We maken gebruik van cookies.  
background-image

Frantiskovy-Lazne

Františkovy Lázne is beroemd geworden als kuuroord. De stad werd officieel gesticht in 1793 onder de naam Kaiser Franzensdorf (Keizer Frans II-dorp). In 1807 werd deze naam in Franzensbad veranderd. Dat was dus het begin van de stad als kuuroord, maar de stad bestond al langer. 

Tenminste vanaf de 15e eeuw wist men dat de bron geneeskrachtige werking had. Toen hoorde deze bron nog bij de 7 kilometer verderop liggende stad Eger (nu: Cheb). De bron werd daarom in eerste instantie ook genoemd naar die stad. Het water werd gebruikt door de bevolking van Eger en later ook door badgasten. De vrouwen uit Eger haalden het water uit de bron en verkochten het vervolgens in hun eigen stad. 
Men zegt dat rond 1700 het water uit Franzensbad het water uit alle andere bronnen in Duitsland overtroffen zou hebben.

In totaal zijn in Franzensbad 24 bronnen gevonden, twaalf hiervan worden nog gebruikt. De stad was een van de eersten in Europa die een modderbad bezat.

Net zoals voor andere kuuroorden waren de Eerste en Tweede Wereldoorlog rampzalig. De toestroom van buitenlandse gasten verdween. De Duitse inwoners van de stad werden in 1945 uitgewezen en in 1946 werd het kuuroord eigendom van de staat. 

In 1989 begon de hernieuwde privatisering, nu onder de naam Bad Franzensbad AG. De stad is nu weer populair bij binnen- en buitenlandse toeristen. Na de Tweede Wereldoorlog is ook de Tsjechische naam Františkovy Lázne gebruikelijker geworden.