We maken gebruik van cookies.  
background-image

Domazlice

Domažlice, leuk en gezellig stadje in West Bohemen, tegen de Duitse grens.

 

Domažlice, stadspoort  Domažlice, scheve toren  Domažlice, stadspoort

 

Domažlice ligt in de regio Plzeň. Mooie locatie om zowel Het Boheems Woud (het Nationaal park Šumava) als West Bohemen te verkennen.
Maar ook de omgeving van het Lipnomeer is vanuit Domažlice goed te bezoeken.
Mocht u in de buurt zijn dan is het stadje absoluut aan te bevelen om een paar uurtjes te bekijken..

Domažlice  ligt in het gebied Chodsko “‘het land van de Choden”. Dit is een oude Slavische volksstam die zich in dit gebied had gevestigd.
Met een beetje geluk is er een dorpsfeest in klederdracht en wordt er volksmuziek gespeeld. Jaarlijks is er een feest in augustus die duizenden bezoekers naar de stad trekt. In de voormalige burcht Chodsko is nu een museum te vinden over de Choden.
 

Wat is er te zien in Domažlice? 


De geschiedenis van Domažlice voert terug naar de tiende eeuw na Christus.
In de loop der eeuwen is Domažlice in handen geweest van de Duitsers, de Hussieten en de Oostenrijkers. In 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting, werd de bevolking die van Duitse oorsprong was met geweld uit Domažlice verdreven, waarbij zeker tientalen doden zijn gevallen. Dit blijkt uit de vondst van een massagraf in juli 2005. In dit massagraf nabij Domažlice lagen 54 Duitsers begraven.

Vandaag de dag is Domažlice een gezellig en mooi stadje dat op zo’n vijftien kilometer van de Tsjechisch-Duitse grens ligt. De binnenstad staat onder monumentenzorg!
Midden in het stadje ligt het langgerekte marktplein, Náměstí Míru, dat zeker tot één van de mooiere stadspleinen van Tsjechië behoort. Dat komt vooral door de fraai gekleurde huizen aan weerskanten met de arcadegevels en gaanderijen. Deze huizen stammen uit de vijftiende en zestiende eeuw. Wel jammer dat er op het plein geparkeerde auto’s staan.

Op het plein vindt u ook historische taverne U Meluzína. Het restaurant brengt je terug in de middeleeuwse sferen Maar bestel hier eens een halve liter bier. Heerlijk en een aparte manier van serveren!

Een bezienswaardigheid in Domažlice is de scheve toren van de Maria Geboortekerk. Oorspronkelijk was het een wachttoren en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de bescherming van de stad. Zowel om te zien of er vijanden in aankomst waren alsook om branden in de stad tijdig te ontdekken.
De top van de toren staat maar liefst 60 centimeter uit het lood en de inwoners spreken graag over  "hun toren van Pisa".
 

Wat is er nog meer te doen rondom Domažlice?


Modelspoormuseum in Domažlice
► Zwemmeer met zandbodem bij het dorp Babylon ongeveer 5 km ten zuidwesten van Domažlice. Hier vindt u ligweides van gras, u kunt er wat drinken en er is parkeergelegenheid.
De Berg Čerchov (1042 m. hoogte) kunt u te voet of met de fiets bereiken. Hier ligt ook de uitzicht toren Kurzova bereikbaar via o.a. een oud pad van stenen trappen dat dwars tussen de rotsen door slingert.
► Bezoek het Waterkasteel Švihov (35 km.)
► De stad Klatovy (30 km.)
►  De stad Plzeň
►  Kasteel Rabí
►  Het pittoreske stadje Sušice
►  Watersporten op de rivier de Otava, kano en raften

Plzeň, de brouwerij  Švihov waterkasteel  Klatovy, gezellig stadje in Tsjechië