We maken gebruik van cookies.  
background-image

Chynov grot

De Chýnov grot ligt op ongeveer 10 km. afstand van Tabór en is een leuke en interessante bezienswaardigheid.

De Chýnov grot werd in 1863 bij toeval ontdekt tijdens het werk in een steengroeve. Al in 1868 werd de grot opengesteld voor het publiek. Daarmee was de Chýnov grot de eerste grot in Tsjechië die door bezoekers kon worden bezichtigd. Onder begeleiding kan er een tour door de grot worden gemaakt. Bijzonder, de route van deze tocht is in al die jaren nog niets veranderd en de origele stenen toegangstrap wordt nog steeds gebruikt!  
 
Het onderaarde stelsel bestaat uit steile gangen en kloven. De grot is ontstaan door corrosie en loopt door lagen marmer en amfiboliet. Hierdoor zijn de wanden van witgeel tot bruinachtig gekleurd met donkere vlekken ambifoliet, als een soort ogen. De bijzondere kleuren en de opmerkelijke, ronde vormen van de wanden en pafonds zijn betoverend mooi. 

In de grot kan tot 41 meter diep worden afgedaald. Hier loopt een ondergrondse stroom. De totale lengte van de grot wordt geschat op ongeveer 1200 meter. Er is echter maar 220 meter beschikbaar voor de bezoekers, de rest is nog niet onderzocht.

Let op, alleen op maandag is de grot niet toegankelijk voor publiek.