlijk kuren bij Elisabeth’s Spa, genoemd naar de Keizerin  Elizabeth (Sissi). Of neem een bierbad in één van de andere spa’s.

   

Culinair in Karlovy Vary


U kunt uitstekend uit eten in het Historische centrum, maar het is er niet goedkoop. Loop even een zijstraat in voor mensen met een wat lager budget.

Wat u zeker moet proberen In  Karlovy Vary zijn de bekende wafels -Lázeňské oplatky- die door de lokale bevolking vereerd worden als een zoete lekkernij en met name door kuurgasten uit alle hoeken van de wereld worden genuttigd. 

En voor wie van een drankje houdt; Karlovy Vary staat ook bekend door de Becher kruiden likeur (Becherovka).

 


Lázeňské oplatk, zoete wafels, een lekkernij  De kruidenlikeur Becherovka  Het typische potje om het Thermaal water te drinken