We maken gebruik van cookies.  
background-image

Cesky Raj - Boheems Paradijs

Prachtig wandelen door Cesky Raj, rotsensteden  Schitternde streek in het Boheems Paradijs  Věžický-meer-boheems-paradijs


Het prachtige Český ráj  (Boheems Paradijs) is het oudste beschermde natuurgebied van Tsjechië. De streek ligt in de driehoek Mlada Boleslav, Turnov en Jičin, zo’n 90 km. ten noorden van Praag. 

Het landschap is sprookjesachtig en betoverend mooi. De vele grillige en bizarre rotsformaties zijn ontstaan uit zandsteen en vormen een uniek landschap. Een waar paradijs voor toeristen en bergbeklimmers. 
 

Rotsensteden in het Boheems Paradijs
 

De bekendste rotsenstad van het Boheems Paradijs is Hrubaskalsko "de Hruboskalské skalní mesto"  in de omgeving van het stadje Turnov.

Kenmerkend zijn de tot wel 55 meter hoge torens van zandsteen, afgewisseld door steile kloven en mooie dalen. Zeer mooi is het uitzicht op de rotsen in het Věžák meer bij de Věžická vallei. Deze lijken wel uit het water te groeien! Op een hoge en steile zandsteenrots staat kasteel Hrubá Skála, dat “ruwe rots” betekent. Aan de horizon ligt de burchtruïne Trosky met de kenmerkende torens “Baba en Panna”.
 
Iets ten noordwesten van het historische stadje Jičin liggen de Prachovské skály. Een woud van zandstenen torens en pilaren, uitgesleten uit een zandsteenplateau. Door de vele wandelpaden is het gebied goed toegankelijk. 

Nabij het stadje Sobótka bevindt zich de Vesecký vallei. In deze dicht beboste kloof ligt het Obora meer en aan het einde van de vallei ligt de gotische burcht Kost met een prachtig uitzicht op de vallei. 

Maloskalsko is de parel van het Boheems Paradijs. Op dit smalle rots massief, aan de rechteroever van de rivier de Jizera, ontstonden in de middeleeuwen de verdedigingsburchten Vranov en Frýdštejn.
Het uitzicht op de omgeving en de kronkelende rivier is schitterend. Het nabijgelegen dorpje Malá Skála is een gezellig en toeristisch plaatsje. Lekker zwemmen kan in de rivier de Jizera, hier zijn ook kano’s te huur en het is mogelijk om te raften.
In het zomerseizoen rijden toeristenbussen, die ook fietsen vervoeren, door het Boheemse Paradijs
 

Ontdek de prachtige kastelen in het Boheems Paradijs


Burcht Vranov in het Boheems Paradijs  Burchtruïne Frýdštejn in het Boheems Paradijs  Kasteelruïne Trosky in het Boheems Paradijs


De bodem van het Boheems Paradijs is rijk aan mineralen. De voornaamste vindplaats van edelstenen zoals agaat en amethyst is de berg Kozákov, ten oosten van het stadje Turnov. Het oude centrum van Turnov heeft een mooi vierkant plein met historische gebouwen en twee mooie stadsparken. 


Ook een bezoek waard is Jičin, de hoofdstad van het Boheems Paradijs. Jičin is een levendig stadje, met als hart het mooie markplein met gezellige restaurants, kroegjes en winkeltjes. Aan het met arcaden gedecoreerde plein ligt het Paleis van Wallenstein. Vanuit hier loopt een 2 kilometer lang pad met lindenbomen naar slot Libosad in het gelijknamige Libosad park. 

Mladá Boleslav is met 40.000 inwoners de grootste stad in deze omgeving. De stad ligt aan de rivier de Jizera en is de thuisbasis van het beroemde automerk Škoda. Bezienswaardig zijn het driehoekige marktplein met renaissance en barokhuizen, het oude raadhuis, het kasteel en de barokke Mariakerk. 

Van oudsher is het Boheems Paradijs het centrum van de glasindustrie. Toen de vondst van edelstenen in de regio minder werd ontstond er een tekort aan edelstenen voor de sieradenmakerij. Naast de traditionele glasproductie ontstond ook de productie van kralen en stenen van glas. In de omgeving van Železný Brod zijn vele glasateliers waar dit oude ambacht te bewonderen is en waar de prachtigste glazen voorwerpen worden gemaakt. In Železný Brod kan ook een bezoek worden gebracht aan het glasmuseum en de glasblazersschool.
 

Hoe bereik je het Boheems Paradijs


De belangrijkste bezienswaardigheden van het Boheems Paradijs zijn verbonden door het "Gouden Pad (Zlatá stezka Českého)"
Dit 119 km. lange wandel- en fietspad loopt van Mladá Boleslav tot Jičin. De wandelroute is rood gemarkeerd en een goede leidraad tijdens een bezoek aan deze prachtige streek. Uiteraard kunt u op elke plek instappen op de gedeeltes die uw interesse wekken.
De middeleeuwse kasteelkastelen Valečov , Kost , Trosky , Hrubá Skála , Valdštejn en Frýdštejn grenzen aan het pad en er zijn ook uitkijktorens, heuvels, valleien en uiteraard de rotsensteden. 

Verder kunt u het Boheems Paradijs gemakkelijk bereiken met de auto via de E 442 vanaf Turnov of Jičin. Rijd ook eens binnendoor, u komt dan vaak op de mooiste plekjes, zoals o.a. de kasteelruïnes Valečov in de bossen of  in Zvířetice).

Wilt u nog meer informatie over wandelen in het Boheems Paradijs?
Kijk dan eens op deze link in onze website. We hebben de mooiste wandelroutes voor u op een rijtje gezet.